AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumruk cezasi odenmezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.594
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gümrük cezası ödenmezse ne olur?​

Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

Antrepoda Sayım sonucunda eksik çıkan eşya hakkında gümrük Kanunu’na göre hangi ceza verilir?​

Buna göre antrepo rejimine tabi tutulmuş bir eşyanın eksik çıkması halinde eşyanın gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra gümrüklenmiş değerin iki katı tutarında para cezası alınmaktadır.

Gümrük Cezaları Ne Kadar?​

Gümrük Cezaları Ne Kadar?
Gümrük Kanunu 241/1 maddesi uyarıca usulsüzlük cezası 173,00 TL olarak uygulanacaktır. Gümrük fazla çalışma ücreti saat başına ihracat için 16,03 TL, diğer işlemler için 37,44 TL; Türk plakalı kamyonlar için ise kamyon başına ihracat için 37,44 TL, diğer işlemler için 58,84 TL olarak uygulanacaktır.

Gümrük idareleri tarafından yükümlüsüne tebliğ edilmeyen para cezalarının zaman aşımı süresi kaç yıldır?​

Gümrük idareleri tarafından yükümlüsüne tebliğ edilmeyen para cezalarının zaman aşımı süresi kaç yıldır?
Yukarıda Gümrük Kanunu’nun 234, 235, 236 ve 237’nci maddeleri kapsamında yapılan detaylı açık- lamalar ışığında, kanunun 238/1 maddesinde ön- görülen idari para cezası gümrük vergileri alacağına bağlı olmayan, nispi para cezası olup, zamanaşımı süresi 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca 8 Yıl olması …

4458 sayılı gümrük Kanununun 238 inci maddesi cezası ne kadar?​

4458 sayılı Gümrük Kanunun 238 inci maddesi hükümleri uyarınca; gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası alınır.

241 cezası ne kadar 2020?​

MADDE 2 – (1) 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası 173,00 TL olarak uygulanır.

Kesinleşmiş gümrük vergileri ve bunlarla ilgili cezalar ne kadar süre içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrarlar?​

Kesinleşmiş gümrük vergileri ve bunlarla ilgili cezalar ne kadar süre içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrarlar?
Buna karşın, tahsil zamanaşımı 6183 sayı- lı amme alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında kanunun “Tahsil Zamanaşımı” başlıklı 102’nci maddesinde dü zenlenmiş olup; söz konusu madde “Amme alacağı, vadesinin rastladığı tak- vim yılını takip eden takvim yılı başından itiba- ren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına …

Gümrük vergilerine bağlı idari para cezaları kaç yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar?​

Gümrük vergilerine bağlı idari para cezaları kaç yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar?
Buna göre gümrük vergileri alacağına bağlı para cezalarında zaman aşımı süresi 3 yıldır. Gümrük vergileri alacağına bağlı para cezalarının belirlenmesinde ise Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2013/38 sayılı Genelgesi yol gösterici mahiyette dikkate alınmalıdır.

Idari para cezasına gecikme zammı uygulanır mi?​

Dolayısıyla idari para cezalarından gecikme zammı alınmaz. Dolayısıyla 3194 sayılı Kanun’un 42’nci maddesine göre, 1608 sayılı Yasa ve Kabahatler Kanunu’na göre verilen para cezaları başta olmak üzere belediyelerce verilen her türlü para cezasına gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanmaz.
 
Gümrük cezası ödenmediğinde, mahkemelerce verilen cezalar hapis cezasına çevrilebilir. Ancak idari para cezaları durumunda ise yalnızca icra-haciz işlemleri uygulanabilir ve borçlu şahsın hapse girmesi söz konusu değildir. Özellikle gümrük cezalarıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiş.

Antrepoda sayımı yapılan eşyanın eksik çıkması durumunda, Gümrük Kanunu'na göre eşyanın gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra gümrüklenmiş değerin iki katı tutarında para cezası uygulanmaktadır.

Gümrük cezalarının miktarları da belirli maddelerle belirlenmiş durumda. Gümrük Kanunu'na göre usulsüzlük cezası 173,00 TL olarak uygulanırken, bazı işlemler için farklı tutarlar da belirlenmiştir.

Gümrük idareleri tarafından tebliğ edilmeyen para cezalarının zamanaşımı süresi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerine göre 8 yıldır. Aynı şekilde, kesinleşmiş gümrük vergileri ve cezalar da belirli bir süre içinde tahsil edilmediğinde zaman aşımına uğrayabilir.

Gümrük vergilerine bağlı idari para cezalarının tahsilatında ise zamanaşımı süresi 3 yıldır. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün belirlediği genelgeler de bu süre içinde dikkate alınmalıdır.

Son olarak, idari para cezalarına gecikme zammı uygulanmamaktadır. Dolayısıyla, belediyelerce verilen para cezaları da gecikme zammı veya faizi içermez. Bu konuda da 3194 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst