AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gubre patlayici mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gübre patlayıcı mı?​

Nitratlı gübreler gerçekte kendi başına patlayıcı madde değildir. Ancak bu gübrelermazot ile karıştırılıp ve dinamit gibi güçlü bir patlayıcı ile detone ettirilerek kullanılırsa orta derece şiddetine sahip bir patlayıcıya dönüşürler.

Amonyum nitrat formülü nedir?​

NH₄NO₃Amonyum nitrat / Formül

Amonyum nitrat yasak mı?​

Amonyum nitrat yasak mı?
“Ucuz, erişimi kolay ve yüksek patlayıcı özelliği olan amonyum nitratı terörist saldırılarda kullanabilecekleri için amonyum nitrat da dahil olmak üzere nitratlı gübrelerin kullanımı 8 Haziran 2016 tarihi itibariyle Türkiye’de yasaklanmıştır.

Hangi gübre patlar?​

Hangi gübre patlar?
Türkiye’de en fazla kullanılan azotlu gübre formu, amonyum nitrattır. Yaprak gübresi olarak kullanılan amonyum nitrat formu bitkiler tarafından en kolay ve en hızlı alınabilen iki azot formudur. Bu karışımda azotun patlayıcılık özelliği gösteren formu, nitrattır.

Potasyum Nitrat patlayıcı mı?​

Patlayıcı yapımında kullanılmasına karşın, potasyum nitratın da tek başına patlayıcı olan özelliği bulunmamaktadır. Potasyum nitrat 129 °C sıcaklıklarda trigonal kristal yapısına dönüşmektedir. 560 °C üstündeki sıcaklığa ısıtıldığı zaman ise genelde parçalanarak oksijen ve de potasyum nitrite dönüşür.

Amonyum nitrat nedir kimya?​

Yaygın kullanılan azotlu bir bileşik olan amonyum nitrat, bir amonyum ve bir nitrat kökünün bileşik oluşturmasıyla elde edilir. Kimyasal formülü NH4NO3 olan amonyum nitratın en bilinen kullanım alanı tarımsal gübrelemedir. Aynı zamanda güçlü ve nispeten ucuz bir patlayıcıdır.

Amonyum nitrat gübresi nerelerde kullanılır?​

Amonyum nitrat gübresi nerelerde kullanılır?
Amonyum Nitrat gübresinin suda hızlı ve kalıntısız çözünen bir yapıya sahip olmasından dolayı, damla sulama sistemlerinde sorunsuzca kullanılabilmektedir. Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeğinde kullanılabilmektedir.

26 nitrat gübresi buğdaya ne zaman atılır?​

26 nitrat gübresi buğdaya ne zaman atılır?
Gübrelemede en uygun yöntem, bitkinin ihtiyacı olan gübreleri 3 defada toprağa vermektir.Ekimle birlikte Amonyum Sülfat, 20-20-0 veya 18-46-0 Kompoze gübrelerinden biri, Mart ayı başında Üre ve son olarak Nisan ayı başında Amonyum Nitrat (%26) kullanılarak gübreleme yapılması uygundur.

Amonyum nitrat gübre nasıl alınır?​

Çiftçi, aldığı bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Müdürlük, bu başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak, çiftçilere uygulama öncesinden bildirecek. Tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve müdürlük personeli hazır bulunacak.

Gübre fiyatları ne kadar?​

1 ton ÜRE gübre fiyatı: 14.250 TL. 50 kg üre gübre çuval fiyatı: 820 TL….Tarım Kredi Dap Gübre fiyatları güncel.
Gübre Listesi Güncel | 1 ton fiyatı | 1 torba fiyatı
Can % 26 gübre fiyatı | 7.360 TL | 368 TL
Üre granul gübre fiyatı | 11.800 TL | 590 TL
Dap 18.46.0 gübre fiyatı | 10.000 TL | 500 TL
20.20.0 gübre fiyatı | 7.200 TL | 360 TL

Amonyum nitrat içeriği nedir?​

Amonyum nitrat içeriği nedir?
Amonyum Nitrat gübresi bünyesinde %16,5 amonyum ve %16,5 nitrat azotu olmak üzere toplam %33 azot bulunduran bir gübre çeşididir. Bu özelliği ve toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer.
 
Evet, nitratlı gübreler kendi başlarına patlayıcı değildir ancak belirttiğiniz gibi mazot ile karıştırılarak veya dinamit gibi güçlü bir patlayıcıyla detone edilerek orta derecede bir patlayıcı haline dönüşebilirler. Amonyum nitratın kimyasal formülü NH4NO3'tür ve yaygın olarak tarımsal gübre olarak kullanılmaktadır. Ancak, amonyum nitratın patlayıcı özellikleri nedeniyle terörist saldırılarda kullanılabileceği endişesiyle Türkiye'de yasaklanmıştır.

Amonyum nitrat gübresi, sulama sistemlerinde kullanımı kolay olan bir gübredir. Çeltik dışındaki birçok bitki türünde (hububat, sebze, meyve ağaçları, zeytin, bağlar, pamuk, mısır, ayçiçeği vb.) kullanılabilir. Bu gübre, bitkiler tarafından hızlı ve etkin bir şekilde alınabilen bir yapıya sahiptir.

Gübreleme konusunda önerilen yöntemler arasında, bitkinin ihtiyaçlarına uygun olarak gübreleri 3 farklı dönemde toprağa uygulamak yer almaktadır. Örneğin, buğday için en uygun gübreleme metodu, ekimle birlikte Amonyum Sülfat, Mart ayında Üre ve Nisan ayında Amonyum Nitrat kullanmaktır.

Gübre fiyatları ise güncel olarak değişebilmektedir. Örneğin, 1 ton ÜRE gübrenin fiyatı 14.250 TL iken, 50 kg üre gübrenin çuval fiyatı 820 TL olarak belirtilmektedir. Ayrıca, Can %26 gübre, Üre granül gübre, Dap 18.46.0 gübre ve 20.20.0 gübre gibi farklı gübre çeşitlerinin fiyatları da verilmiştir.

Amonyum nitrat gübresi %33 azot içermektedir ve toprakta hızlı çözünür. Hem hızlı etki eder hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer. Bu özelliği ile bitkilerin ihtiyacı olan azotu verimli bir şekilde almasını sağlar.
 
Geri
Üst