Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

GSMH hesaplanirken ne dikkate alinmaz?

Editör

Yeni Üye

GSMH hesaplanırken ne dikkate alınmaz?​

GSYH, her üretimi, her iktisadi faaliyeti ölçmez. Örneğin, evde kendi başınıza yaptığınız ve tükettiğiniz şeyler (yemek, temizlik vb.) GSYH’de dikkate alınmaz. Gönüllü olarak verilen, bakım hizmetleri gibi hizmetler de GSYH hesabında dikkate alınmaz.

Transfer harcamaları artarsa ne olur?​

Transfer harcamaları artarsa ne olur?
bir ülkede transfer harcamalarının yüksekliği o ülkenin sosyal kalkınmışlığını, gelişmişliğini gösterir. özellikle avrupa birliğinde iktisadi transferler çok fazladır. çiftçi, tarım desteklenir. ya da sosyal transferler ile emeklilere yüksek oranda maaş verilir.

Transfer harcamaları ne ile adlandırılır?​

Transfer harcamaları ne ile adlandırılır?
Mali transfer harcamaları, devletin özel bütçeli kuruluşlara yaptığı yardımlardır. Bu kuruluşların çoğunun özel gelirleri vardır. İktisadi transfer harcamaları, genel bütçeden KİT’lere zararlarını karşılamak üzere yapılan aktarımlardır. harcamalarına örnektir.

Kalkınma Carisi alanları nedir?​

topluma sağladığı fayda açısından bir dönemi aşmasına karşın maddi nitelikte ve sermaye şeklinde olmadığı için cari harcama sayılan harcamalardır, üretim gücüne katkısı uzun döndem de çoktur bu harcamaların, eğitim ve sağlık için yapılan harcamalar örnek olarak verilebilir.

GSYİH hesaplanırken hangi fiyatlar kullanılır?​

GSYİH hesaplanırken hangi fiyatlar kullanılır?
Üretim Yöntemiyle GSYİH Hesaplama: Üretim yöntemiyle GSYİH hesaplanmasında bir ekonomide belirli bir dönem içinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetler piyasa fiyatıyla çarpılır ve bunların toplamı alnır.

Verimsiz harcamalar nedir?​

Verimsiz harcamalar nedir?
Ekonominin üretim kapasitesini arttıran ve milli gelirde artış sağlayan harcamalar verimli sağlamayan harcamalar verimsiz harcamalar olarak değerlendirilir. Eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, AR-GE harcamaları verimli, borç ve faiz ödemeleri, askeri giderler verimsiz harcama grubunda yer alır.
Transfer harcamalarının unsurları nelerdir?​
Devlet borçlarının faizleri, gazilere ve malullere ödenen maaşlar, sosyal yardımlar, sosyal sigorta yardımları, iktisadi gayeli mali yardımlar, sübvansiyonlar transfer harcamalarına örnek olarak gösterilebilir. Transfer harcamaları kişilere, ailelere ve bazı gruplara yapılan, kazanç amacı bulunmayan harcamalardır.

Sermaye teşkili transfer harcamaları nelerdir?​

Sermaye teşkili transfer harcamaları nelerdir?
Sermaye Teşkili Transferler (Kamulaştırma Giderleri) Bu tür transfer harcamaları karşılığında devlet bir kısım sermaye malı ile kişi ve kurumlardan topluma karşı hizmet yükümlülükleri elde eder. Örneğin, devletin bina ve arazi alımları, zorunlu hizmet karşılığı burslar gibi gerçek sermaye olabilir.

GSMH hesaplanırken dikkate alınmayan unsurlardan biri, evde kendi başınıza yaptığınız ve tükettiğiniz şeylerdir. Bu tür faaliyetler ekonominin piyasa dışında gerçekleştiği için GSMH'ye dahil edilmez. Benzer şekilde, gönüllü verilen hizmetler de (bakım hizmetleri gibi) GSMH hesabında dikkate alınmaz.

Transfer harcamaları bir ülkenin sosyal kalkınmışlık düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. Transfer harcamaları artarsa, genellikle o ülkede sosyal yardımların, çiftçi desteklerinin, emeklilere yapılan ödemelerin arttığı anlamına gelir. Bu tür harcamalar genellikle ülkenin sosyal refahını artırmaya yöneliktir.

Transfer harcamaları genellikle mali transfer harcamaları ve iktisadi transfer harcamaları olarak adlandırılır. Mali transfer harcamaları, devletin özel bütçeli kuruluşlara yaptığı yardımları ifade ederken, iktisadi transfer harcamaları ise genel bütçeden KİT'lere zararlarını karşılamak üzere yapılan aktarımları içerir.

GSYİH hesaplanırken kullanılan fiyatlar genellikle piyasa fiyatlarıdır. Üretim yöntemiyle GSYİH hesaplanmasında, bir ekonomide belirli bir dönem içinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarıyla çarpılıp toplanmasıyla GSYİH hesaplanır.

Verimsiz harcamalar, ekonominin üretim kapasitesini artırmayan ve milli gelirde artış sağlamayan harcamalar olarak tanımlanabilir. Eğitim, sağlık, ulaşım gibi alanlara yapılan harcamalar genellikle verimli harcamalar olarak kabul edilirken, borç ve faiz ödemeleri, askeri giderler gibi harcamalar verimsiz harcama olarak görülür.

Transfer harcamalarının unsurları arasında devlet borçlarının faizleri, gazilere ve malullere ödenen maaşlar, sosyal yardımlar, sosyal sigorta yardımları, iktisadi gayeli mali yardımlar ve sübvansiyonlar sayılabilir. Bu harcamalar genellikle bireylere, ailelere ve belirli gruplara yapılan, kazanç amacı taşımayan harcamalardır.

Sermaye teşkili transfer harcamaları ise devletin karşılığında gerçek sermaye elde ettiği transferlerdir. Örneğin, devletin bina ve arazi alımları, zorunlu hizmet karşılığı verilen burslar gibi harcamalar sermaye teşkili transfer harcamaları içinde yer alır. Bu tür harcamalar genellikle topluma uzun vadede fayda sağlayacak şekilde yapılan yatırımları ifade eder.

Geri