Güneş bulutsusu ne demektir?

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Güneş bulutsusu nedir,
Güneş bulutsusu neye denir ne demektir kısaca,

Güneş bulutsusu, Güneş sisteminin kökenine ilişkin bulutsu varsayımına göre, yoğunlaşarak Güneş’in ve gezegenlerin oluşmasına yol açan gaz bulutudur.

1755’te Alman filozof Immanuel Kant, yavaş dönmekte olan bir bulutsunun, kendi kütleçekimi kuvvetinin etkisiyle giderek büzüldüğünü ve yassılaşarak döner bir disk biçimini aldığını, Güneş’in ve gezegenlerin de bu yapıdan oluştuğunu ileri sürdü. Gezegenlerin Güneş’ten daha önce oluştuğunu savunan benzer bir başka modeli de 1796’da Fransız astronom ve matematikçi Pierre-Simon Laplace ortaya attı. Kant ve Laplace tarafından ileri sürülen görüşler, 19. yüzyılın sonlarında İngiliz fizikçi James Clerk Maxwell tarafından eleştirildi; Maxwell, bilinen gezegenlerin içerdiği tüm maddenin, iddia edildiği gibi eskiden Güneş’in çevresine bir disk biçiminde yayılmış olması durumunda, diferansiyel dönme hareketinden kaynaklanan kayma kuvvetlerinin, bunların tek tek gezegenler halinde yoğunlaşmasını önlemiş olacağını gösterdi.

Kant ve Laplace’ın görüşlerine karşı öne sürülen bir başka itiraz da, toplam kütlesi, bu kütlenin dağılımı ve kendi ekseni çevresindeki dönüş hızı dikkate alındığında Güneş’in, bulutsu kuramının gerektirdiğinden daha düşük bir açısal momentuma sahip olduğu biçimindeydi. Bu nedenle çoğu astronom uzun süre, Güneş sisteminin oluşumunu çarpışma kuramıyla açıklamayı yeğledi. Bu kurama göre, gezegenler, başka bazı yıldızların Güneş’e çok yaklaşmaları sonucunda ortaya çıkmıştı. Çarpışma kuramının daha da etkili bir biçimde eleştirilmesi, bulutsu kuramının yeniden canlanmasına yol açtı ve özellikle 1940’larda bu kuram üzerinde çeşitli düzeltmeler yapıldı. Gezegenlerin başlangıç kütlesi (bak. ilkel gezegen), kuramın ilk biçimindekinden daha büyük olarak kabul edildi ve açısal momentum konusundaki farklılık Güneş ile gezegenleri birbirine bağlayan magnetik kuvvetlerle, açıklanmaya başladı.
 
Geri
Üst