AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gumruk Birliginin kisa donemli etkileri olan statik etkiler hangi etkilerden olusmaktadir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gümrük Birliğinin kısa dönemli etkileri olan statik etkiler hangi etkilerden oluşmaktadır?​

Gümrük birliğinin önemli statik etkilerinden biri de ticaret yaratıcı ve ticaret saptırıcı etkileridir. Ticaret yaratıcı etki, ülkenin gelirini artırırken, ticaret saptırıcı etki ise gelir üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.

Gümrük birliginin dinamik etkileri nelerdir?​

Gümrük birliğinin dinamik etkileri ise temel olarak gümrük birliği ile ulaşılan büyük piyasanın beraberinde getirdiği büyük ölçekli üretim, yüksek kapasite kullanımı ve düşük üretim maliyetleri, dış rekabetin artması, döviz rezervlerindeki artış, risk ve belirsizliğin azalmasının getirdiği avantajlardır.
Gümrük vergisi 5 farklı dolaysız etki doğurur: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.
Gümrük birliği Anlaşması ne zaman olumlu sonuçlandı?
AB Geçiş Döneminin hemen başında, 1971 yılı itibariyle, Türkiye menşeli sanayi ürünlerinin gümrük vergilerini sıfırlarken, Türkiye’nin AB kaynaklı sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini tedricen sıfırlaması öngörülmüş ve böylece Gümrük Birliği’nin fiilen yürürlüğe girmesi için 22 yıllık bir süre tanınmıştır.
Statik etki ne demek?
Statik etkiler, gümrük birliği sonrası bir malın piyasası üzerinden refah düzeyindeki değişmeleri incelemektedir. Bu konu, üretim açısından en etkin ülkenin dışarda kaldığı bir durumda gümrük birliğinin refahı artırıcı etkisinin ne olacağı üzerinde durması açısından önemlidir.

Gümrük Birliğinin ticaret hadlerine etkisi ile ilgili ifadeler nelerdir?​

Birlik içinde verimliliğin artması gümrük birliğinin ticaret hadleri üzerindeki etkisini olumlu olarak etkilemektedir. Gümrük birliği içinde pazarlık gücü arttıkça ve ekonomileri güçlendikçe, birliğin dışındaki ülke ekonomilerine ve üretimlerine olan bağımlılıkları ve ihtiyaçları azalır.

Dinamik etkileri nedir?​

Dinamik etkiler, uzun dönemde gümrük birliğinin Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) büyüme hızında meydana getirdiği etkilerdir (Yıldırım ve Dura, 2007: 146).
Gümrük birliklerini ve gümrük birliklerinin ekonomik etkilerini ayrıntıları ile sistematik olarak ilk inceleyen Jacop VINER olmuştur (Viner, 1950).
Gümrük birliklerinin ekonomik etkileri ilk kez kim?
Gümrük tarifelerinin amaçları nelerdir?
Gümrük Vergileri Uluslar arasında yapılan ticarete konulan gümrük vergilerinin başlıca iki amacı vardır. Bunlar, devlet hazinesine gelir sağlamak ve yerli sanayiyi dış rekabete karşı korumaktır. Gümrük vergileri tek taraflı olarak ve bir yasa ile konuyor ise böyle tarifelere, Otonom Tarife denir.

Gümrük birliklerinin aşağıdaki etkilerinden hangisi kaynak tahsisinde etkinliği arttırır ve dünya refahını olumlu yönde etkiler?​

STATİK ETKİLERİ Bir bölge içinde ticaret engelleri kaldırılınca, bu bölgeyi oluşturan ülkeler, arasında dış ticaret hacmi genişler ve üretim etkin hale gelir. Bu gümrük birliğinin ticaret yaratıcı etkisidir. Bu etki, gümrük birliğinin dünya refahı üzerindeki olumlu yönüdür.

Gümrük birliği Anlaşması neden güncellenmeli?​

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile Gümrük Birliği kapsamında karşılaşılan sistemik sorunlara çözüm bulunması ve AB ile tercihli ticari ve ekonomik ilişkilerin tarım, kamu alımları, hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanlara genişletilmesi amaçlanmaktadır.
Birliğe üye ülkeler arasındaki ticarete uygulanan tarife ve kotaların kaldırılması sonucu, ticarete konu olan malların fiyatı düşer. Birlik içinde ticaret yaratılmasına bağlı olarak birlik üyeleri, daha ucuz kaynaktan daha fazla tüketim yapma imkanına kavuşur. Böylece üyeler arasındaki ticaret hacmi yükselmiş olur.
Ticaret saptırıcı etki ne demek?
Ticaret saptırıcı etki; Entegrasyon dışındaki ülkeden daha düşük maliyetle ithalat yapmak yerine, birlik üyesi bir ülkeden daha yüksek maliyetli ithalat yapma durumunda ortaya çıkar.

Geri