Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gusul abdesti almadan hayvan kesilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gusül abdesti almadan hayvan kesilir mi?​

İşte Diyanetin “abdestsiz olarak kurban kesilebilir mi?” sorusuna verdiği cevap: “Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Böyle olduğu için kurban kesenin, hadesten taharet şartını yerine getirmesi gerekmez.

Bir kadın tavuk kesebilir mi?​

Kesilecek hayvana ve kesim işlemine dair şartlar mevcutsa kadının kestiği ile erkeğin kestiği arasında bir fark yoktur, kadının kestiği yenir. Et ihtiyacı için kesiliyorsa hayvanın koyun, keçi, sığır, manda, deve yahut tavuk, horoz, kaz, ördek, ceylan vs olmasında bir sakınca yoktur.

Islamda kadin hayvan kesebilir mi?​

Islamda kadin hayvan kesebilir mi?
Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, İstanbul, V, 716; Aliyyu‟l-Kârî, Fethu Bâbi‟l-İnâye, IV, 79).

Elektrik şoku caiz mi?​

Elektrik şoku caiz mi?
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir.

Cünüp olarak yapılmayan şeyler nelerdir?​

Cünüpken neler yapılır neler yapılmaz? 11 Mayıs 2016 – 12:26 | Güncelleme: 11 Mayıs 2016 – 13:36
- Namaz kılmak.
- Kur`an okumak.
- Kur`an okumak caiz olmadığı gibi Kur`an-ı Kerîm`e el sürmek de caiz değildir.
- Kâbe-i Muazzama`yı tavâf etmek.

Kadınlar Kurbanlık kesebilir mi?​

Ergenliğe girmiş, akli dengesi ve maddi imkânı yerinde olan Müslüman her erkek ve kadın kurban ibadetini gerçekleştirebilir. KADINLAR KURBANA ORTAK OLABİLİR Mİ? Hayvan kesimi için gerekli şartlara sahip olan her kadın ve erkek kurban kesebilir, kurbana ortak olabilir, ya da kurban vekaleti verebilir.

Kimler hayvan kesebilir?​

Kimler hayvan kesebilir?
Hayvanı kesen kimsenin akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya Ehl-i kitap olması, av hayvanı kesiyorsa ihramda olmaması, hayvanı Allah adına kesmesi gerekir. Kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediği gibi baliğ olması da gerekmez.

Kurbana iğne vurulur mu?​

Kurbana iğne vurulur mu?
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, bunun dinen sakıncası olmadığını bildirdi. Bilim adamlarının bu konudaki düşüncesine katıldığını dile getiren Nursaçan, “İslam dini güzellikleri emreden bir dindir. Bu şekilde, bazı olumsuzlukların önüne geçilebilir” diye konuştu.

Hayvanı kesmek günah mı?​

Kurban, hayvan kesmek değil. Erdem iddiasını, Kur’an ayetlerine ve hadislere dayanarak kitabında şöyle anlatıyor: “Kurban kelimesi kurb kökünden türemiş bir mastardır.

Ölmek üzere olan hayvanın eti yenir mi?​

Ölmek üzere bulunan hayvan ise ölmüş hayvan hükmündedir. Ölmek üzere iken kesilen hasta hayvanın helâl olduğunu benimsemiş olanlar da, mutlaka helâldir dememiş ancak «ne zaman ki kesilirken kendisinde hayat emaresi bulunursa helâldir» demişlerdir.
 
Gusül abdesti almadan hayvan kesilir mi sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği cevaba göre; kurban ibadetinin yerine getirilmesi için hayvanın kesim ameliyesinin ibadet olmadığı ve dolayısıyla hayvanı kesen kişinin hadesten taharet şartını yerine getirmesi gerekmediği belirtilmiştir.

Kesilecek hayvanın türüne ve kesim işlemine dair şartların sağlanması durumunda kadının da hayvan kesmesinde bir sakınca olmadığı ifade edilmiştir. Et ihtiyacı için kesilen hayvanların türüne ilişkin herhangi bir kısıtlamanın olmadığı belirtilerek, kadının da erkeğin kestiği hayvanın etini tüketebileceği vurgulanmıştır.

İslam'da hayvan kesiminde, kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olması dışında herhangi bir şartın bulunmadığı ifade edilmiştir. Bu şartları taşıyan kadın veya erkek herkesin kurban kesme işlemini gerçekleştirebileceği belirtilmiştir.

Elektrik şoku ya da benzeri yöntemlerle hayvanın bayıltılarak kesilmesi durumunda, hayvana fazla eziyet verilmemesi ve ölüm acısının azaltılması maksadıyla bu yöntemin kullanılmasının caiz olduğu vurgulanmıştır. Hz. Peygamber'in hayvana eziyet edilmemesi hususunda emir verdiğine dikkat çekilmiştir.

Cünüpken yapılmaması gereken işler arasında namaz kılmak, Kur'an okumak, Kâbe-i Muazzama'yı tavaf etmek gibi ibadetler yer almaktadır. Cünüpken Kur'an'a el sürmenin ve onu okumanın caiz olmadığı belirtilmiştir.

Kadınlar da ergenliğe girmiş, akli dengesi ve maddi imkânı yerinde olan her Müslüman gibi kurban kesimi ibadetini gerçekleştirebilir. Kadınların da hayvan kesimi için gerekli şartlara sahip olmaları durumunda kurban kesmelerinin veya vekalet vermelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Hayvan kesiminde, kesecek kişinin akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya ehl-i kitap olması, av hayvanı kesiyorsa ihramda olmaması, hayvanı Allah adına kesmesi gibi bazı şartlar bulunduğu ifade edilmiştir. Kesen kişinin cinsiyetinin ya da ergenlik durumunun bu şartları yerine getirmek için belirleyici olmadığı belirtilmiştir.

Kurbana iğne vurulmasının dinen sakıncalı olmadığını belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan'a göre, Islâm dininin güzellikleri emrettiği ve olumsuzlukların önüne geçilmesine katkı sağlayabileceği ifade edilmiştir.

Kurban, hayvan kesmek anlamına gelmeyip kurban ibadetini yerine getirmenin şekli olduğu ve Kur'an ayetleri ile hadislere dayanarak değerlendirildiği belirtilmiştir. Ölmek üzere olan hayvanın etinin yenip yenemeyeceğine ilişkin, farklı görüşlerin olduğu ve kesilirken hayvanın halen yaşama belirtilerine sahip olması durumunda etinin helâl olduğunu savunanların bulunduğu ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst