AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumruk tarife istatistik pozisyonu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.620
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gümrük tarife istatistik pozisyonu nedir?​

Uluslararası ticarette ürünlerin tanımını ve ayrımını yapmak amacıyla kullanılan dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler için detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir cetvel şeklinde olan 12 haneli koddan meydana gelen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna GTIP denmektedir.

Gümrük tarife nedir?​

Gümrük tarifesi, dış ekonomi politikasının en eski ve en çok kullanılan araçlarından biridir. Tanımda gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listelerdir.

Bir ürünün GTIP numarasını nasıl bulabilirim?​

Bir ürünün GTIP numarasını nasıl bulabilirim?
GTİP Kodu Nasıl Bulunur?
- Adım 1: TUİK’in sitesinden aradığımız bilgilere ulaşabiliriz.
- Adım 2: Ürününüzün ne olduğunu ‘Tanımlarda Ara’ kısmına Türkçe yazıp, Sınıflamalar sekmesinde güncel olan GTİP 2018’i seçiyoruz.
- Adım 3: Çıkan sonuçların içerisinde ürünümüz için en uygun tarifi, tanımlamayı içeren kodu buluyoruz.

Eşyanın tarife pozisyonu nedir?​

Eşyanın tarife pozisyonu nedir?
Armonize Sistemin temelini 6 basamaklı bir kodlama sistemi oluşturur. Bu 6 basamaklı kodun ilk iki basamağı eşyanın hangi fasılda olduğunu belirtir. İkinci iki basamak ise eşyanın o fasıldaki hangi grupta yer aldığını işaret eder. İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır.

GTIP numarası değişir mi?​

GTİP kodu 12 haneden oluşur. Kodun ilk sıradaki 6 hanesi armonize sistem tarafından belirlenmektedir. Bu ilk 6 kodda ülkelerin herhangi bir değişiklik yapılmasına izin yoktur.

Faturada GTIP nedir?​

İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli’nde 12’li koda verilen isimdir. Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır.

Gümrük statüsü ne demek?​

Gümrük statüsü ne demek?
Eşyanın serbest dolaşımda bulunup bulunmaması durumu.

Bağlayıcı Tarife Bilgisi geçerliliğini nasıl kaybeder?​

Bağlayıcı Tarife Bilgisi geçerliliğini nasıl kaybeder?
BTB’ler altı yıl geçerlidir. BTB’lerde hak sahibinin adı, BTB referans numarası, geçerlilik tarihi, eşyanın tanımı, tarife pozisyonu, sınıflandırma gerekçesi gibi bilgiler bulunur. Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanan Bağlayıcı Tarife Bilgisi iptal edilir.
Baglayici menşe nedir?​
BMB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı yalnızca eşyanın menşeinin belirlenmesi konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar.
 
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP), uluslararası ticarette ürünlerin tanımını ve sınıflandırmasını yapmak için kullanılan 12 haneli bir kod sistemidir. Bu kod, ürünlerin dünya genelinde farklı yerlerde üretilen ve ticareti yapılan birimlerini detaylı şekilde sınıflandırmayı sağlar.

Gümrük tarifesi, uluslararası ticarete konu olan mallara uygulanan vergileri belirleyen listelerdir. Gümrük tarifesi, dış ekonomi politikasının önemli bir aracı olup, malın gümrük sınırını geçişi sırasında ödenen vergi ve harçları içerir.

Bir ürünün GTIP numarasını bulmak için genellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ya da benzeri resmi kurumların websitesini ziyaret ederek arama yapabilirsiniz. Ürününüzü tanımlayarak en uygun tarife pozisyonunu ve GTIP kodunu bulabilirsiniz.

Eşyanın tarife pozisyonu, Armonize Sistemin temelini oluşturan 6 basamaklı bir kodlama sisteminin ilk dört basamağını ifade eder. İlk iki basamak eşyanın fasılını, ikinci iki basamak ise eşyanın hangi grupta yer aldığını belirtir.

GTIP kodları genellikle 12 hanelidir ve ilk 6 hanesi Armonize Sistem tarafından belirlenir. Bu nedenle, ilk 6 hane değişmez ve herhangi bir ülke tarafından değiştirilemez.

Faturada GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) kısaltması olarak belirtilir ve uluslararası ticarette ülkeler arası mal takibini kolaylaştırmak için kullanılır.

Gümrük statüsü, bir eşyanın serbest dolaşımda olup olmamasını ifade eder. Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) ise, eşyanın sınıflandırması ve tarife pozisyonunun belirlenmesi için kullanılan bilgileri içerir ve genellikle altı yıl geçerli olur. Yanlış veya eksik bilgi verilmesi durumunda BTB iptal edilebilir.

Bağlayıcı Menşe Belgesi (BMB), eşyanın menşe belirlenmesi konusunda gümrük idarelerine verilen ve sadece bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemleri için bağlayıcı olan bir belgedir. Bu belge, eşyanın menşeini doğrulamak ve gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere verilir.
 
Geri
Üst