AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gunes koruyuculari UV isinlarina karsi vucudumuzu nasil korur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.696
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güneş koruyucuları UV ışınlarına karşı vücudumuzu nasıl korur?​

Güneş kremlerinde UVA ve UVB ışınlara karşı koruma sağlayan organik ve inorganik kimyasal maddeler bulunur. İnorganik kimyasal maddeler (örneğin çinko oksit ve titanyum dioksit) morötesi ışınları geri yansıtarak ve soğurarak Güneş’ten gelen zararlı ışınlara karşı fiziksel koruma sağlar.

Bir güneş kreminin içinde ne olmamalı?​

Çocuk dostu güneş kremi: Bebeklerin ve çocukların hassas cildi, yetişkinlere yönelik güneş koruyucularındaki kimyasallar tarafından kolayca tahriş olabilir. Bu sebeple; para-aminobenzoik asit (PABA) ve dioksibenzon, oksibenzon veya sulisobenzon gibi benzephenonlar içeren güneş kremlerinden kaçının.

Güneş kremi SPF kaç olmalı?​

Güneş kremi SPF kaç olmalı?
Güneş koruma faktörü (Sun Protection Factor – SPF) de önemlidir. SPF 15-30 arası idealdir.

30 SPF güneş kremi yeterli mi?​

30 SPF güneş kremi yeterli mi?
SPF ölçümü güneş kreminizin sizi UVB ışımasından ne kadar koruduğunu gösterirken, UVA ışımalarına karşı ne kadar koruma sağladığını göstermez. Doğru şekilde kullanıldığında çoğunlukla cildiniz için 15 SPF ya da SPF 30 kremler yeterli olacaktır.

Güneş koruyucu krem bronzlaşmayı engeller mi?​

Güneş kremi bronzlaşmayı önlemez. Güneşte kalma sürenizi uzatırken güneş yanığı olmanızın önüne geçerler.

50 SPF ne kadar korur?​

Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur. Çok yüzüp havluyla çok kurulanmanız halinde güneş kreminiz cildinizden uzaklaşır. Bu nedenle hemen yerine koymak için tekrar sürmeniz gerekiyor.

Güneş kremini neye göre seçmeliyiz?​

Güneş kremini neye göre seçmeliyiz?
Güneşten kremi seçiminde markadan ziyade koruma faktörü ve uygulama sıklığı önemlidir. Bu kremlerin koruma faktörü (SPF) adı verilen numaraları vardır. Etkili bir korunma için numarası 15’ten büyük olan güneş kremleri tercih edilmelidir. Yüz için tercihen faktör 30 ve yukarısı daha uygun olur.

Güneş kremi iki parmak kuralı nedir?​

Güneş kremi iki parmak kuralı nedir?
Güneş kremini iki parmak kuralı ile işaret ve orta parmağınıza uzunlamasına iki şerit halinde uygulamanız gerekiyor. Bu miktar ile yüz ve boyun bölgeniz için tam koruma sağlayacaktır. Yazın giydikleriniz güneşten korunmak için alabileceğiniz en basit ve öncelikli önlemlerden birisidir.

SPF 50 mi 30 mu?​

Gerçekte 30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 ise 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97’dir. Yani tamamen koruyan bir güneş kremi yoktur.

Kaç SPF kullanmalıyım?​

Güneşin olduğu her yerde güneş kremi sürerek yaz aylarında cildinizi güneşten korumalısınız. 2- Cilt hassasiyetiniz yüksekse veya beyaz tenli iseniz güneş koruma faktörü yüksek olan kremleri tercih etmelisiniz. SPF 40-50 aralığında başlayıp yavaş yavaş kreminizi SPF 30 koruma faktörüne kadar indirebilirsiniz.

30 SPF ne demek?​

30 SPF ne demek?
SPF 30 ve üstü yüksek koruma… SPF 15 yüzde 94 koruma sağlarken, SPF 30 ve üstü ise yüzde 97 koruma sağlıyor.

30 faktör güneş kremi ne demek?​

30 faktör güneş kremi ne demek?
Kişinin yaklaşık 15 kat daha fazla güneş ışığına maruz kalabilmesine izin verir. Üzerinde SPF 15 yazan bir güneş kremi %93 UV-B ışınlarını filtrelerken, SPF 30 olan bir ürün %97’den biraz daha az filtreleme sağlar.

Bronzlaşmayı ne engeller?​

“Koruyucu içeren güneş kremleri bronzlaşmayı engeller”. Kullandığınız kremin koruyucu faktörü ne kadar yüksek ise cildinize nüfuz edecek olan zararlı güneş ışınları o kadar geri döner, yavaş yavaş ve sağlıklı bir şekilde bronzlaşırsınız.

Gölgede Bronzlaşılır mı?​

Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Mümkün olduğunca gölgede durmaya çalışın. Gölgede bulunsanız dahi kumlardan ve denizden yansıyan ışınlar nedeniyle güneş yanığının oluşabileceğini unutmayın. Bol kesimli, ince dokumalı, uzun kollu tişört ve pantolon giyin.

20 faktör güneş kremi kaç saat korur?​

20 faktör güneş kremi kaç saat korur?
Ataman, “Kişi güneş kremi sürse bile D vitamini sentez edebiliyor. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur.
 
Güneş koruyucuları UV ışınlarına karşı vücudumuzu korurken, içerdikleri organik ve inorganik kimyasal maddeler sayesinde farklı koruma mekanizmaları kullanırlar. İnorganik maddeler, örneğin çinko oksit ve titanyum dioksit, morötesi ışınları geri yansıtarak ve soğurarak fiziksel koruma sağlarlar. Bu maddeler cildi UV ışınlarının oluşturabileceği zararlı etkilerden korur.

Güneş kremlerinde olmaması gereken bazı maddeler de vardır. Özellikle çocukların hassas cildi için PABA, dioksibenzon, oksibenzon veya sulisobenzon gibi kimyasallar içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Bu kimyasallar çocukların ciltlerinde tahrişe neden olabilir.

Güneş kremi seçerken SPF (Güneş Koruma Faktörü) önemli bir faktördür. SPF 15-30 arasında olan kremler genellikle ideal koruma sağlar. Ancak SPF sadece UVB ışınlarına karşı koruma düzeyini gösterir, bu nedenle UVA ışınlarına karşı da koruma sağlayan geniş spektrumlu kremler tercih edilmelidir.

Güneş kremi seçerken sadece markayı değil, aynı zamanda koruma faktörünü ve uygulama sıklığını da dikkate almak önemlidir. SPF numarası 15'ten büyük olan güneş kremleri tercih edilmelidir. Özellikle yüz bölgesi için SPF 30 ve üzeri koruma faktörlerini tercih etmek daha uygundur.

Güneş kremi uygularken "iki parmak kuralı" ile işaret ve orta parmağınızı uzunlamasına iki şerit halinde sürerek yüz ve boyun bölgesi için yeterli koruma sağlayabilirsiniz. Ayrıca güneşten korunmak için gölgede kalmak, mümkünse 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak ve uygun kıyafetler giymek de önemlidir. Unutmayın, güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürmek ve düzenli olarak tekrar uygulamak koruma sağlamaya yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst