AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumrukte gecici arac ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gümrükte geçici araç ne demek?​

Cevap: 29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca olağan durumda Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden, diğer bir ifadeyle yurtdışında yerleşik olan kişiler ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını turistik kolaylıklar kapsamında geçici olarak getirebilirler.

Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından nasıl otomobil getirebilirim?​

Cevap: Yabancı olan eşin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında 185 gün bulunması gerekmektedir. Ayrıca turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır. Kişinin yurtdışında yerleşik olup olmadığı göz önünde bulundurulur.
Yabancı plakalı araç Türkiye’de ne kadar kalabilir 2022?
Bu şartları yerine getiren yabancı plakalı arabalar Türkiye’de belirli bir süre kalabilirler. Yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi 24 ay yani 2 yıldır. Eskiden yabancı plakalı araçların ülkemizde kalış süreleri 6 ay ile sınırlı iken son yıllarda gidilen düzenleme ile bu süre 2 yıla kadar çıktı.

Yabancı plakalı araç Türkiyede satılabilir mi?​

Peki Yurt dışından Türkiye’ye götürdüğüm arabamı başkasına satabilir miyim? İster Türk vatandaşı, ister yabancı uyruklu, mavi kartlı olsun. Yurtdışında yerleşik herkes, turistik kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı aracı Türkiye’ye götürebilir.

Taşıt araçlarının geçici ithalatı hangi belgeyle sağlanır?​

a) Taşıta ilişkin süre uzatım talepleri; taşıt, yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile getirilmiş ise kefil kuruluş aracılığıyla, geçici giriş belgesi ile getirilmiş ise ilk giriş izni sırasında aranılan belgeleri veren kuruluşlar aracılığıyla gümrük idaresine yapılır.
Geçici ithalat ne demek?
Geçici ithalat rejimi, ”serbest dolaşıma girmemiş eşyanın ithalat vergilerinden tamamen veya kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, Türkiye gümrük bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına …
(aracın özelliklerinin bulunduğu belge) evraklarınız (ruhsat fatura sigorta vs) yeminli tercümandan türkçeye çevriliyor ve notere gidip noterlik masrafı ödendikten sonra yeni plakanız ve ruhsatınız çıkartılıyor.
Aracı 7 gün içinde gümrükten almanız gerekiyor. Süreç uzarsa, 7 günlük daha ek süre talep edebiliyorsunuz. Burada verilen teklif fiyatının içinde ÖTV ve KDV gibi masraflar da dahil olacaktır. Damga vergisi, bandrol ücreti ve varsa maktu vergi ve bunların ÖTV ve KDV alıcıdan ayrıca istenmektedir.
Yabancı plakalı araç tr plakaya nasıl çevrilir?

Yurtdışı yabancı plaka araçların süre aşımı gümrük cezası ne kadardır?​

Evet, araçların yurtta kalma sürelerini; 1, 2 ve 3 aya kadar aşması durumunda 2020 yılı için sırasıyla 318 TL, 636 TL ve 954 TL para cezası uygulanmaktadır. 3 ayı geçen süre aşımlarında ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ oranında para cezası uygulanmaktadır.

Yabancı plakalı araç Türkiyede nasıl kullanılır?​

Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
Yurtdışında şirketi olan araç getirebilir mi?
Bu düzenlemeyle yurt dışındaki vatandaşlarımızın önemli bir talebine cevap verilmiş oldu. Böylece, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın şirket adına kayıtlı araçları 90 gün boyunca Türkiye’de kalabilecek.

Geçici ithalat ve ihracat nedir?​

Geçici ithalat neden yapılır?​

Cevap: Geçici ithalat rejiminde başka bir tasarruf yoluyla beyana istisnai yazılı beyan hükümleri saklı kalmak kaydıyla gümrük idaresine yazılı veya sözlü olarak beyan edilmeyen ithal vergilerinden tam muafiyet suretiyle yolcular tarafından ithal edilen kişisel ve sportif amaçlı eşya konu olur.
Yabancı plakalı araç türkiyede ne kadar kalabilir 2021?
Yukarıdaki şartları taşıyan yabancı plakalı araç sahiplerine, 31 Aralık 2021 tarihine kadar başvurmaları halinde, Türkiye’de araçlarıyla kalmak için tekrar 730 gün süre verilir. Bu haktan hali hazırda Türkiye’den çıkış yapmış ancak yurt dışında henüz 185 günü doldurmamış kişiler de yararlanabilir.
 
Geri
Üst