- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 249.087
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gürültünün sağlığa etkileri nelerdir?
İnsan sağlığına etkileri Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.Uzun süre gürültülü ortamda bulunmaktan kaynaklanan sağlık sorunu nedir?
Gürültüye uzun süreli maruz kalma, rahatsızlık, uyku bozukluğu, kardiyovasküler ve metabolik sistem üzerindeki olumsuz etkilerin yanı sıra çocuklarda bilişsel bozukluk gibi çeşitli sağlık etkilerine neden olabilir.Binalarda gürültü etkilerinden korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Binalarda gürültü etkilerinden korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?Yine gürültüyü teknik yollarla azaltmak için;
- Hava yoluyla yayılan gürültüyü, perdeleme, kapatma, önlemlerini almak,
- Gürültü emici örtülerle ve benzeri yöntemlerle azaltmak,
- Yapıdan kaynaklanan gürültüyü, yalıtım ve benzeri yöntemlerle azaltmak gereklidir.
Gürültünün fiziksel etkileri nelerdir?
Başlıca fizyolojik etkiler; kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeği büyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.Ses kirliliği doğaya nasıl zarar verir?
Bu bakımdan ses kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı yerlerde tohumlar toprağın üzerinde kalıyor. Buralara fareler saldırıp, onları yiyor. Gürültünün az olduğu yerlerde ise tohumlar toprak altına saklanmış oluyor. Aralarından bazıları zamanla yeşeriyor ve doğa yeni çam fidanları kazanmaya başlıyor.Bir ortamda istenmeyen ve insanı rahatsız eden sesler nedir?
Bir ortamda istenmeyen ve insanı rahatsız eden sesler nedir?Gürültü fiziksel olarak düzensiz seslerden oluşur. Fizyolojik olarak ise istenmeyen hoşa gitmeyen her türlü ses, gürültüdür.
Apartman Gürültü Yönetmeliği Kapsamı
- Günün her saati her türlü türlü gereksiz gürültüden kaçınılmalıdır.
- Akşam 19.00’dan sabah 07.00’a kadar gürültülü hareketler yasaktır.
- Pazar günleri ve resmî tatiller istirahat günleri olarak kabul edilir ve tüm gün gürültülü hareketler yasaklıdır.
Fizyolojik etkiler: Ses kirliliği geçici ya da sürekli işitme kaybına, yüksek tansiyona, solunum ve dolaşım bozukluğuna yol açar. Psikolojik etkiler: Zihinsel etkinliğin azalmasına, strese,uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe, dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olur.