Gusul abdesti alirken vucudu ovalamak sart mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gusül abdesti alırken vücudu ovalamak şart mı?​

Gusül abdesti alırken önemli olan, vücudun her tarafını iğne ucu kadar kuru kalmayacak şekilde yıkamaktır. Bunu yaparken vücudu ovmak sünnettir.

Bütün vücudun yıkandı abdeste ne denir?​

Bütün vücudun yıkandı abdeste ne denir?
Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusü yani boy abdestil: Bütün bedenin yıkanmasıdır, Gusül (boy) abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Boy abdesti besmele ile niyet ederek, ağza ve burna su vererek, son olarak vücudun her yerini dikkatlice yıkayarak alınır.

Gusülde su dökmek yeterli mi?​

Gusülde su dökmek yeterli mi?
Bu sıvıyı gören kişiler gusül abdesti alıp almaması gerektiğini merak etmektedirler. Vedi, yapısı itibariyle meni veya meziye benzese de bu sıvıda dolayı gusül abdesti almak gerekmez. Vedi ası verilen sıvının gelmesi abdesti bozar ancak gusül abdesti almayı gerektirmez.

Gusülün amacı nedir?​

Gusül, halk arasında boy abdesti olarak bilinir. Kelime anlamı ‘bir şeyi su ile yıkamak’ manasına gelmektedir. Gusül abdesti, başta namaz olmak üzere dini vecibelerin yerine getirilmesi için en gerekli kurallardandır. Hayıf, lohusalık ve cunüplük durumlarından arınarak vücudun maddi olarak ibadete hazırlanmasıdır.

Gusülde avret yerinin içi yıkanır mi?​

Gusülde avret yerinin içi yıkanır mi?
İlk olarak Vucudun yıkanması gereken yerler yıkanır temizlenir (Avret yerleri.) ayrıca vucutta boya, oje ve benzeri şeyler var ise önceden çıkarılması gerekir. Euzü Besmele çekilerek gusül abdesti almaya niyet edilir. (Niyet ettim gusül abdesti almaya şeklinde.)

Duş aldıktan sonra gusül abdesti nasıl alınır?​

Duş aldıktan sonra gusül abdesti nasıl alınır?
1- Gusül, bedenin dış kısmını baştan aşağıya yıkamak demektir. Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur.

Çok az su ile gusül nasıl alınır?​

Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti almış oluruz. Su olmadığı durumlarda teyemmüm ile boy abdesti alınabilir.

Kadın gusül abdesti nasıl alınır?​

Kadın gusül abdesti nasıl alınır?
Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır. Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur.

Ayakları yıkamadan abdest alınır mı?​

Ayakları yıkamadan abdest alınır mı?
Ehl-i sünnet âlimleri abdest alırken ayakları yıkamayı, Şîa’nın İmâmiyye/İsnâaşeriyye2 koluna mensup âlimler de ayakları mesh etmeyi abdestin farzı olarak kabul etmektedirler.
 
Gusül abdesti alırken vücudu ovalamanın sünnet olduğunu belirtilmişsiniz. Bu doğrudur. Gusül abdesti alınırken vücudu ovalamak sünnettir, yani Allah'ın sevdiği, tavsiye ettiği bir davranıştır. Ancak Gusül abdesti için zorunlu olan şey, vücudun her tarafının iğne ucu kadar kuru kalmayacak şekilde yıkanmasıdır. Yine de vücudu ovalamak, abdestin daha iyi yapılmasını sağlar ve sünneti yerine getirmiş olursunuz.

Öte yandan, Gusül abdesti alındığında vücudun tamamının yıkanmasıyla alınan abdeste 'Gusül abdesti' denmektedir. Bu temizlik, dinî bir gerekliliktir ve namaz gibi ibadetleri yerine getirmek için önemlidir. Gusül abdesti, vücudun cünüplük, hayız veya loğusalık hallerinden arınarak maddi olarak ibadete hazırlanmasını sağlar.

Gusül abdestinde suyun dökülmesinin yeterli olup olmadığı sorusuna da yanıt vermişsiniz. Söz konusu sıvının vedi olduğunu belirtmişsiniz. Vedi, meni veya meziyeye benzemesine rağmen gusül abdesti almayı gerektirmez. Ancak vedi abdesti bozar ve abdestin tekrar alınmasını gerektirebilir.

Son olarak, kadınlar için gusül abdesti alırken dikkat edilmesi gereken detayları anlatmışsınız. Kadınlar da gusül abdestini gerekli durumlarda almaları gerekmektedir. Gusül abdestini aldıktan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alınır, baş ve vücudun belli bölgeleri yıkanır.

Ehl-i sünnet âlimleri ve Şîa'nın İmâmiyye/İsnâaşeriyye koluna mensup âlimler arasında ayakların yıkanması vs. mesh edilmesi hakkında farklı görüşler olabilir. Kimi âlimler ayakların yıkanması gerektiğini, kimileri de mesh etmenin yeterli olduğunu savunabilir. Bu konuda mezhep farklılıkları olduğunu belirtmek doğru olacaktır.
 
Geri
Üst