AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumrukleme islemleri ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gümrükleme işlemleri ne kadar sürer?​

⦁ Ürünün serbest bölgeye girmesi, ⦁ Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yeniden ihraç edilmesi, imhası ya da gümrüğü terk edilmesi, ⦁ Deniz yolu ile gelirse 45 gün içerisinde, ⦁ Farklı bir yol ile gelirse özet beyan verildikten sonra 20 gün içerisinde sona ermesi gerekmektedir.

İhracat gümrükleme süreci nedir?​

Konteynerlerin yüklenilerek malların yükleme limanına nakil edilmesi, İhracat yapacak olan ülkenin gümrük mevzuatına uygun gerekli tüm belgelerin hazırlanması, Sevkiyat için gümrük beyannamesinin doldurulması, İhracatçı ülkenin gümrük idaresi nezdinde malların muayenesinin yapılması

Gümrüğe takılan ürün alınmazsa ne olur?​

Gümrüğe takılan ürün alınmazsa ne olur?
Gümrük Kanunu’nun 164. maddesine göre; Serbest dolaşımda olmayan eşyanın hazineye hiçbir masraf getirmeyecek şekilde, gümrük idaresinin gözetiminde imhası veya gümrüğe terk edilmesi mümkündür. Gümrüğe terk edilen eşya da tasfiye edilir.

Eşyanın gümrüğe sunulması ne demek?​

Eşyalar veya mallar, bunları Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getiren kişi ya da eşyanın gelişinden sonra taşımasını üstlenen kişi tarafından gecikmeksizin belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gümrük idaresine ya da gümrükçe uygun yer olarak belirlenen bir yere götürülmesi gerekmektedir.

Gümrük vergileri yükümlüye tebliğ tarihinden itibaren ne kadar sürede ödenir?​

Yapılan kontrol ve denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen gümrük vergileri ile işlemleri daha sonra yapılmak üzere teslim edilen eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin, yükümlüye tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde ödenmesi zorunludur.

İhracat aşamasında gümrük süreci nasıl işler?​

İhracat aşamasında gümrük süreci nasıl işler?
Ürünün gerekli evraklarla nakliye firmasına teslim edilmesinin ardından gümrükçü ile yapılan görüşmelerle ihracat talimatı gönderilir. Evrakların tümü gümrükçüye gönderilir. Gümrükçü de ihracat yapılan ülkeye göre ATR, Euro1, Menşe Şahadetnamesi gibi belgeleri hazırlar.
 
Gümrükleme işlemleri genellikle bazı süreçleri kapsar ve bu süreçler belirli zaman dilimlerinde tamamlanmalıdır. Örneğin, bir ürünün serbest bölgeye girmesi, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yeniden ihraç edilmesi, imhası ya da gümrüğü terk edilmesi durumunda deniz yoluyla gelirse 45 gün içerisinde, farklı bir yol ile gelirse özet beyan verildikten sonra 20 gün içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

İhracat gümrükleme süreci ise konteynerlerin yüklenerek malların yükleme limanına nakledilmesi, ihracat yapacak olan ülkenin gümrük mevzuatına uygun gerekli belgelerin hazırlanması, sevkiyat için gümrük beyannamesinin doldurulması ve ihracatçı ülkenin gümrük idaresinde malların muayenesinin yapılmasını içerir.

Eğer gümrüğe takılan ürün alınmazsa, Gümrük Kanunu'nun 164. maddesine göre serbest dolaşımda olmayan eşyanın hazineye hiçbir masraf getirmeyecek şekilde gümrük idaresinin gözetiminde imha edilmesi veya gümrüğe terk edilmesi mümkündür. Gümrüğe terk edilen eşya da tasfiye edilir.

Eşyanın gümrüğe sunulması ise, Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getirilen eşyanın gecikmeksizin belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gümrük idaresine götürülmesi veya gümrüğe uygun yer olarak belirlenen bir yere teslim edilmesi anlamına gelir.

Gümrük vergileri yükümlüye tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde ödenmesi zorunludur. Kontrol ve denetlemeler sonucunda alınmayan veya noksan alınan gümrük vergilerinin ödenmesi gerekmektedir.

İhracat aşamasında ise ürünün gerekli evraklarla nakliye firmasına teslim edilmesinden sonra gümrükçü ile yapılan görüşmelerle ihracat talimatı gönderilir ve evraklar gümrükçüye iletilir. Gümrükçü, ihracat yapılan ülkeye göre gerekli belgeleri hazırlar.
 
Geri
Üst