AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Günümüzün Hastalığı: Çocukluk Çağı Şişmanlığı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Günümüzün Hastalığı: Çocukluk Çağı Şişmanlığı


Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengül Akgün, şişmanlığın sadece yetişkinlerde değil, son yıllarda çocuklar arasında da giderek artmakta olduğunu belirterek, yaşlarına göre olması gereken ağırlıktan %25 daha fazla ağırlığa sahip olan gençlerin, önerilen kiloda olan yaşıtlarına göre ileriki yaşlarda kalp hastalıklarına yakalanma riskinin iki kat daha fazla olmasının bu olayın ne denli önemli olduğunu göstermekte olduğunu belirtti.

Şişmanlık görüldüğü gibi sadece fiziki bir sorun olmanın ötesinde, çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan, çocuğun kendine güvenini zedeleyen, arkadaş edinmesini de güçleştiren bir sorundur. Çocukluk çağı şişmanlığının en önemli nedenleri;

- Ailenin yanlış beslenme alışkanlıkları

- Fiziksel aktivite yetersizliği

- Televizyon bağımlılığı

- Yüksek enerjili besin tüketimi

- Psikolojik etmenler

Yukarıda sayılan etmenlerin bir veya birkaçının bir arada bulunması şişmanlığa neden olabilmektedir. Şişmanlığın saptanmasından sonra uygulanacak diyet tedavisinde tüm aile bireylerinin çocuğun bu gayretine yardımcı olması tedavinin başarısı açısından son derce önemlidir.

Çocuklarda da şişmanlığın saptanmasında beden kitle indeksinden (vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesiyle elde edilen değer) yararlanılır, seviyesi belirlenirken percentil eğrileri kullanılır. 85-95 percentil şişmanlık riskini, 95 ve üstü şişmanlığı gösterir. Yaşa göre bu değerler farklılık gösterir.

YAŞ / BKİ (95 percentil)


2 / 19.3

4 / 17.8

9 / 21.0

13 / 25.1

Program hazırlanırken çocuğun büyüme ve gelişmesi esas alınmalı, bunu geriletecek diyetlerden özellikle kaçınılmalıdır. Kilo fazlalığı çok değilse ( kilosu 85-95 percentil arasında ise) kilo alımı engellenmeli, mevcut kilosunu koruyacak şekilde diyet hazırlanmalıdır. 95 percentil üzerinde ise ve bazı kan değerlerinde (kolesterol vs..) artışlar var ise kilo kaybı esas alınmalıdır.

Diyet uygulamasına ilave olarak bir egzersiz programının ayarlanması tedavinin başarısı açısından şarttır. Ancak şişman çocuklar çevik değildirler ve spor yaparken çabuk yorularak uyum sağlamada zorluk çekebilirler. Bu bakımdan herhangi bir sportif aktivite yerine bisiklete binme yada ailece yapılacak yürüyüşlerle egzersiz yapmaları sağlanabilir.
 
Geri
Üst