AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gunes Azimut acisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Güneş Azimut açısı nedir?​

Azimut açısı güneşin dünya yüzeyindeki izdüşümünü pusula kuzey 0° açı değeri olmak üzere gün içerisinde doğup batana kadar taradığı açı değerine denir.

Güneş ışınlarının geliş açısı gün içinde neden değişir?​

Küresel olmanın sonuçları; -Ekvator ve çevresi güneş ışınlarını dik ve dike yakın açı ile alır. -Kutuplar ve çevresi güneş ışınlarını eğik açı ile alır. Ekvatordan kutuplara doğru güneş ışınlarının geliş açısı küçülür.

Güneş ışınları büyük açıyla gelirse ne olur?​

Güneş ışınları büyük açıyla gelirse ne olur?
Bir yere güneş ışını ne kadar büyük açıyla geliyorsa orayı o kadar çok ısıtır. Güneş ışınının yere düşme açısını etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Güneş ışınlarının düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe artar mı azalır mı?​

Güneş ışınlarının düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe artar mı azalır mı?
Ekvatordan uzaklaşıldıkça Dünya’nın geoit şeklinin bir sonucu olarak; güneş ışınlarının yere düşme açısı küçülür, yani ışınlar yere daha eğik açıyla gelirler.

Güneş ışınlarının ne zaman dar açıyla gelmesi?​

Yaz gündönümü veya yaz gün dönümü, güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran’da) dik geldiği an. Kuzey yarıkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarıkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar.

Solar ışınım nedir?​

Güneş’in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Güneş’in yüzeyinde güneş radyasyonunun yoğunluğu yaklaşık 6,33 x 107 W/m2dir.

Türkiye güneş ışınlarını en dik ne zaman alır?​

Türkiye güneş ışınlarını en dik ne zaman alır?
21 HAZİRAN’DA KUZEY YARIM KÜRE Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.

Güneş ışınları hangi tarihte dik düşer?​

Güneş ışınları hangi tarihte dik düşer?
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik gelir. Buna bağlı olarak: Kuzey yarımkürede kış mevsimi güney yarımkürede ise yaz mevsimi yaşanır.
 
Azimut açısı, güneşin dünya yüzeyindeki izdüşümünü pusula kuzey 0° açı değeri olmak üzere gün içerisinde doğup batana kadar taradığı açı değeridir. Güneş ışınlarının geliş açısı gün içinde değişkenlik gösterir çünkü Dünya'nın küresel yapısından kaynaklanan nedenlerle güneş ışınları farklı açılarla yeryüzüne ulaşır. Ekvator ve çevresi güneş ışınlarını dik ve dikeye yakın açılarla alırken, kutuplar ve çevresi ise daha eğik açılarla güneş ışınlarını alır.

Güneş ışınlarının büyük açıyla gelmesi durumunda, o bölgeyi daha fazla ısıtır. Güneş ışınlarının yere düşme açısını etkileyen faktörler arasında yerin enlemi, mevsim ve saat gibi unsurlar önemli rol oynar. Genel olarak, ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının yere düşme açısı artmaz, tersine azalır. Bu da ışınların daha eğik bir açıyla gelmesine yol açar.

Güneş ışınlarının en dik olarak Türkiye'yi ne zaman aldığı sorulduğunda ise cevabımız 21 Haziran olacaktır. Bu tarihte Kuzey Yarımküre'de Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlangıcı olan bu dönemde en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanır.

Ayrıca, Güneş ışınlarının dik düştüğü diğer bir tarih ise 21 Aralık'tır. Bu tarihte güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir ve Kuzey Yarım Kürede kış mevsimi, Güney Yarımküre'de ise yaz mevsimi başlar.
 
Geri
Üst