AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gunesi kac dakika sonra goruruz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güneşi kaç dakika sonra görürüz?​

Güneş 149.600.000 km uzaklıkla bize en yakın yıldızdır. Bu demektir ki Güneş ışınlarının bize ulaşması yaklaşık 8,3 dakika sürer. Bu, Güneş’in her zaman yaklaşık 8,3 dakika önceki halini görüyoruz demek oluyor. Güneş’ten sonra bize en yakın yıldız yaklaşık 4,3 ışık yılı uzaklıktadır.
Ayın Karanlık Yüzü Güneş görür mü?
Ay’ın her iki yüzü de eşit miktarda güneş görüyor bu yüzden “Ay’ın bir yüzünün karanlık olduğu” doğru değil. Ancak Ay’ın kendi etrafındaki ve dünya etrafındaki dönüş süresi aynı olduğu için dünyadan bakıldığında hep aynı yüzü görünüyor.

Güneşe bakınca ne olur?​

Güneşe doğrudan çıplak gözle uzun bir süre bakılması durumunda retina güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalır ve güneş retinopatisi (retina tabakasında oluşan bozukluk) ortaya çıkar. En kötü durumda çok nadir olmakla birlikte kalıcı körlük ortaya çıkabilir.
Ay ve Güneş aynı anda görülür mü?
güneşin batışından hemen önce veya güneşin doğuşundan hemen sonra gözlemlenebilmesi mümkün olan bu nadir gök olayı, tam ay tutulması yaşanırken aynı anda güneşin de gökyüzünde görüldüğü durumu ifade etmektedir.
güneş dünya arası 150 milyon km’dir, ışık hızı 300.000 km/sn olduğundan: t=x/v=150.000.000/300.000=500 saniye yapar bu süre de 8 dakika 20 saniyedir. diğer bir deyişle güneş ışınları dünyaya 8 dk 20 sn’de ulaşır; bu yüzden gördüğümüz güneş “o anki” güneş değil 8 dakika 20 saniye önceki güneştir.
Ayın karanlık yüzüne neden gidilmiyor?
Aslına bakılırsa ayın karanlık yüzü diye bir durum yoktur. Ay genel olarak 1,54 derece eğiklik ile beraber kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir kısmı güneşe doğru bakarken diğer kısmı karanlıkta kalır.

Ayın karanlık yüzünü neden göremiyoruz?​

Belirli zamanlarda Güneş tarafından aydınlatılan bu kısmı biz göremeyiz. Bunun nedeni ise Ay, Dünya’nın etrafında 1 tam tur dönerken, aynı zamanda kendi etrafında da 1 tur döner. Yani aslında Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır.
Güneş’e doğrudan bakmak tehlikeli mi?
Ultraviyole ışınların aynı zamanda göz merceğinde katarakt gelişimine ve sarı nokta diye bilinen retina tabakasında hasara ve olumsuz etkilere sebep olduğuna dikkat çeken Orhan, “Hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmamalıdır, görme hücrelerinde kesin hasara yol açar” dedi.

Güneş gözü etkiler mi?​

Güneş ışınlarının (UV ışınları) zararları Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabiliyor.
Güneşli havada Ay görünür mü?
Ay sadece gece görülebilir diye bir şey yok. Gündüzleri de periyoduna bağlı olarak ay da tepemizde, bütün yıldızlar da. Ama güneşin atmosferimizde yansıyan ışınları onları görmemize mani oluyor.
Ay’ın Dünya’ya yansıttığı ışığın miktarı ise yıldızlardan ulaşan ışığın miktarından yaklaşık 100.000 kat daha fazladır. Bu nedenle Ay -her zaman olmasa bile- belirli konumlardayken gündüz vakti de görülebilir.
Yıldızlar milyonlarca yıl önce sönmüş mü?
Dolayısıyla gördüğünüz yıldızların %99’u için 100 bin yıl hiçbir değişiklik gözlemleyemeyeceğiniz kadar kısa bir süredir. Bu süre 100 bin yıllık süre içinde görebildiğiniz yıldızların ancak %0.0001’i yok olacaktır. Çıplak gözle gördüğümüz yıldızların çok azı birkaç bin ışık yılından daha uzak mesafede.

Güneş ne zaman yok olur?​

Bilim adamları ve astronomlar tarafından yapılan tahminlerde ise güneşin yaklaşık 10 milyar yıl sonra ömrünün sonuna ulaşacağı belirtiliyor. Bu bakımdan güneş bugüne kadarki yaşam süresinin yaklaşık iki katı kadar daha hayatta kalmaya devam edecek.
 
Geri
Üst