Gurultunun insan sagligina olumsuz etkileri nelerdir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
248.007
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Gürültünün insan sağlığına olumsuz etkileri nelerdir?​

Gürültüye maruz kalmanın en belirgin karşılığı sıkıntı ve gerilim duygusu olarak karşımıza çıkmakla birlikte diğer etkileri aşağıda verilmiştir.
- Kaygı
- Depresyon.
- Sinir Bozukluğu.
- Tedirginlik.
- Öfkelenme.
- Stres Hormonlarında Artma.
- Korku.

Gürültünün insan üzerine etkileri nelerdir?​

Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.

Gürültünün insan üzerindeki fizyolojik etkileri nelerdir?​

Gürültünün insan üzerindeki fizyolojik etkileri nelerdir?
Fizyolojik etkileri; işitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkiler ( İşitme kaybı ya da işitme eşiğinin kayması adı verilen işitme duyusunda azalma, kulak ağrısı, mide bulantısı (yüksek basınçlı gürültüye maruziyet – sunuk kalma) , kas gerilmeleri stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişimi …

Gürültünün insan üzerindeki işitme kaybına etkileri neye bağlıdır?​

Gürültünün insan üzerindeki işitme kaybına etkileri neye bağlıdır?
Sürekli işitme kaybı (İşitme kaybı deyimi tam sağırlık anlamına gelmez, belirli frekanslarda işitme eşiğinin yükselmesi anlamındadır); kişisel duyarlılığa, gürültünün düzeyine (sesin toplam enerjisine), gürültünün(sesin) frekans dağılımına günlük toplam maruziyet süresine, kullanılan kulak koruyucularının etkinliğine( …

Yüksek şiddette gürültüye maruz kalan kişide ne oluşur?​

140 dB şiddetinde bir darbe gürültüsü ani ve irreversible işitme yitimine yol açabilir. Buna akustik travma denir. Gürültünün belli bir sürede belirli şiddet etkilemesinin ilk sonucu işitme eşiğinin yükselmesidir.

Uzun süre gürültülü ortamlarda bulunmaktan kaynaklanan sağlık sorunu nedir?​

Gürültüye uzun süreli maruz kalma, rahatsızlık, uyku bozukluğu, kardiyovasküler ve metabolik sistem üzerindeki olumsuz etkilerin yanı sıra çocuklarda bilişsel bozukluk gibi çeşitli sağlık etkilerine neden olabilir.

Bir gürültünün karakteri ne ile belirlenir?​

Bir gürültünün karakteri ne ile belirlenir?
Bir gürültünün karakteri, onun frekans dağılımına (spektrumun) ve ses düzeyinin zamanla değişim şekline bağlı olarak tanımlanabilmektedir. Frekans dağılımına göre yapılan sınıflandırmada Geniş Bant Gürültü ve Dar Bant Gürültüden bahsedilebilir (Toprak & Aktürk, 2004).

Ses kirliliğinin neden olduğu fizyolojik bir etki?​

Ses kirliliğinin neden olduğu fizyolojik bir etki?
Fizyolojik etkiler: Ses kirliliği geçici ya da sürekli işitme kaybına, yüksek tansiyona, solunum ve dolaşım bozukluğuna yol açar. Psikolojik etkiler: Zihinsel etkinliğin azalmasına, strese,uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe, dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olur.
 
Gürültünün insan sağlığına olumsuz etkileri oldukça çeşitlidir.

Fizyolojik etkiler arasında işitme duyusunda oluşturduğu olumsuz etkiler bulunmaktadır. Bunlar arasında işitme kaybı ya da işitme eşiğinin kayması (işitme duyusunda azalma), kulak ağrısı, mide bulantısı (yüksek basınçlı gürültüye maruziyet), kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişimi gibi durumlar yer alır.

Psikolojik etkiler ise kaygı, depresyon, sinir bozukluğu, tedirginlik, öfkelenme, stres hormonlarında artış, korku gibi durumları içerebilir. Aynı zamanda gürültü, sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuca da yol açabilir.

Yüksek şiddette gürültüye maruz kalan bir kişide 140 dB şiddetinde bir darbe gürültüsü ani ve irreversible işitme kaybına yol açabilir. Bu duruma akustik travma denir. Uzun süre gürültülü ortamlarda bulunmaktan kaynaklanan sağlık sorunları arasında ise rahatsızlık, uyku bozukluğu, kardiyovasküler ve metabolik sistem üzerindeki olumsuz etkilerin yanı sıra çocuklarda bilişsel bozukluk gibi çeşitli sağlık etkileri gösterilebilir.

Gürültünün karakteri ise frekans dağılımına (spektrumun) ve ses düzeyinin zamanla değişim şekline bağlı olarak belirlenir. Frekans dağılımına göre yapılan sınıflandırmada Geniş Bant Gürültü ve Dar Bant Gürültü gibi terimler kullanılabilir.

Ses kirliliğinin neden olduğu fizyolojik etkiler arasında geçici ya da sürekli işitme kaybı, yüksek tansiyon, solunum ve dolaşım bozuklukları bulunmaktadır. Ayrıca ses kirliliği psikolojik etkiler de yaratarak zihinsel etkinliğin azalmasına, strese, uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe, dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olabilir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst