AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gul neden peygamberimizi temsil eder

zeberus

Yeni Üye
Gulun Peygamber Efendimizi Temsil Etdiği ve O'nun Terinden Yaratıldığı Doğrumudur
Gul Peygamber Efendimizin Terinden mi yaratıldı

imagesgulnedenpeygamberimizitemsileder5ad2866ed7d04

Gulun Peygamber Efendimiz Aleyhisselamı Temsil etmesi meselesinin sonradan ortaya cıktığı gercektir Ancak ortaya cıkış nedeni ve zamanı hakkında net bir soylemde bulunmak zordur Bunun Peygamber Efendimizin terinin ve teninin guzel koktuğuna dair rivayetlerin zaman icinde ortaya cıkardığı bir durum olması kuvvetle muhtemeldir Bu konu ile alakalı birkac hadisi şerifi nakledelim;

Enes İbn Malik buyurdu ki; Rasulullah'm ( sav) yanında on yıl kaldım Butun kokuları kokladım Onun kokusundan daha guzel birkoku koklamadım3

EbU Nuaymden gelen bir rivayette HzAişe validemiz şoyle buyurmuşdur:
ResUlullah Efendimiz; insanların en guzel yuzlusu, en nurlu tenlisi idi O'nu vasfedip anlatanlardan hic biri, O'nun mubarek yuzunu ayın ondordune benzeterek, anlatmaktan kendini alamamıştır O'nun mubarek teri, alnında inci taneleri gibi tomurcuklanır, miski ezfer'den daha guzel kokardı4

İşte Peygamber Efendimiz Aleyhisselamın bu guzel kokusu, O’nun ciceklerin icinde kokusu ve guzelliği ile meşhur olmuş gul ile temsil edilmesine sebep olmuş olabilir

gulun Peygamber Efendimiz zamanında da mevcut olduğu bilinen bir gercektir Halk arasında ve daha cok vaaz kitapları ve şiirlerde kaynak verilmeksizin gecen gulun Peygamber Aleyhisselamın terinden yaratıldığımeselesine, genelde muteber bir kaynak belirtilmeksizin vaaz icerikli kitaplarda ve Yunus Emrenin şiirinde olduğu gibi Peygamber Efendimize medhiye olarak yazılmış mısralarda rastlıyoruz

Yine sordum ciceğe
Gul sizin neniz olur,
Cicek eydur Ey derviş,
Gul Muhammed teridir

Geri