AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gunes isinlarinin gunluk gelis acilari neden degisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güneş ışınlarının günlük geliş açıları neden değişir?​

Güneş ışınlarının yoğunluğu ve gösterdiği etki, güneş ışınlarının düşme açısına, yeryüzüne düşen enerjiye ve radyasyon miktarına bağlı olarak değişim gösterir.

Geceyle gündüz ne zaman eşit?​

Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Foto: Shutterstock / Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
Gece ve gündüz süresi neye bağlı?
Cevap Yıl içindeki gece ve gündüz süreleri dünya güneş etrafında dönerken EKSEN EĞİKLİĞİ’ne bağlı olarak değişir. Gece ve gündüzün oluşması dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesine bağlıdır fakat gece gündüz sürelerinin uzunluğunu eksen eğikliği ve dünyanın güneşin etrafındaki pozisyonu yani dönmesi belirler.
Ekvatora doğru gece gündüz farkı ne olur?
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.

Gün içerisinde güneş ışınlarının geliş açısı nasıl değişir?​

Dünyanın kendi etrafındaki dönüş ekseni eğik olduğundan (23.5o) güneş ışınlarının geliş açısı yıl boyu değişiyor. Mevsimler de işte tam bu yüzden oluşuyor. Kuzeye gittikçe bu açı azalıyor. Hatta kuzey kutbuna yakın bazı bölgelerde Güneş doğamıyor bile.

Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı neye göre değişir?​

Güneş ışınlarının geliş açısı dünyanın şekline, eksen hareketine, mevsime ve yer şekillerine bağlıdır. Dünyanın şekli: Güneş ekvator çevresinde ufuk düzleminde çok yükselir ve ışınları yere dik ve dike yakın düşer. Kutuplar dünyanın şeklinden dolayı güneş ışınlarını eğik açıyla alır ve ısınamaz.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe ne olur?
Güneş ışınlarının geliş açısı Ekvator’dan kutuplara doğru azalır. Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık, buharlaşma, denizlerdeki tuzluluk oranı, bitki tür ve çeşidi azalır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi, kalıcı kar sınırı artar. Dünya’nın bir yarısı aydınlık, diğer yarısı karanlıktır.
Gece gündüz süresi farkı en fazla nerede?
Kutup bölgelerinde.

23 Eylül’de dünyada neler oluyor kısaca?​

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşiyor. 23 Eylül’den itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
 
Geri
Üst