AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Guatr hastaligi olanlar ne yememeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Guatr hastalığı olanlar ne yememeli?​

Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler) aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.

Guatr hastalığı kilo verdirir mi?​

Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. Eğer bez yavaş çalışmıyorsa tek başına guatr varlığı kilo alımına neden olmaz. Şişmanlığın çok az bir bölümünün sebebinin tiroid bezi ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır.
Tiroidi az çalışanlar nasıl kilo verir?
Tiroid hastaları nasıl zayıflar sorusunun ilk cevabı: en önemli etken fiziksel aktivite artışıdır. Haftanın 3-4 gününde yapılan 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşler metabolizmayı hızlandırır ve kilo kaybını kolaylaştırır.

Guatr az çalışırsa ne olur?​

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Tiroid hastalığı kilo verdirir mi?​

Hipertiroidi (aşırı aktif tiroit), tiroit bezinizin hormon tiroksinini çok fazla üretmesiyle oluşur. Hipertiroidi vücudunuzun metabolizmasını hızlandırabilir, istenmeyen kilo kaybına ve hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir.
Hangi tiroid kilo verdirir?
Tiroidin fazla miktarda hormon üretmesine ve salgılamasına “Hipertiroid” denir. Hipertiroidi olan hastalar; çok fazla yemek yedikleri ve iştahlarının çok açık olmasına rağmen kilo verdiklerinden bahsederler.
Bunların yanı sıra:
Tiroid Bezinin Az Çalışması Durumunda Ne Yemeli, Ne Yememeli?
Guatr ne tetikler?
GUATR HASTALIĞINI TETİKLEYEN NEDENLER Çoğalan bu hücreler nodül denilen tiroit içindeki yumruların oluşmasına neden olur. Guartır’ın oluşmasındaki diğer nedenler ise; Sigara tüketmek, Gebelik, Selenyum Yetmezliği, Demir yetmezliğine bağlı kansızlık, Hipertiroidi, Hipotiroidi, Tiroit Kanseri ve Tiroit bezi iltihabıdır.

Guatr hastaları nelere dikkat etmeli?​

Hipotiroidi hastaları iyotlu tuz, hipertiroidi hastaları ise iyotsuz tuz kullanmalıdır. Selenyum, tiroid hormonlarının seviyelerinin düzenlenmesi ve tiroid bezinin sağlıklı işleyişi için önemli bir mineraldir. Balık, tavuk, hindi, yumurta, ayçekirdeği, mantar gibi selenyum kaynakları beslenmeye eklenmelidir.
 
Geri
Üst