- Konu Yazar
- #1
Gurur şeytandan mıdır?
Ancak yaygın görüşe göre gurur tekil bir kelimedir ve “insanın, mânevî ve ahlâkî açıdan değersiz sayılan süflî şeylerin cazibesine kapılarak onlarla avunması” demektir. Aynı kökten türeyen garûr “aldatan, kandıran” anlamında şeytanı, dünyayı ve genel olarak insanı gaflete düşürüp yanıltan şeyleri ifade eder (bk.Kibir haram mıdır?
Tekebbür etmek haramdır. Tekebbür, Allahü teâlânın bir sıfatıdır. Kibir ve kibriya sıfatı, ona mahsustur. İnsan, nefsini ne kadar aşağılarsa, Allahü teâlâ indinde kıymeti o kadar yükselir.Gurur kotu bir sey mi?
Gurur kotu bir sey mi?Gurur bir hastalıktır ve derin kökeni olan fiziksel semptomları bile vardır. İçsel refahınız, sağlıklı benlik saygısı ve huzur duygusu, sağlığınız üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir.
Kibir neden haram?
Peygamber’den uzak kalacaklar (Tirmizî, “Birr”, 71), böbürlenip çalım satanlar Allah’ın ilgi ve merhametini kaybedeceklerdir (Buhârî, “Libâs”, 1, 2, 5; Müslim, “Libâs”, 42-48). Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennete giremeyecektir (Müslim, “Îmân”, 147; Ebû Dâvûd, “Libâs”, 26).Kibir nasıl bir günahtır?
Ki kibir, Hristiyanlıkta “yedi ölümcül günah”ın başında gelir. Hasetlik, açgözlülük, öfke, aşağılama gibi bir çok “günah”ın masaya kurulduğu ailenin reisidir. Kibir ya insanın gözünü kör eder. Yahut görse de kendisi dışındaki “kul”ları zerre önemsemez.Kibirli insan ne yapar?
Kibirli insan ne yapar?Toplumda kibir olarak bilinen gururun, aslında hastalık değil, hastalık belirtisi ve kişilik sorunudur. Kibir, kişinin büyüklük duygusunu yoğunlukla yaşamasıdır. Narsistik kişilik dediğimiz kişilik yapısı vardır. Bu kişilerin hayatlarının en büyük teması, büyüklük duygularının yüksek olmasıdır.
Kibir bir kişinin kendisini beğenme ve başkalarından üstün görme anlamına gelmektedir. Günlük yaşam içerisinde hem sözlü hem de yazılı olarak çok fazla kullanılan kibir kelimesi, özellikle bir kişiye atıfta bulunmak için değerlendirilmektedir.