AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gunes isinlarinin gelis acisi neyi etkiler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güneş ışınlarının geliş açısı neyi etkiler?​

Netice olarak özetlenebilir ki, güneş ışınlarının geliş açısı, ısınma üzerinde büyük etkiye sahiptir. Güneş ışınları ne kadar dik gelirse daha çok enerji alır ve daha çok ısınır, ne kadar yatay açı ile gelirse daha az enerji almakta ve ısınma daha az olmaktadır.
Güneş ışınları atmosfere girince ne olur?
Güneşten Gelen Işınlara Atmosferin Etkisi Güneşten gelen solar radyasyonun yüzde 51 i yeryüzüne direk ulaşır, bu enerji yeri ve yere yakın atmosferi ısıtır. Buharlaşmayı sağlar, bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirir.

Açı ne kadar küçükse, güneş ışınlarının yayıldığı yüzey alanı o kadar büyük olur ve doğal olarak bu etki, bir noktadaki güneş ışığı yoğunluğunu azaltır. Örneğin, 45 derecelik bir geliş açısında, güneş radyasyonu yüzde 40 daha büyük bir alanı kaplar ve 90 derecelik maksimum geliş açısına göre yüzde 30 daha az yoğundur.
Sıcaklık Dagilisini neler etkiler?
Yeryüzünde sıcaklık dağılışını etkileyen faktörler

Güneş ışınlarının yere ve zamana bağlı olarak geliş açısını etkileyen faktörler nelerdir?​

Aynı zamanda mevsimler de yine güneş ışınlarının geliş şeklini belirlemektedir. Bu bağlamda yağmur ya da kar ile beraber rüzgarlar üzerinden güneş ışınları az ya da çok biçimde yansıtır. Tabii dünyanın yer şekilleri de güneş ışınlarının geliş açısını belirler.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe ne artar ne azalır?
Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık, buharlaşma, denizlerdeki tuzluluk oranı, bitki tür ve çeşidi azalır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi, kalıcı kar sınırı artar. Dünya’nın bir yarısı aydınlık, diğer yarısı karanlıktır.
Güneş ışınları ekvatora dik düşerse ne olur?
Güneş’ten gelen ışınlar 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks’u – 23 Eylül Sonbahar Ekinoks’udur.

Güneş ışınlarının geliş açısı hangi durumlara bağlı olarak değişir?​

Güneş ışınlarının geliş açısı dünyanın şekline, eksen hareketine, mevsime ve yer şekillerine bağlıdır. Dünyanın şekli: Güneş ekvator çevresinde ufuk düzleminde çok yükselir ve ışınları yere dik ve dike yakın düşer. Kutuplar dünyanın şeklinden dolayı güneş ışınlarını eğik açıyla alır ve ısınamaz.
 
Geri
Üst