AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gunumuzde dogrudan demokrasi modeli nerede gorulur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Günümüzde doğrudan demokrasi modeli nerede görülür?​

yunan şehir devletlerinde bir dönem yaşanmış sonra bir daha da görülmemiştir.. isviçrede federal boyutta değil, sadece glaris kantonu ile birkaç yarım kantonda uygulanan yönetim biçimi. gavur buna direct democracy diyor. bilgisayar teknolojisinin daha gelişmesi ve yaygınlaşması halinde tekrardan uygulanabilir.

Doğrudan demokrasi hangi ülke?​

Doğrudan demokrasinin tarihte Yunanlar tarafından ortaya çıktığı bilinmektedir. Eski Yunan şehirlerinde bu yönetim şeklinin uygulanarak bütün vatandaşların kararlara katılması ve fikirlerini beyan etmesi sağlanırdı.
Doğrudan demokrasi nedir kısaca açıklayınız?
Doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan doğruya kullandığı demokrasi türüdür. Doğrudan demokrasi, halkın halk tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Dolayısıyla doğrudan demokrasi dizgesi, demokrasinin ülküsel anlamına en yakın olan hâlidir.
Yarı doğrudan demokrasi biçimi nedir?
Yarı Doğrudan Demokrasi, demokratik toplumlarda uygulanan bir sistem. Bu demokrasi çeşidinde halk bir yasama organı seçer ve yasaların yapılmasına da katkı sağlar. Bunun için halka tanınan yetkilerin başında halkoylaması gelir, meclis tarafından kanun hazırlanır ve halkoyuna sunulur, halk kabul ya da reddeder.

Doğrudan ve temsili demokrasi arasındaki fark nedir?​

Temsili demokrasi, egemenlik hakkının halkın temsilcileri aracılığıyla kullanıldığı doğrudan olmayan demokrasidir. Liberal demokrasi, hukuk devleti ilkesi ile bireylerin özgürlüklerinin ve varlıklarının korunduğu temsili demokrasi biçimidir.

Temsili demokrasi nedir kaça ayrılır?​

Diğer temsili demokrasi türleri şunlardır:
Doğrudan demokrasinin temel özellikleri nelerdir?
Siyasi kararların, çoğunluk esasına göre, yurttaşların oy çokluğu ile, doğrudan doğruya şehir halkı tarafından alındığı yönetim şekline, doğrudan doğruya demokrasi denir.

Geri