Grizu Ne Demek - Grizu Nedir - Grizu Hakkında Bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Grizu - Grizu Hakkında Bilgiler - Grizu Anlamı - Grizu Neden Olur

Grizu

Maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gaz.

Grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da adlandırılabilinir. %5 - %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650'C de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.

Kömür ocaklarında normal sıcaklık ve basınçta ortaya çıkan ve havayla patlayıcı karışım yapan metan gazı. Özellikle kömürün parçalanması sırasında açığa çıktığı gibi, bitümlü şist, asfaltlı kireçtaşı, potasyum ve tuz ocaklarında da açığa çıkabilir. Kimi kömür yataklarında bulunmayabilir. Ancak grizulu ocaklar çok tehlikelidir.

Yoğunluğu havanınkinin yarısı kadar olan metan, maden ocağının üst kısmında birikir. Bu yüzden bu ocaklar aşağıdan yukarıya doğru havalandırılır. İçinde %6'dan çok metan olan hava, patlayıcıdır. Grizu patlamaları Davy'nin geliştirdiği ve alevi tel kafes içinde tutan emniyet lambalarıyla önlenebilmiştir. Elektrikli aydınlatma ve iyi havalandırma bu tehlikeyi bütünüyle önler.

Kömür madenlerinin kabusu olan grizu, ülkemizde de sık sık görülmektedir. Özellikle yaşlı kömür damarlarında grizu riski yüksektir. Yasalar doğrultusunda, metan'in havada bulunma oranı, hacimce %1'dir. Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer %1 üzerine çıkarsa bu karışım, maden ocaği acilen boşaltılmalıdır. Ocak derinliği, eğimi, üretim yöntemi, fay ve çatlak yapılar grizu riskini değiştiren faktörlerdir. Metalin metale sürtmesi, ocakta her hangi bir ateş parçası veya kullanılan çelik ekipmanların ısınması sonucu patlama oluşabilir.


Vikipedi
 
Geri
Üst