AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gunes kremi surmek orucu bozar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güneş kremi sürmek orucu bozar mı?​

Dr. Nihat Hatipoğlu’nun açıklamalarına göre güneş kremi ya da güneş yağı sürmek orucu bozmaz.

Makat içine krem sürmek orucu bozar mı?​

Makat içine krem sürmek orucu bozar mı?
Diğer taraftan bu yeme içme anlamna da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Hanefi mezhebine göre krem sürmek orucu bozar mı?​

Yani vücuda sürülen merhem, krem veya yağ vücuda beslenme amaçlı olarak alınmamaktadır. Bu sebeple, deri üzerine sürülen merhem, krem, yağ ya da yapıştırılan ilaçlı bantlar kesinlikle orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Yüze nemlendirici krem sürmek orucu bozar mı?​

Yüze nemlendirici krem sürmek orucu bozar mı?
KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI? Krem sürme işlemi, cilt yüzeyinde gerçekleşmesi nedeniyle çok aşırı orucu bozan durumlar arasında yer almamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yer alan bilgilere göre krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulmaz.
Ağrı kesici merhem sürmek orucu bozar mı?​
Bu araştırmaların arasında oruçluyken ağrı kesici krem sürmek orucu bozar mı? sorusu öne çıkıyor. Deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Diyanet makata krem sürmek orucu bozar mı?​

Diyanet makata krem sürmek orucu bozar mı?
Diğer taraftan bu yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Yüzüne limon sürmek orucu bozar mı?​

Oruçluyken yüze maske yapmak orucu bozmaz. Çünkü maske, yalnızca derinin üst kısmına uygulanır, hiçbir şekilde gıda olarak kabul edilmez ve derinin altına geçmez.

Yüzü sabunla yıkamak orucu bozar mı?​

Yüzü sabunla yıkamak orucu bozar mı?
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25).

Cilt bakımı yaptırmak orucu bozar mı?​

Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.

Parfüm sürmek orucu bozar mı?​

Parfüm sürmek orucu bozar mı?
İlaveten; yıkanmak, ağza su almak, diş fırçalamak (misvak kullanmak), sürme çekmek, yağlanmak, parfüm ya da deodorant kullanmak gibi birçok gündelik rutinin de orucu bozmayacağı hadislerde yer almaktadır. Bu nedenle oruç tutan kişiler parfüm, deodorant gibi çeşitli kokuları kullanabilir, oruçları bozulmaz.
Ağrı kesici içmek orucu bozar mı?​
Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.
 
Güneş kremi sürmek orucu bozmaz. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun açıklamaları da bu konuda net bir şekilde güneş kremi veya güneş yağı sürmenin orucu bozmayacağını ifade etmektedir.

Makat içine krem sürmek de orucu bozmaz. Yeme içme anlamına gelmediği için, deri üzerine sürülen merhem, krem veya yağ orucu bozmaz.

Hanefi mezhebine göre de krem sürmek orucu bozmaz. Krem, merhem veya yağ gibi vücuda sürülen maddelerin orucu bozmayacağı belirtilmektedir.

Yüze nemlendirici krem sürmek de orucu bozmaz. Cilt yüzeyinde gerçekleştiği için aşırı orucu bozan durumlar arasında değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilendirmesine göre krem sürmek orucu bozmaz.

Ağrı kesici merhem sürmek de orucu bozmaz. Deri üzerine sürülen merhem, ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Makata krem sürmek de orucu bozmaz. Yeme içme anlamına gelmediği için deriye sürülen merhem, bantlar orucu bozmaz.

Yüze limon sürmek orucu bozmaz çünkü limon maske olarak uygulandığında derinin üst kısmına temas eder ve gıda olarak kabul edilmez.

Yüzü sabunla yıkamak da orucu bozmaz. Ağız ve burnun su almadığı sürece yıkılmasında sakınca yoktur.

Cilt bakımı yaptırmak da orucu bozmaz çünkü orucu yalnızca yemek, içmek ve cinsel ilişki bozar.

Parfüm sürmek orucu bozmaz. Diğer günlük rutinler gibi parfüm kullanımı da orucu bozmaz.

Ağrı kesici içmek ise orucu bozar. Eğer meşru bir mazeret yoksa ilaç içmek orucu bozar ve kefaret gerekir. Ancak, orucu bozmaya yetecek kadar rahatsızlık varsa ilaç almak, orucu bozar ve sadece kaza yapmak gerekir, kefaret gerekmez.
 
Geri
Üst