Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gunes firtinasi depremi tetikler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güneş fırtınası depremi tetikler mi?​

Ancak bugüne kadar, Güneş’teki herhangi bir faaliyetin yeryüzünde depremlere sebep olduğu gösterilememiştir. Güneş’in 11 yıllık döngüsü boyunca manyetik fırtınalar ve güneş patlamaları artar ve azalır; ancak depremlerde 11 yıllık bir döngü görülmez.

Yapıların zemine uygun yapılması neden önemlidir?​

Bir bölgede yer alan aynı karakterdeki yapıların, oluşan bir depremde farklı derecede hasar görmelerinin başlıca nedenini; zemin-yapı etkileşiminde aramak gerekir. Deprem sırasında yapılara gelen deprem kuvvetlerinin miktarı yapı altındaki zemin yapısına bağlıdır.
Türkiye’de en fazla kaç şiddetinde deprem olur?
26 Aralık 1939 günü, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun doğu kesiminde, Erzincan dış-merkezli, Ms=7.9 büyüklüğünde katostrofik bir deprem olmuştur. Bu deprem, Türkiye’de 1668 yılından beri olmuş depremlerin en büyüğünü oluşturmuştur.

Kaç katlı binalar depreme dayanıklı?​

İstatistiksel modeller yardımıyla 5 ve 6 katlı binalarda, yumuşak katların binaların deprem hasarlarına etkisinin en az yüzde 60 civarında olduğu hesaplanıyor. Depremlerde 5-6 katlı ağır çıkmalı binaların, çıkmasız binalara oranla yaklaşık 2 kat daha fazla hasar gördükleri ortaya çıktı.

Zemin etüdü hangi amaçla yapılır?​

Arsaların inşaat öncesinde analizini yapmak adına uygulanan zemin etüdü; yeraltı tabakalarının durumu, derinlik, jeolojik yapı türü, elektrik özdirenci, temel zemini gibi parametreleri ölçmek için yapılır. Temel amaç ise bu değişkenlerle birlikte bir binanın deprem karşısında göstereceği davranışları anlamaktır.
Zemin etüdü yapmak neden önemlidir?
Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber olur.

Küçük depremlerin olması iyi mi?​

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara’da gelecekte önemli bir deprem beklediklerini belirterek, ‘Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar.

Artçı depremler ne kadar devam eder?​

Buna rağmen ana depremin zayıflattığı yapıların yıkılmasına neden olarak, daha yüksek şiddette olabilir. Uzmanlar artçı depremlerin net bir süresi olmadığını kimi zaman 1 ay kimi zaman ise 2 yıla kadar artçıların sürdüğünü ifade ediyor.
 
Geri
Üst