AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gubre kullanimi ile ilgili olarak alinabilecek baslica cevresel tedbirler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gübre kullanımı ile ilgili olarak alınabilecek başlıca çevresel tedbirler nelerdir?​

Bütün bunlara karşı alınabilecek önlemler: aşırı dozda azot gübresi kullanmama, toprak özellikleri ve kültür bitkisinin cinsine uygun azot gübresi türünü seçme, gübreleme sonuçlarını analizlerle sürekli bir şekilde izleyerek kontrol altında bulundurmaktır.
Kirliliğini önlemek için neler yapılmalı?
Ev ve sanayi atıkları toprağa zarar vermeyecek şekilde toplanıp depolanmalı ve toplanmalıdır. Yapay gübre ve tarım ilaçlarının kullanılmasında yanlış uygulamalar önlenmelidir. Nükleer enerji kullanımı bilinçli şekilde yapılmalıdır. Yerleşim alanlarından çıkan atıkların en aza indirgenmesi gereklidir.

Bitkiye fazla gübre verilirse ne olur?​

Gübre içinde yer alan potasyumun bitkiye fazla uygulanması nedeniyle yanıklara neden olabilir. Çünkü potasyum yüksek tuz indeksine sahiptir. Bir bitkiye çok fazla gübre koymak, bir bitkinin üzerine bir tuzu dökmekle eşdeğerdir desek yalan olmaz. Tuz, tüm bitkinin nemini emer ve böylece yanmaya neden olur.
Gübrenin yanlış kullanıldığında verebileceği zararlar nelerdir?
Bilimsel esaslara aykırı şekilde yapılan kimyasal gübreleme sonucunda, toprakta kirlenme, toprak reaksiyonlarının değişmesi, toprağın içinde bulunan maddelerin dengesinin bozulması, toprak içerisindeki mikroorganizma ve canlıların zarar görmesi gibi etkenler doğuracaktır.

Yapay gübre kullanımı hangi kirliliğe neden olur?​

Tarım topraklarında kimyasal gübre kullanımı çevreye önemli ölçüde kirletici yayılmasına yol açıyor. Bu kirleticilerse toprakta tuzluluğun artmasına, ağır metal birikimine, sularda ötrofikasyona sebep oluyor. Ayrıca gübre yapısındaki maddeye göre, atmosfere seragazı salımı gerçekleşiyor.
Azotla ilgili sorunlar nelerdir?
Azotun neden olduğu olumsuzluklar listesi hava kirliliği, asit yağmuru ve toprak asitlenmesi ile uzamaya devam ediyor. İklim değişikliği ile azotun neden olduğu sorunlar ayrı ayrı ele alınamaz. Azot kirliliği, içme suyunun kirlenmesinden şehirlerdeki dumana kadar diğer çevre sorunlarını daha da kötüleştiriyor.

Hatalı gübreleme nedir?​

Yoğun bir şekilde kimyasal gübreye uygulanmış alanlarda yetiştirilen ürünlerin insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilmeleri sonucunda zararlı bileşiklerin vücut içine alınmasıyla ciddi fizyolojik ve kalıtsal bozukluklar ortaya çıkmış ve çıkmaktadır.
Yapay gübre çevre kirliliğine neden olur mu?

Tarımsal faaliyetlerin neden olduğu kirlilik?​

Tabansuyu yükselmesi, tuzluluk, gübre ve kimyasal ilaç kalıntılarının sulama suyuyla derine inmesi, sulamadan dönen suların tuz konsantrasyonlarını artırarak yeraltı ve yerüstü sularına karışması, iz elementlerin su kaynaklarında birikmesi, toprak erozyonu ve bu sulardan yararlanan canlılar (bitki, hayvan ve insan) …
 
Geri
Üst