AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumrukte yakalanan kacak mallar ne oluyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gümrükte yakalanan kaçak mallar ne oluyor?​

Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır (5607 sayılı K. md.3/1).

Kaçakçılık hangi suç türüdür?​

Kaçakçılık hangi suç türüdür?
Kaçakçılık suçu başta gümrük ve vergi mevzuatı olmak üzere kanunların dışına çıkılarak malların hukuka aykırı yol ve şekillerde ülkeye sokulması ya da dışarı çıkarılmasıdır. Bu suç Türk Ceza Kanunu’nda değil, özel olarak düzenlenmiş 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir.

Gümrükte kalan mallar nasıl satın alınır?​

Gümrükte kalan mallar nasıl satın alınır?
Perakende satışlar için gümrük idaresince “Satış Listesi” oluşturulur ve hem normal yolla hem de elektronik yolla ilan edilir. Gümrük idaresince işletilen Perakende Satış Mağazalarından Satış Listesi’ndeki eşyaları satın alabilirsiniz.

Gümrükte el konulan eşyanın iadesi kaç gün?​

Eşyanın Sahibine İade Edilmesi Mahkeme kararının kesinleştiği ve 30 gün içinde uygulama zorunluluğunun dolduğu tarihten sonra söz konusu Kanunun 16 ncı maddesinin 2 nci fıkrasına göre; “Satılarak tasfiye edilen eşya veya taşıtların satış bedeli emanet hesabına alınır.

Kaçak sigara hangi suça girer?​

Kaçak sigara hangi suça girer?
Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır (5607 sayılı K. md.3/10 atfıyla 1. Fıkra).

Kaçakçılık sicile işler mi?​

Kaçakçılık sicile işler mi?
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu MADDE 10 (2) 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girmesi, Türkiye’de sicile kayıtlı olmaması ya da soruşturma ve kovuşturma devam ederken, kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanılması halinde, elkonulan araç alıkonulur.
Kaçakçılık suçları hangi mahkeme?​
Cevap48:Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların davası asliye ceza mahkemelerinde görülür. Ancak bu suçlarla bağlantılı olarak resmî belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Jandarmada KOM nedir?​

Jandarmada KOM nedir?
Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Birimleri veya Jandarma KOM Şube Müdürlükleri, Organize suçlarla ve uyuşturucu ile mücadele kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı Türkiye’deki İl Jandarma Komutanlıklarında kurulu Kaçakçılık Ve Organize Suçlarla Mücadele Şubelerinin adıdır.

Muhbir ikramiyesi yüzde kaç?​

Muhbir ikramiyesi yüzde kaç?
(2) Dağıtılacak ikramiyenin yüzde ellisi muhbirlere, yüzde ellisi el koyma ikramiyesine hak kazananlara ödenir. (3) İhbarsız yakalama olaylarında ikramiyenin tamamı el koyma ikramiyesine hak kazananlara ödenir. (4) Kaçakçılığı önleme, izleme ve soruşturmakla yükümlü olanlara muhbir ikramiyesi ödenmez.

Kemtv ne demek?​

Sigara ve Akaryakıtta Otomatik hesaplama yapabilen Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakası (KEMTV), Faiz hesaplama tabloları, Kullanıcıya özgü Menşe, Kıymet ve Tarife arşivi oluşturma ve risk kriterlerinde resen hatırlatma yapabilen kayıt sistemi de kullanıma sunulmuştur.

Kaçak mal yakalanan araca ne olur?​

Kaçak mal yakalanan araca ne olur?
Maddenin 1. fıkrasının b bendinden de anlaşılacağı üzere ‘kaçak eşyanın, taşıma aracı yüküne göre miktar veya hacim bakımından tamamını veya ağırlıklı bölümünü oluşturması veya naklinin, bu aracın kullanılmasını gerekli kılması’ hallerinde suçta kullanılan tasıma aracının müsaderesine hükmolunacaktır.

Kaçakçılık cezası kaç yıl?​

Kaçakçılık cezası kaç yıl?
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Muhbir para alır mı?​

Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle, “suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini, kimliklerini bildirenlere” para ödülü verilecek. Suçtan kasıt, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren eylemler.

Gümrüklenmiş değerin iki katı ödenmezse ne olur?​

Gümrüklenmiş değerin iki katı ödenmezse ne olur?
Buna göre, dosyası infaz aşamasında olanlar etkin pişmanlık gösterir ve suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı parayı devlet hazinesine ödediği takdirde cezası üçte bir oranında indirilecektir.

KEMT ne demek?​

KEMT ne demek?
kaçakçılık suçları dosyalarında aranan, gümrüklenmiş değerin hesaplandığı, kısaltması “kaçak eşyaya mahsus tespit ” olan , kemt varakası olarak zikredilen hukuki terim…
Gümrük 241 cezası ne kadar 2022?​
Bugün Resmi Gazete’de Ticaret Bakanlığı’nca yayımlanan tebliğ ile Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği’nde belirtilen tutarlar 1.1.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanacak; 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası 235,00 TL olarak uygulanır.

Gümrük Kanunu 241 usulsüzlük cezaları nelerdir?​

Gümrük Kanunu 241 usulsüzlük cezaları nelerdir?
Buna göre, Gümrük Kanunu 241/1 maddesi uyarıca usulsüzlük cezası 173,00 TL olarak uygulanacaktır. Gümrük fazla çalışma ücreti saat başına ihracat için 16,03 TL, diğer işlemler için 37,44 TL; Türk plakalı kamyonlar için ise kamyon başına ihracat için 37,44 TL, diğer işlemler için 58,84 TL olarak uygulanacaktır.

