AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gul kelimesi hangi dil?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.681
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gül kelimesi hangi dil?​

Farsça gul گل “çiçek, özellikle gül” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen vard sözcüğünden evrilmiştir.

Farsca gül ne demek?​

Gül kelimesi Türkçe’de “çiçek, özellikle gül” anlamına gelir. Farsça gul گل z “çiçek, özellikle gül” sözcüğünden alıntıdır.

Gül Arapça mı?​

Gül Arapça mı?
Farsça gul گل “çiçek, özellikle gül” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vard sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen varəδa sözcüğü ile eş kökenlidir.

Gül i sûrî ne demek?​

Gül i sûrî ne demek?
Suri sözcüğü Osmanlıca sözlüklerde: “görünürde olan, hakikî ve içten olmıyan, zahiri olan” anlamlarında kullanılır. Fakat gül-i suri edebiyatta Edirne’de yetişen Edirne gülleri için de kullanılmıştır.

Gül kimi temsil eder?​

Gülün, Hz. Peygamber’in sembolü olduğu, O’nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur’ân-ı Kerim’in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O’nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.

Gül ismi Türkçe mi?​

Gül Adının Kökeni 12. yüzyıldan beri kullanılmakta olan gül ismi, Farsça kökenlidir.

Gül ismi dinen caiz mi?​

Gül ismi dinen caiz mi?
Gül isminin kullanılması islami açıdan caizdir ve kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Andelip ne demek?​

Andelip ne demek?
Andelip kelimesi Türkçe’de “bülbül” anlamına gelir. Arapça ˁandalīb عندليب z “bülbül” sözcüğünden alıntıdır.

Osmanlıca gül bahçesi ne demek?​

gülistan / gülistân / گلستان (Gülsitân) Gülyeri, gül bahçesi.

Kırmızı gül kimi temsil eder?​

Farsça’da çiçek mânâsına gelen gül, ömrünün kısalığı nedeniyle hem dünya hayatının geçiciliğine işaret ederken, hem de bâkî olan ahiret âlemine hazırlanmayı îkaz eder. Bütün bu yorumlardan da öte gül, ilahî güzelliğin ve bu güzelliğin işareti olan Hz. Peygamber’in simgesi olarak kabul edilmiştir.

Gül diye isim var mı?​

Gül diye isim var mı?
Hem okunuşu hem de birbirinden farklı anlamları ile beraber Gül, kız çocukları için en çok değerlendirilen özel isimlerden biridir. Aynı zamanda kökeni Farsça olan bu güzel isim, tarihsel olarak da önemli bir yere sahiptir.

Gül hangi ülkeye aittir?​

Gül hangi ülkeye aittir?
Gülbirlik: Yağ gülü (Rose Damescana) ve gülyağı üretimi 100 yılı aşkın bir süredir Isparta yöresinde gerçekleştirilmektedir. Bu özelliğiyle de Isparta’ya “Güller Diyarı” denilmektedir.

Gül nerenin meşhur meyvesidir?​

Gül Türkiye’de Isparta ile ünlenen bir şekilde en çok Isparta da yetişmektedir. Gül suyu, gül yağı ve gül esansı gibi maddelerin birçoğunun imalatı Isparta da yapılmaktadır. Isparta iklim olarak gül yetiştiriciliği için büyük tarlalarda yetişmeye müsait bir ildir.

Gül nerede yaşar?​

Balkonlardan, küçük bahçelerden ve dünyanın en ünlü kraliyet bahçelerine kadar hemen hemen her yerde güle rastlanır. Gül bitkisi, Rosa cinsinin çok yıllık yaprak döken bir bitkisidir (yaprak dökme mevsiminde yaprakları dökülür) ve Rosaceae familyasına aittir.

Gül ne demek kökeni?​

Gül ne demek kökeni?
Gül ne demek kökeni? Farsça gul گل “çiçek, özellikle gül” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vard sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen varəδa sözcüğü ile eş kökenlidir.
 
Gül kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. Farsça gul (گل) kelimesi "çiçek, özellikle gül" anlamına gelir. Bu kelime Orta Farsça'da aynı anlama gelen "vard" sözcüğünden evrilmiştir. Ayrıca Avesta (Zend) dilinde de aynı anlama gelen "varəδa" kelimesiyle eş kökenlidir.

Gül, Türkçe'de de "çiçek, özellikle gül" anlamına gelir. Farsça kelime Türkçe'ye alıntı olarak geçmiştir.

Gül Arapça değil, Farsça kökenlidir. Gül kelimesi Farsça gul (گل) kelimesinden türetilmiştir. Orta Farsça'da aynı anlama gelen "vard" kelimesinden evrilmiştir.

"Gül i sûrî" terimi Osmanlıca'da "görünürde olan, hakikî ve içten olmayan, zahiri olan" anlamlarında kullanılır. Edebiyatta ise Edirne'de yetişen Edirne gülleri için kullanılmıştır.

Gül, İslam inancında Hz. Peygamber'in sembolü olarak kabul edilir. İnanışa göre, gül Hz. Peygamber'in terinden meydana gelmiştir. Ayrıca Kur'an-ı Kerim de insanlığa "gül tohumları saçan" bir kitap olarak nitelendirilir.

Gül ismi Türkçe değil, Farsça kökenlidir. Kelime köken olarak Farsça olduğu için "Gül" isminin kullanılması dinen caizdir ve bir sakıncası yoktur.

"Gül bahçesi" Osmanlıca "gülistan" kelimesinden türetilmiş olup "Gülyeri, gül bahçesi" anlamına gelir.

Kırmızı gül, Farsça'da çiçek anlamına gelmekle birlikte ömrün kısalığına ve ahirete hazırlığı simgeler. Aynı zamanda ilahi güzelliğin ve Hz. Peygamber'in simgesi olarak da kabul edilir.

Gül ismi Türkçe ve Farsça kökenli olup kız çocukları için en popüler isimlerden biridir. Gül ismi çok eski bir geçmişe sahiptir ve Farsça kökenlidir.

Gül bitkisi Türkiye'de özellikle Isparta'da yetişir. Isparta, gül suyu, gül yağı ve gül esansı üretimiyle ünlüdür. Gül bitkisi Rosa cinsine aittir ve çok yıllık yaprak döken bir bitkidir.

Gül kelimesinin kökeni Farsça gul (گل) kelimesine dayanır. Orta Farsça'da aynı anlama gelen "vard" kelimesinden türetilmiştir. Avesta (Zend) dilinde de aynı anlama gelen kelime olan "varəδa" ile aynı kökten gelir.
 
Geri
Üst