Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gumruk denetimi hangi durumlarda yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gümrük denetimi hangi durumlarda yapılır?​

İthalatçılar, ihracatçılar, bedelsiz ithalat hakkını kullanan kişiler, yolcular, taşıt sürücüleri, beyan sahibi, temsilci, PTT idaresi, kargo şirketleri gibi gerçek ve tüzel kişiler gümrük idareleriyle muhatap olduklarından gümrük denetimine tabi tutulmaktadırlar. Ayrıca 4458 s.

Karayolu ile gelen ve gümrüğe sunulan eşyaya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma ne kadar sürede tabi tutulur?​

Özet beyan kapsamındaki eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenerek, buna ilişkin işlemler; denizyolu ile gelen eşya için, özet beyan verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için, özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gün, içinde tamamlanır.

Gümrük yükümlülüğünün doğmasına neden olan haller?​

Gümrük yükümlülüğünün doğmasına neden olan haller?
MADDE 185- l. Serbest bölgelerde bulunan ithalat vergilerine tabi eşyanın, bu Kanuna aykırı olarak tüketilmesi veya kullanılması halinde gümrük yükümlülüğü doğar. Eşyanın kaybolması ve bu kaybın kanıtlanamaması halinde, eşya serbest bölgede tüketilmiş veya kullanılmış sayılır.

Gümrük müşaviri olmak için ne yapmak gerekir?​

Gümrük müşaviri olmak için ne yapmak gerekir?
Gümrük müşaviri olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Hukuk, Maliye, İktisat, İşletme, Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi ve Bankacılık bölümlerini lisans derecesi ile bitirmek gerekir. Ayrıca iki yıl gümrük müşaviri yardımcılığı görevini yapmış olanlar bu mesleğe adım atabilirler.

Gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarih nedir?​

Yükümlülük, söz konusu eşyanın fiilen Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıktığı tarihte başlar. Bu eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkaran bu fiile iştirak eden, beyanda bulunulması gerektiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde bulunmayan kişiler de gümrük vergilerinden sorumludur.

Gümrük vergisi usul hükümleri açısından hangi kanuna tabi?​

4458 sayılı Gümrük Kanunu, gerek gümrük mevzuatı gerekse gümrüklerde uygulanan diğer mevzuat uya- rınca uygulanan vergiler bakımından maddi anlamda bir vergi kanunu olmasının yanında, gümrük vergileri ve cezalarının tabi olacağı usul hükümlerini içerme- si nedeniyle aynı zamanda usul koyan bir kanun- dur.
 
Gümrük denetimi genellikle ithalatçılar, ihracatçılar, bedelsiz ithalat hakkını kullanan kişiler, yolcular, taşıt sürücüleri, beyan sahibi, temsilci, PTT idaresi, kargo şirketleri gibi gerçek ve tüzel kişiler arasında gerçekleşir. Bu kişiler gümrük idareleriyle muhatap olduklarından dolayı gümrük denetimine tabi tutulmaktadırlar.

Karayolu ile gelen ve gümrüğe sunulan eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenerek, buna ilişkin işlemler; denizyolu ile gelen eşya için, özet beyan verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için ise, özet beyanın verildiği tarihten itibaren 20 gün içinde tamamlanır.

Gümrük yükümlülüğünün doğmasına neden olan haller arasında, serbest bölgelerde bulunan ithalat vergilerine tabi eşyanın kanuna aykırı olarak tüketilmesi veya kullanılması yer almaktadır. Eşyanın kaybolması durumunda ve bu kaybın kanıtlanamaması halinde, eşya serbest bölgede tüketilmiş veya kullanılmış sayılır ve gümrük yükümlülüğü doğar.

Gümrük müşaviri olmak isteyenlerin üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Hukuk, Maliye, İktisat, İşletme, Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi ve Bankacılık bölümlerinden lisans derecesi almaları gerekmektedir. Ayrıca, bu mesleğe adım atabilmek için en az iki yıl gümrük müşaviri yardımcılığı görevini yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.

Gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarih eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıktığı tarihtir. Bu durumda, söz konusu eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkaran ve fiile iştirak eden ya da beyanda bulunması gerektiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde bulunmayan kişiler de gümrük vergilerinden sorumlu olabilirler.

Gümrük vergisi usul hükümleri açısından 4458 sayılı Gümrük Kanunu'na tabidir. Bu kanun, gümrük mevzuatı ve diğer gümrüklerde uygulanan mevzuata göre vergileri ve cezaları düzenleyen ve usul hükümlerini içeren bir kanundur.
 
Geri
Üst