Kaçakçılık ihbar ödülü ne kadar?​

Kaçakçılık ihbar ödülü ne kadar?
Alo 136’ya vatandaşlar tarafından gelen çağrılar ihbar niteliği taşıyorsa, yapılan operasyon neticesinde yakalamanın niteliğine göre ikramiye ödeniyor. Bu kapsamda Alo 136’ya ihbarda bulunan vatandaşlara 2021 yılında 1,2 milyon TL ikramiye dağıtıldı.

Kaçakçılık ihbar ikramiyesi ne kadar?​

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, ‘Alo 136’ İhbar Hattı’na ihbarda bulunarak kaçakçılığı önleyenlere operasyonun neticesine göre ikramiye veriyor. Komuta Kontrol Operasyon Daire Başkanı Bekir Can Uslu, bu yıl ihbarda bulunanlara 1,2 milyon TL ikramiye dağıtıldığını söyledi.

Gümrüklenmiş değerin iki katı nereye ödenir?​

Gümrüklenmiş değerin iki katı nereye ödenir?
Kanunun 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için, soruşturma aşaması sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine ödemesi gerekmektedir.

Kacak sigara icmek suç mu?​

Kacak sigara icmek suç mu?
Aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergilerini kısmen veya tamamen ödemeksizin kaçak sigara, alkol veya tütünü ülkeye sokan kişi 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (5607 sayılı K. md.3/10 atfıyla 2. Fıkra).

Hurda ithalatı nasıl yapılır?​

Yurtdışından hurdayı almak ve tesisinize getirerek işlemek için atılacak adımlar içerisinde ilk sırada olan yasal mevzuatın gereği olarak “Metal Hurda İthalatçı Belgesi” almaktır. Bu belgeyi aldıktan sonra faaliyet alanınıza göre yurtdışından hurda metali getirmeye başlayabilirsiniz.

Kaçak telefon satmanın cezası nedir?​

Kaçak telefon satmanın cezası nedir?
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Hurda ithalatı yasak mı?​

Hurda ithalatı yasak mı?
Bunun üzerine bakanlık, plastik hurdaların Türkiye’ye girişinin tamamen yasaklanması için 18 Mayıs’ta Resmi Gazete’de tebliğ yayımlandı. Böylece polimer olarak bilinen plastik hurda ithalatının 2 Temmuz’dan itibaren tamamen yasaklanması kararlaştırıldı.
İthalat yapmak için ne gerekiyor?​
İthalat mevzuatı kapsamında, belirli ürünlerin ithalatında İthal Lisansı, İthalat İzni, Gözetim Belgesi gibi belgeler aranmaktadır. Söz konusu belgeler için başvurular ilgili mevzuatlarda belirtilen şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne yapılmaktadır.

Kaçak telefonlar güvenli mi?​

Kaçak telefonlar güvenli mi?
Tamamen yasa dışı olan bu işlemi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kaçak telefonlar derken, kişinin bir yurt dışı gezisinde güvenilir yerlerden sıfır olarak satın aldığı, ülkeye getirdikten sonra pasaport kaydını yaptığı veya 4 aylık süre sonunda tablet niyetine kullandığı nereden geldiği bilinen cihazlardan bahsetmiyoruz.

KEMT varakası ne demek?​

KEMT varakası ne demek?

İthalat izin belgesi nereden alınır?​

Başvurular, ilgili firma/kurumların E- imza yetkisine sahip kişileri tarafından E-devlet ve Bakanlığımız E-İşlemler kısmında yer alan İthalat Belge İşlemleri Sistemi (İthalatBİS) üzerinden elektronik olarak yapılmaktadır.
 
Merhaba, gümrükte yakalanan kaçak mallarla ilgili merak ettiğiniz konuları detaylı bir şekilde açıklamak isterim:

1. **Kaçakçılık Suçu ve Cezaları**: Kaçakçılık suçu, gümrük ve vergi mevzuatına aykırı olarak malların ülkeye sokulması veya çıkarılmasıdır. Türk Ceza Kanunu'nda değil, özel olarak düzenlenmiş olan 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yer almaktadır. Bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezası öngörülmektedir.

2. **Gümrükte Yakalanan Eşyaların Satın Alınması**: Gümrükte kalan mallar, perakende satışlar için gümrük idaresi tarafından oluşturulan "Satış Listesi" aracılığıyla satın alınabilir. Bu liste, hem normal yollarla hem de elektronik olarak ilan edilmektedir. Satın almak istediğiniz eşyaları gümrük idaresince işletilen Perakende Satış Mağazalarından temin edebilirsiniz.

3. **Gümrükte El Konulan Eşyanın İadesi**: Eşyanın sahibine iade edilmesi durumunda, mahkeme kararının kesinleştiği ve 30 gün içinde uygulama zorunluluğunun dolduğu tarihten sonra Kanunun ilgili maddesi gereğince işlem yapılmaktadır.

4. **Muhbir İkramiyesi**: Kaçakçılığı önlemeye yardımcı olan muhbirden alınan ihbarlar neticesinde belirli miktarlarda ikramiye ödenmektedir. Dağıtılacak ikramiyenin yüzde ellisi muhbirler, yüzde ellisi ise el koyma ikramiyesi hak edenlere ödenmektedir.

Umuyorum ki bu açıklamalar size yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplamaya devam ederim!
 
Geri
Üst