AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gunes isinlari Dunya atmosferine ulastiktan sonra erir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.523
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güneş ışınları Dünya atmosferine ulaştıktan sonra erir mi?​

Güneşten gelen enerjinin tamamı yeryüzünü ısıtmaz. Gelen ışınların %’i atmosfer ve bulutlardan geri yansır, %’i atmosferde dağılır (difüzyon), ’ini atmosfer absorbe eder (emer), %8’i yeryüzünden uzaya yansır (albedo), ”si yeryüzünü ısıtır.

Güneş ışınlarının yerkürenin Ekvator bölümüne dik kutup bölümüne yatık açılarla düşmesinin nedeni nedir?​

4.1. Enlem Etkisi Yerin şekli nedeniyle dünyanın her yerinin aynı miktarda ışın ve enerji alması mümkün değildir. Uzayda birbirine paralel demetler halinde gelen Güneş ışınları yuvarlak olan yerkürenin ekvator bölümüne dik, kutup bölümüne yatık açılarla düşer (Erol, 1999).

Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yerlerde sıcaklık ne olur?​

Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yerlerde sıcaklık ne olur?
Dik açı ile gelen ışınlar, kısa yoldan fazla ışın enerjisi ile yeryüzüne erişerek fazla sıcaklık meydana getirmektedir. Eğik açı ile gelen ışınlar daha az sıcaklık meydana getirir.

Güneş ışınları ne zaman Oğlak Dönencesine 90 lik açı ile düşer?​

Güneş ışınları ne zaman Oğlak Dönencesine 90 lik açı ile düşer?
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Güneş ışınları atmosfere ulaştıktan sonra ne olur?​

Güneşten Gelen Işınlara Atmosferin Etkisi Güneşten gelen solar radyasyonun yüzde 51 i yeryüzüne direk ulaşır, bu enerji yeri ve yere yakın atmosferi ısıtır. Buharlaşmayı sağlar, bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirir.

Güneş ışınları ne zaman dik açı ile düşer?​

Güneş ☀ ışınları yılda bir kez dönencelere (21 haziranda yengeç dönencesi 21 aralıkta oğlak dönencesi) yılda iki kez dönenceler arasındaki noktalara dik açıyla (öğle vakti) tam tepeden gelir. (Ekvatora da iki kez bir kez 23 eylül bir kez 21 martta). Dik geldiği tarih ve enlemde öğleyin gölge oluşmaz.

Güneş ışınları hangi mevsimde dik düşer?​

Güneş ışınları hangi mevsimde dik düşer?
Güneş ışınları en küçük açılarla(eğik) düşer. Yaz başlangıcıdır. Güneş ışınları en büyük açılarla (dik) düşer. Kış mevsiminin başlangıcıdır.

Güneş ışınları neden her yere farklı açılarla gelmektedir?​

Güneş ışınları neden her yere farklı açılarla gelmektedir?
Dünya’nın geoit şekli, kendi ekseni etrafında dönüşü sırasında oluşan, merkez kaç kuvvetiyle savrulması sonucu meydana gelmiştir. 3. Dünya’nın şeklinden dolayı, güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Güneş ışınları Ekvator’dan kutuplara doğru, her enleme 1° daha eğik açıyla gelir.
Güneş ışınları ne zaman Yengeç Dönencesine 90 lik açı ile düşer?​
21 HAZİRAN’DA KUZEY YARIM KÜRE Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Güneş ışınları dünyaya en fazla kaç derecelik açı ile düşer?​
23° 27′ kuzey enlemine Yengeç Dönencesi adı verilir. Yerküre 23° 27′ eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur. Yerküre yörüngesinde 21 Haziran konumunda iken, kuzey yarımküre güneşe doğru 23° 27′ eğiktir. Bu durumda güneş ışınları Ekvatordan 23° 27′ kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer.
 
Bu başlık altında Güneş ışınlarının Dünya atmosferine ulaştıktan sonra eriyip erimediği üzerine bilgiler paylaşılmış. Güneş ışınları, atmosfere ulaştıktan sonra çeşitli süreçlerden geçerek Dünya'yı etkiler. Güneşten gelen enerjinin bir kısmı yeryüzünü ısıtırken, bir kısmı atmosfer ve bulutlardan geri yansır, bir kısmı atmosferde dağılır (difüzyon), bir kısmı atmosfer tarafından emilir, bir kısmı da yeryüzünden uzaya yansır. Bu sayede Dünya'nın ısınması ve çeşitli ekosistem süreçlerinin devam etmesi sağlanmaktadır.

Güneş ışınlarının yerkürenin farklı bölgelerine farklı açılarla düşme nedenleri incelendiğinde ise enlem etkisi ve yeryüzünün şekli önemli rol oynamaktadır. Yer şekli nedeniyle Güneş ışınları ekvator bölgesine dik, kutup bölgesine ise yatay açılarla ulaşır. Bu durum da farklı enlemlerde farklı ısı koşullarının oluşmasına sebep olmaktadır.

Güneş ışınlarının dik açı ile düştüğü yerlerde sıcaklık daha yüksek olur. Bu durumda, dik açı ile gelen ışınlar daha fazla enerji taşıdığından yeryüzüne daha fazla ısı verir. Eğik açılarla gelen ışınlar ise daha az ısı sağlar.

Güneş ışınları hangi mevsimde dik düşer sorusuna yanıt olarak, Güneş ışınlarının en küçük açılarla (eğik) düştüğü zamanların yaz başlangıcında olduğunu, en büyük açılarla (dik) düştüğü zamanların ise kış mevsiminin başlangıcında gerçekleştiğini belirtmek mümkündür.

Son olarak, Güneş ışınlarının her yere farklı açılarla gelmesinin nedeni ise Dünya'nın geoit şekli ve dönme hareketidir. Dünya'nın eğik ekseni etrafında dönmesi ve şekli nedeniyle Güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla gelir. Bu durum da farklı iklim ve mevsim koşullarının oluşmasına sebep olur.

Bu bilgiler ışığında, Güneş ışınlarının Dünya atmosferine ulaştıktan sonra erimezler ancak çeşitli süreçlerden geçerek Dünya'yı etkileyen önemli bir enerji kaynağı olarak devam ederler.
 
Geri
Üst