AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Guatr Belirtileri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Guatr ülkemizde çok rastlanan bir hastalıktır. Guatr belirtileri, troid bezlerinin normalin üzerinde şişmesidir. Özellikle hipertiroid ve hipotiroid gibi durumlar söz konusu olduğunda, tiroid bezlerinin dengesi de bozulmaya başlar.
İç hastalıkları uzmanı muayenesi ile boyundaki şişlikler elle hissedilebilir. Bunun yanında ultrason ve hormon tetkikleri ile tiroid hormonlarının tespit edilmesi sağlanır. İlerleyen aşamalarda yutkunma güçlüğü, öksürük ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Bir çok kişide guatr belirtileri çok geç fark edilir.
Bu nedenle metabolizmadaki değişiklikler tiroid bozuklukları söz konusu olduğunda baş göstereceğinden, guatr sorunu da bu durumda ortaya çıkmaktadır.
Guatr Hastalığının Belirtileri
Guatr nedeniyle oluşan şişlikler, tıraş olurken, makyaj yaparken göze çarpabilirler. Şişlik dışardan bakıldığında fark edilemeyebilir.
Bu nedenle eğer aşağıdaki belirtilerden biri söz konusuysa, doktora gidip gerekli olan tetkikleri yaptırmanız gerekmektedir.
Kalp çarpıntısı,
Öksürük,
Nefes almada güçlük,
Halsizlik,
Gözlerin şişmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda hekiminize giderek muayene olmanız gerekir.
Guatr Çeşitleri
Guatrın bir çok farklı türü vardır. Hangi gruba dahil olduğunuzun tespit edilmesi için gerekli olan tetkikler sonrası oluşan sonuca göre teşhis konulmaktadır.
Basit Guatr : Tiroid hormonunun yeterli miktarda çalışmaması nedeniyle ortaya çıkar. Genetik ya da hipotiroid nedeniyle ortaya çıkan guatr türüdür.
Toksik Nodüler Guatr : Bu tür guatrda, sürekli büyüyen bir takın nodüller söz konusudur. Bu da fazla çalışan tiroid nedeniyle ortaya çıkar.
Guatr Sebepleri
Toplumuzda sık sık görülen guatr sorunun en büyük sebepleri arasında iyot bakımından yetersiz beslenme söz konusudur.
İyot alımı dışında, guatr sebepleri bir çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar neticesinde guatr hastalığına neden olan etkenler genelde aşağıdaki durumlardır.
40 yaş üzerinde ve kadın olmak,
Hamilelik,
Radyasyon,
Bağışıklık sistemi
Hipertiroid veya hipotiroid,
Sigara kullanımı,
Bazı enfeksiyonlar
Guatr Tedavisi
Eğer nodüler bir durum söz konusu olmuşsa, nodüllerin büyüklüğüne göre değişiklik gösteren bir tedavi ön görülür. Özellikle guatr belli bir ölçünün üzerindeyse, cerrahi müdahalelere gerek duyulabilir. Ancak küçükse, ilaçlarla büyümenin durdurulması sağlanır.
 
Geri
Üst