Gunes dogunca namaz bozulur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
16.182
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Güneş doğunca namaz bozulur mu?​

“Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda alimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir.

Sabah güneş doğarken neden namaz kılınmaz?​

Bozulan namazın kazasının kılınması için ise, ya güneşin doğuşunu ya da gün için en tepe çıkışını ya da batmasını beklemek gerekmektedir. Güneşe tapanlar, Kerahat Vakti ibadet ettiklerinden, onlara benzememek adına güneşin doğuşu, batışı ve tepede bulunduğu vakitlerde namaz kılmazlar.

Güneş batarken namaz kılınır mı?​

Güneş batarken namaz kılınır mı?
Namaz kılmak için öncelikle güneşin doğuşunu, gün içinde en tepeye çıkmasını ve son olarak batmasını bekleyip sonrasında namazı kılmak gerekir yani güneş doğarken, güneş en tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz. Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğini vurgulamıştır.

Güneşin doğmasına kaç dakika kala namaz kılınır?​

Güneşin doğmasına kaç dakika kala namaz kılınır?
Yani sabah ezanı imsak vaktinde değil güneşin doğmasına bir saat kala okunacak ve güneşin doğmasına yarım saat kala cemaatle namaza durulacak.

Güneş doğarken namaz kılınır mı?​

Sabah namazı vakti olan imsak vakti girdiğinde namaz kılınabilir. Sabah ezanının okunmasını beklemek ise daha makbuldür. Güneş doğana dek kılınabilen sabah namazı, güneş doğduktan sonra kerahet vakti çıkana dek kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti Kaza edilir.

Vakit çıktıktan sonra namaz kılınır mı?​

Vakit aynı zamanda namazın vücûb sebebidir. Vaktinden önce kılınan farz namaz sahih değildir, vaktinde yeniden kılınması gerekir. Vaktinden sonraya bırakılan namaz da kazâya kalmış olur.

Güneş doğmaya başlayınca sabah namazı kılınır mı?​

Güneş doğmaya başlayınca sabah namazı kılınır mı?

Güneş doğarken namaz kılmak nedir?​

Güneş doğarken namaz kılmak nedir?
Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Hanefi mezhebine göre namaz kılarken ve henüz namaz bitmeden güneş doğarsa o namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra kaza etmek gerekir. Kerahet vakti, güneş doğduktan 45-50 dakika sonra çıkmaktadır.
Sabah namazının Kerahatinde namaz kılınır mı?​
İslam dinine göre kerahat vakitlerinde namaz kılınması mekruh’tur. Farz ve Nafile bütün namazların kılınmasının mekruh olduğu vakitler üçtür: 1. Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır.
Kerahat vaktine 1 dakika kala namaz kılınır mı?​
Sabah ezanının okunmasını beklemek ise daha makbuldür. Güneş doğana dek kılınabilen sabah namazı, güneş doğduktan sonra kerahet vakti çıkana dek kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti Kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.

Güneşin doğmasına 5 dakika kala sabah namazı kılınır mi?​

Güneşin doğmasına 5 dakika kala sabah namazı kılınır mi?

Son 10 dakika kala namaz kılınır mı?​

Son 10 dakika kala namaz kılınır mı?
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.

Güneş doğarken nafile namaz kılınır mı?​

Buna binaen sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra güneşin doğmasına henüz vakit varsa bu arada kaza namazı kılınabilir. Fecrin doğuşundan sonra sabah namazının iki rekat sünneti dışında sünnet ve nafile namaz kılınmaz.

Namazı vakti çıktıktan sonra kılmaya ne denir?​

Namazını kaçıran kişilerin namaz vakti dışında namazını kılmalarına kaza namazı denir. Namazının vakit dışında kılan kişiler kaza etmiş olur. Kaza namazını kılarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Güneş doğduktan sonra kılınan sabah namazına nasıl niyet edilir?​

Güneş doğduktan sonra kılınan sabah namazına nasıl niyet edilir?
Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazımın iki rekât farzını kılmaya” “Allah’u Ekber” denilerek tekbir getirilir. Sübhâneke okunur.
 
Sabah namazının vakti olan imsak vakti girdiğinde namaz kılınabilir ancak sabah ezanının okunmasını beklemek daha makbuldür. Güneş doğana dek kılınabilen sabah namazı, güneş doğduktan sonra kerahet vakti çıkana dek kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farz ve sünnet namazı kaza edilir.

Ezan okunduktan sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.

Nafile namazlar, sabah namazının farzını kıldıktan sonra güneşin doğmasına henüz vakit varsa kılınabilir. Fecrin doğuşundan sonra sabah namazının iki rekat sünneti dışında sünnet ve nafile namaz kılınmaz.

Güneş doğduktan sonra kılınan sabah namazı için niyet ederken, "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazımın iki rekât farzını kılmaya" diyerek niyetlenilir ve "Allah'u Ekber" denilerek tekbir getirilir. Sübhâneke okunduktan sonra namaza başlanır.
 
Geri
Üst