AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

GS1 kodu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

GS1 kodu nedir?​

GS1 Barkod Sistemi (eski adıyla EAN-UCC Sistemi) GS1 Sisteminin bileşenlerinden biridir. Barkod kullanmak isteyen firmalar GS1 Türkiye’ye başvururarak bir GS1 Firma Numarası alırlar. GS1 Firma Numarası, Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN) oluşturmada kullanılır.
2 Boyutlu barkod Nedir?
Karekod orjinal adı Datamatrix olan 2 boyutlu barkod tipli barkodlara verilen Türkçe isimdir. Datamatrix (karekod) tipi barkodlar klasik tek boyutlu (yani çizgilerden oluşan) barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah kare veya dikdörtgenlerden oluşan matris şeklindeki barkod tipidir.
Barkod rakamları ne anlama gelir?
İlk üç basamaktan sonra gelen 4 haneli rakam ürünü üreten firmanın kodudur. Üretici kodundan sonra gelen 5 basamaklı rakam ürünün kodunu ifade eder. Son rakam ise kontrol kodudur. Bu rakam bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için kullanılmaktadır.

Bir ürünün barkod numarası bize hangi bilgileri verir?​

Üncelikle bilmeniz gereken şey; bu çizgiler sadece ürünün referans numarasını içerir. Herkesin sandığı gibi ürünün fiyatı ve ürün hakkındaki bilgileri içermez. Bu bilgiler bilgisayarda kayıtlıdır. Barkod tarandığı zaman sinyal sistemdeki bilgisayara ulaşır.
GS1 barkod Nasıl Alınır?
Barkod başvuruları firma bazında yapılır. Üyeliğe kabul edilen firma, tahsis edilen GS1 Firma Öneki ile ürün çeşitleri için barkod numaraları oluşturur. GS1 Firma Öneki aldıktan sonra TOBB-GS1 Türkiye’ye başvurusu sonucunda, firmaya talebine göre 7, 8, 9, 10, 11 veya 12 basamaklı GS1 Firma Öneki tahsis edilir.
GS1 barkod zorunlu mu?
GS1 Sistemi kapsamında ürünlere verilen barkod numarasının üreticisi tarafından verilmesi tavsiye edilmekle birlikte zorunlu tutulmamıştır, ürün dağıtıcısı, ihracatçısı hatta ithalatçısı tarafından da numaralandırılabilir.
Dünya üzerinde kullanılan çok değişik Barkod Çeşitleri vardır. Yaygın olarak kullanılan barkod türleri UPC, EAN, EAN-13, EAN-8, Code 39, Code 93, Code 128 dir. En çok kullanılanlar UPC ve EAN ‘dir.
Kaç çeşit barkod var?
4 barkod çeşidi; EAN/UPC, Interleaved 2 of 5, Cod 39 ve Codobar barkod çeşidi olarak ayrılır. Bu çeşitlerin hepsi birer barkod çeşidi sembolüdür.
Barkod numaraları hangi ülkeye ait?
Ürünlerdeki barkod numarasının hangi ülkeye ait olduğunu bulmak için barkod numarasının sol taraftan itibaren 3 haneli sayısını bilmeniz gerekir. Örneğin barkod numarası 690 ile başlayan bir ürün Çin malıdır.

Barkod ürünle ilgili hangi bilgileri içerir?​

Cevap: Ürünün adı, fiyatı, satış miktarı, üründen stokta ne kadar kaldığı gibi bilgileri içerir.
Barkodsuz ürün ne demek?
Barkodsuz ürünün hangi ülkede üretildiği bilinmez. Hangi firmaya ait olduğu anlaşılamaz. Böyle ürünler genelde kaçak ürünlerdir. Bu tür ürünlere gerek sağlık açısından gerek işlevsellik açısından güvenemeyiz.
Resmi barkod nasıl alınır?
Barkod almak isteyen üreticiler, ithalatçılar, dağıtıcılar ve ihracatçılar öncelikle Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır. Buraya üye olan firmalar EAN-UCC numarası verilmektedir. Verilen numara sadece o firmaya ait olmaktadır. Başka bir firma tarafından kullanılması mümkün değildir.

GS1 belgesi nasıl alınır?​

Online Üyelik Başvuru İşlemleri “Faaliyet belgesi” ilgili firmanın kayıtlı bulunduğu Ticaret Odası/Sanayi Odası/Ticaret ve Sanayi Odası veya Esnaf Odasından (TESK) alınır. Sisteme yükleyeceğiniz “Faaliyet Belgesi” harici belgeler kabul edilmeyecektir.
Barkod almak zorunlu mu?
Barkod, ürünleri tanımlayan ya da kodlayan numaralardır. Amazon gibi global pazaryerlerinde satış için ürünlerin barkod sistemlerinde yer alması önemlidir. Ancak barkodsuz ürün de satılabilir.
 
Geri
Üst