Guney kutbunda 6 ay gece ne zaman baslar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güney kutbunda 6 ay gece ne zaman başlar?​

21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir. Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.

Geceyle gündüz ne zaman eşit?​

Ekinoks, gündüz ve gecenin eşit olması anlamına gelir. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül’de Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator’da sıfırdır.

Hangi tarihte Güneş ışınları öğle vakti Yengeç Dönencesi enlemine dik açı ile gelir?​

Hangi tarihte Güneş ışınları öğle vakti Yengeç Dönencesi enlemine dik açı ile gelir?
23° 27′ kuzey enlemine Yengeç Dönencesi adı verilir. Yerküre 23° 27′ eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur. Yerküre yörüngesinde 21 Haziran konumunda iken, kuzey yarımküre güneşe doğru 23° 27′ eğiktir. Bu durumda güneş ışınları Ekvatordan 23° 27′ kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer.

Hangi tarihte gölge oluşmaz?​

Hangi tarihte gölge oluşmaz?
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

6 ay gündüz 6 ay gece olan ulke neresi?​

6 ay gündüz, 6 ay gece yaşanan Norveç’te oruç tutmak.

21 Aralık’ta nerede gölge oluşmaz?​

Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir. Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.

Türkiyede hangi tarihten sonra gölge boyu kısalır?​

Türkiyede hangi tarihten sonra gölge boyu kısalır?
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney yarım kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
 
Güney kutbunda 6 ay gece ne zaman başlar sorusunun cevabı, 21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımküre'de gecelerin Güney Yarımküre'den daha uzun olmaya başlaması şeklindedir. Bu tarihte, aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet olur ve Kuzey Kutbu'nda 6 ay süren gündüz, Güney Kutbu'nda 6 ay süren gece döngüsü başlar.

Geceyle gündüzün eşit olduğu zamanlara "ekinoks" denir ve bu durumda gündüz ve gece eşit uzunluktadır. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları genellikle gündüz ve gece eşitliğin başladığı dönemler olarak kabul edilir.

Güneş ışınlarının öğle vakti Yengeç Dönencesi enlemine dik açı ile geldiği tarih 21 Haziran'dır. Yengeç Dönencesi, Yerküre'nin 23° 27′ kuzey enlemidir ve Yerküre'nin eksen eğikliği sebebiyle oluşur. Bu tarihte güneş ışınları Ekvatordan 23° 27′ kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer.

Gölge oluşmayan tarih ise 21 Mart'tır. Bu durumda Kuzey ve Güney Yarımküre'de Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Bu tarihten itibaren Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye dik düşmeye başlar ve Güney Yarımküre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Norveç, 6 ay gündüz ve 6 ay gece yaşanan ülkelerden biridir. Yılın belirli dönemlerinde Norveç gibi ülkelerde gece veya gündüz süreleri oldukça uzun olabilir.

21 Aralık'ta gölge oluşmayan yer Oğlak Dönencesi'dir. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlar. Oğlak Dönencesi'nde güneş ışınlarının eksende en dik durduğu anı ifade eder.

Türkiye'de gölge boyunun kısalması ise 21 Haziran yaz gündönümü ile ilişkilidir. Bu tarihte güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik düştüğü için kuzey yarımkürede gündüzler kısalırken, güney yarımkürede gündüzler uzamaya başlar.
 
Geri
Üst