AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gun ve gece ne zaman esit?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gün ve gece ne zaman eşit?​

Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Foto: Shutterstock / Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.

23 Eylül’de Kuzey yarım kürede neler yaşanır?​

Güney yarım kürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor. 23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar.
Gündüz süresi neye göre değişir?
Dünya kendi ekseni etrafında gerçekleştirdiği dönüşü 24 saat içerisinde tamamlar. Bu zaman içerisinde ne kadar gece ve ne kadar gündüz olduğu ise mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle dünya güneş etrafında dönerken bir kısmı aydınlık tarafta kalırken diğer kısmı karanlığa gömülür.

Gece gündüz süre farkı ne demek?​

Kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar.

21 Mart ve 23 Eylül nedir?​

Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
23 Eylül ekinoksu neden 2 gün gecikir?
Dünya’nın güneşten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya’nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül’de gerçekleşir.

23 Eylül’de Güneş ışınları nereye dik gelir?​

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.

Yıl boyunca gün ve gece süreleri sürekli değişmektedir Bunun sebebi ne olabilir?​

Dünyanın güneş etrafında dönüşü ile gece gündüz süreleri değişiklik gösterir. Bu büyük yıldız gezegenimizin kuzeyinden güneyine doğru hareket eder. Türkiye’de ve Dünya’da 12 saat gece 12 saat gündüz yaşanır. Güneş ışınları güneyden kuzeye doğru yolcuğuna başlarken ekvatora uğruyor.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe gündüz süresi artar mı?
Ekvatordan kutuplara gidildikçe gece-gündüz süreleri arasındaki fark artıyor. Kuzey Yarımküre için yılın en uzun gündüzü 21 Haziranda, en uzun gecesi ise 21 Aralıkta yaşanırken; Güney Yarımkürede ise bu tarihlerde tam tersi oluyor. Güneyden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzayacak.

Hangi tarihte gece gündüz farkı en azdır?​

23 Eyül’e yaklaştıkça gece gündüz farkı azalarak sıfırlanır yani eşitlenir 23 Eylül yani Ekinoks durumu oluşur. Güneş Oğlak Dönencesine (21 Aralık) ilerlerken geceler uzamaya başlar. gündüzler kısalmaya başlar.21 Aralık tarihine gelindiğinde güneş Oğlak dönencesindedir ve en uzun Gece yaşanır.
 
Geri
Üst