- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.132
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Özellikleri Nelerdir?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye topraklarının %8’lik kısmını oluşturur. Kuzeydeki Güney Toros Dağlarından güneyde Irak ve Suriye’ye sınırları uzanır. Yaz aylarında kurak geçen havalar, kışları yağışlı ve ılıktır. Akdeniz iklimiyle kıyaslandığında, kışlar daha soğuk, yazlar ise daha sıcaktır.Güneydoğu Anadolu neden bu kadar sıcak?
İklimi ve Bitki Örtüsü Yazlar sıcak ve kuraktır. Türkiye’de yaz sıcaklığının ve buharlaşma şiddetinin en çok olduğu yer Güneydoğu Anadolu’dur. Bunun nedenleri; Türkiye’nin güneyinde bulunması, deniz etkisine kapalı olması ve güneyden esen sıcak ve kavurucu rüzgarlara (samyeli) açık olmasıdır.Güneydoğu Anadolu Bölgesi dağlık mıdır?
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yerşekilleri bakımından önemli farlılıklar gösterir. Doğu Anadolu bölgesi daha engebeli ve dağlık alanlara karşılık gelirken, Güneydoğu Anadolu bölgesi morfolojik açıdan daha sade bir görünüm arz eder.
Güneydoğu Anadolu sıcak mı?
Şanlıurfa 42 derece Türkiye’nin en sıcak kentlerinden biri olan Şanlıurfa’da da sıcak hava yaşamı olumsuz etkiliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hava sıcaklığı hissedilir derecede artarken, Şanlıurfa’da sıcaklık öğle saatlerinde 42 derece kaydedildi.Güneydoğu Anadolu Bölgesinde neden doğal göl yoktur?
Bölgede ise Toroslar’dan gelen Kâhta ve Karadağ’dan gelen küçük akarsularla beslenir. Güneydoğu Toroslar’ın güneye bakan yamaçlarından birçok kol halinde çıkan Dicle Nehri ise bölgenin diğer önemli akarsuyudur. Her iki akarsu da Basra Körfezi’ne sularını boşaltırlar. Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur.Güneydoğu Anadolu Bölgesi ne yetişir?
Buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam, çeltik, Antep fıstığı, üzüm, zeytin, tütün, karpuz, domates, biber ve patlıcan, tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Özellikle kırmızı mercimek ve Antep fıstığı üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi büyük bir paya sahiptir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, fıstık ve üzümden başka, incir, armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, erik, kayısı, zerdali, şeftali, nar, kiraz ve vişne gibi çeşitli meyveler de yetiştirilir.