AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumruk tarifeleri nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gümrük tarifeleri nedir?​

Gümrük tarifesi, dış ekonomi politikasının en eski ve en çok kullanılan araçlarından biridir. Tanımda gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listelerdir.
Gümrük tarifelerinin yükseltilmesi ile ne amaçlanmıştır?
1929 yılında 1499 sayılı Gümrük Tarifesi Kanu- nu’nun yürürlüğe girmesiyle ortaya çıkan güm- rük vergilerindeki artışlar ile öncelikle koruyucu (himayeci) bir politika izlenmiş, fakat söz konusu düzenlemeler ile aynı zamanda devlete yeni gelir sağlanması da amaçlanmıştır.
Otonom gümrük tarifesi nedir?
Uluslar arasında yapılan ticarete konulan gümrük vergilerinin başlıca iki amacı vardır. Bunlar, devlet hazinesine gelir sağlamak ve yerli sanayiyi dış rekabete karşı korumaktır. Gümrük vergileri tek taraflı olarak ve bir yasa ile konuyor ise böyle tarifelere, otonom tarife denir.

Optimum Gümrük Tarifesi ne demek?​

Optimum tarife ise ticaret hacmindeki daralmanın olumsuz etkilerine karşılık, ticaret hadlerindeki iyileşmeden doğan net refah artışlarını maksimum yapan orandır. Büyük ülke serbest ticaret durumundan hareketle tarife oranlarını artırmayı sürdürdükçe optimum tarife oranı ile ülke refahı maksimum bir düzeye yükselir.
Gümrük tarifesini oluşturan unsurlar nelerdir?
Gümrük tarifesi ifadesinde iki temel kavram vardır. Bunlar gümrük ve tarifedir. Gümrük; belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise; uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listeleri de kapsayan geniş kapsamlı bir tanımdır.
Gümrük tarife kotası ne demek?
bir mal ya da mal grubunun gümrük vergisi oranlarında belirli bir miktar veya değer için indirim yapılması ya da muafiyet sağlanmasını ifade eder. tarife kotası deyimi, tarife kontenjanı anlamına da gelir.
Gümrük vergisi 5 farklı dolaysız etki doğurur: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.
Gümrük vergilerinin serbestçe benimsenmesi ne zaman?
Gümrük Birliği’nin gerçekleşmesi bağlamında AB tarafı, 1971 yılından itibaren Gümrük Birliği’nin kapsadığı sanayi mallarındaki vergilerini Türkiye lehine tek taraflı olarak sıfırlamıştır. Ülkemizin bunu yapması için ise, 1973 yılından itibaren 22 yıllık kademeli bir geçiş süresi benimsenmiştir.
Otonom ithalat ne demektir?
Bir ülkeye başka bir ülkeden mal getirme veya satın alma, dış alım.

Optimum tarife argümanı nedir?​

(Optimum tariff) Bir ülke, hazineye gelir sağlamak ya da Ticaret Hadlerini lehine değiştirmek gibi amaçlarla gümrük tarifesi koyar. Konulan tarifeler diğer yandan ithalatı pahalılaştırarak ithal edilen yabancı malların hacmini daraltır.
Tek kolonlu tarife sistemi nedir?
Tek kolonlu tarife sistemleri otonom nitelik taşır ve ayırımcı özelliği yoktur. Bu sistemde, her mala ülke orijinine bakılmaksızın bir tek vergi uygulanır ve yasal düzenleme yapılmadan karşılıklı görüşmelerle değiştirilemez. Bu tip tarife sistemleri, sadece gelir veya koruma amacı güden ülkeler için yararlıdır.
Tarife kotası ne demek?

Gümrük tarifelerinin makro ekonomik etkileri nelerdir?​

Gümrük vergileri toplam 5 etkiye sahiptir: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.

Geri