AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gule ne iyi gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Güle ne iyi gelir?​

Gül hastalığı nasıl geçer, gül hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir?
- Bal.
- Salatalık.
- Yeşil çay ya da melisa çayı
- Zerdeçal ve zencefil.
- Lavanta yağı ya da çay ağacı yağı
- Yulaf ezmesi.

Gül ne kadar su ister?​

Gül ne kadar su ister?
Bahar ve Yaz Dönemi: Mart-Eylül döneminde ise 2 günde 1 defa 100 ml su (1 tam çay bardağı) verilmelidir. Yine bu dönemde de budama yapıldıktan sonraki 10 gün içinde sulama sıklığı 3 günde 1 defa 100 ml olarak değiştirilmelidir. 3. Dış mekandaki güller için ise toprağın aşırı kuru yada aşırı ıslak olmaması yeterlidir.

Güllerin solmaması için ne yapılır?​

Gülün taze kalması için ne yapılmalı?
- Güllerin vazoda daha uzun süre kalması için suya koymadan önce sürgünlerin alt uçlarını keskin bir bıçakla geniş açıyla kesin.
- Sıcaklıktaki ani değişikliklerden kaçının.
- Gülleri daima soğuk suya koyun.
- Güllü vazoyu doğru yere yerleştirin.
- Vazodaki suyu her gün değiştirin.

Hangi Gülden reçel olmaz?​

Hangi Gülden reçel olmaz?
Gül reçeli sadece kokulu güllerden yapılır bunu unutmayın. Bazı tariflerde reçele burukluk verdiği için gül yapraklarının beyaz kısımları temizleniyor ama ben temizlemiyorum. Bir yaprağın tadına bakın eğer çok acı buruk ise beyaz kısımları temizleyin.
Kuruyan güle ne yapılır?​
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.

Gül kaç günde bir sulanır?​

Gül kaç günde bir sulanır?
Gül bitkisinin sulaması toprak nemi kontrol edilerek yapılır. Toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde sulanmalı, fazla su mutlaka dökülmelidir. Oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulanmalıdır. Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır.

Bir gülün ömrü ne kadardır?​

Eski gül çeşitlerinin ömrü 40-50 yıl veya daha da fazla olabilir, ancak seralarda satılan çağdaş çeşitlerin ömrü ise 10-12 yıldır. Gül yetiştirmeye başlamanın en iyi yolu, seralardan (açık kök veya saksıda) genç bir bitki satın almaktır. Tohumdan gül yetiştirme yöntemi önerilmez.

Gülün suyuna ne konur?​

Gülün suyuna ne konur?
Çiçeklerinizi vazoya koymadan önce vazodaki suya ezilmiş bir aspirin ekleyin. Çiçeklerinizin ömrünü uzatmak için suya ekleyebileceğiniz diğer maddeler ise, bir çay kaşığı şeker, bir tutam tuz ve karbonat ve hatta bakır paradır.

Gül reçeli için gül nasıl saklanır?​

Hazırladığınız gül mayasını ağzı sıkı kapaklı kavanoz içinde buzdolabında saklayın. Dilerseniz kilitli buzdolabı poşetlerinin içinde derin dondurucuda çok uzun süre saklayabilirsiniz. Kullandığınız gül miktarına göre şeker miktarını ayarlayarak istediğiniz ölçülerde hazırlayabilirsiniz.

Kuru Gülden reçel olur mu?​

Kuru Gülden reçel olur mu?
Kuru gül reçeli yapılışı: Kuru gül yapraklarını öncelikle bir sudan geçirin. Gül yapraklarını biraz beklettikten sonra tencere içerisine su ekleyerek içine toz şekeri ilave edin. Ocağın altını açın ve toz şeker su içerisinde eriyene kadar karıştırın. Daha sonra kuru gül yapraklarını su içerisine ilave edin.
Gülün hızlı büyümesi için ne yapmalı?​
Gül bitkiniz ister çalı ister sarmaşık ister ağaçcık formunda olsun ama mutlaka günde en az 3-4 saat güneş görsün. Çünkü gül tomurcukların açılması için güneşe ihtiyacı vardır. Güneş güllerinizi besler ve büyütür. Eğer güllerinizi saksıda bakıyor ve soluk gözüküyorsa sorun saksınızın küçük gelmesi olabilir.

Gül ağacı nasıl canlanır?​

Gül ağacı nasıl canlanır?
Oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulanmalıdır. Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır. Kışın bulunacağı ortamın sıcaklığı 12 derece altına düşmemelidir. Güller aşırı suyu ve güneş altında sulanmayı sevmez.

Kurumuş gül nasıl canlandırılır?​

Solmuş çiçek canlanır mı? Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.

Hastalanan güle ne yapılır?​

Hastalanan güle ne yapılır?
Sisleme ile sulama yapmak en iyi yöntemdir. Hastalıklı dalların budanması aksatılmamalıdır. Budanan dallar kesinlikle seradan uzaklaştırılmalıdır. Kesinlikle sera toprağı havalandırılmalı ve nem dışarı atılmalıdır.
 
Gül hastalığından etkilenen bir gülü iyileştirmenin ve sağlıklı tutmanın farklı yolları ve tedavi yöntemleri vardır. İşte gül hastalığına iyi gelen bitkiler ve diğer öneriler:

1. **Bal:** Bal antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bazı hastalıklarla mücadelede faydalı olabilir.

2. **Salatalık:** Salatalık, su oranı yüksek bir sebze olduğu için gülün su ihtiyacını karşılayabilir.

3. **Yeşil Çay ve Melisa Çayı:** Antioksidan bakımından zengin olan yeşil çay ve melisa çayı, güllerin sağlığını destekleyebilir.

4. **Zerdeçal ve Zencefil:** İki güçlü anti-inflamatuar bitki olan zerdeçal ve zencefil, gül hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir.

5. **Lavanta Yağı ve Çay Ağacı Yağı:** Lavanta yağı ve çay ağacı yağı, antiseptik özellikleri ile gül hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilir.

6. **Yulaf Ezmesi:** Yulaf, sağlıklı bir bitki protein kaynağı olup bitkinin genel sağlığını destekleyebilir.

Bahar ve yaz döneminde güllerin sulama sıklığına dikkat etmek önemlidir. Güller genellikle 2 günde bir 100 ml su ile sulanmalıdır. Ancak budama sonrası sulama sıklığı değişebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise toprağın aşırı kuru veya ıslak olmamasıdır.

Güllerin solmaması için ise bazı önlemler almak gerekebilir. Örneğin güllerin alt uçlarını keskin bir bıçakla geniş açıyla kesmek, sıcaklık değişikliklerinden kaçınmak, gülleri soğuk suya koymak, vazodaki suyu düzenli olarak değiştirmek gibi adımlar güllerin taze kalmasına yardımcı olabilir.

Kuruyan gülleri canlandırmak içinse buz ve sıcak su tekniği kullanılabilir. Köklere yeterli miktarda buz koyularak ardından sıcak su dökülerek bitkinin canlanması sağlanabilir.

Gül reçeli yapmak istediğinizde sadece kokulu güller kullanmanız önemlidir. Beyaz kısımların tadına bakarak acılık kontrolü yapabilir ve isteğinize göre temizleyebilirsiniz.

Gül suyuna eklemeler yaparak çiçeklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Örneğin suya ezilmiş aspirin, şeker, tuz, karbonat veya bakır para eklemek çiçeklerinizin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst