- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 210.646
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Grev ve lokavtı Kim yasaklar?
grev ve lokavt yapılamaz. Cumhurbaşkanı, genel hayatı önemli ölçüde etkileyen doğa olaylarının gerçekleşmiş olduğu yerlerde bu halin devamı süresince yürürlükte kalmak kaydı ile gerekli gördüğü işyerlerinde grev ve lokavtı yasaklayabilir.Grev yapan işçi maaş alır mı?
Bu düzenlemeye göre “ Kanuni greve katılan, greve katılmayan veya katılmaktan vazgeçip de grev nedeniyle çalıştırılmayan ve kanuni lokavta maruz kalan işçilerin iş sözleşmeleri grev ve lokavt süresince askıda kalır.” Bu düzenlemeler ile tartışmaya yer olmayacak bir biçimde yasal bir greve katılan işçinin iş …6356 sayılı yeni kanunun 63. maddesinin 2. fıkrasındaki düzenleme şu şekildedir; “Başladığı yolculuğu yurt içindeki varış yerlerinde bitirmemiş deniz, hava, demir ve kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamaz.”
Grev ne sağlar?
Grev ne sağlar?Grev, işçilerin veya sendikanın verdiği bir kararla, ekonomik ve sosyal hak ve çıkarları korumak veya geliştirmek amacıyla, işçilerin işyerinde, geçici bir süre için, topluca işi bırakmaları olarak da tanımlanmaktadır (Tokol, 2011: 47).
Grev ve lokavt kim erteler?
Grev ve lokavt kim erteler?“Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı bir kararname ile altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararnamenin yayımı tarihinde işlemeye başlar”.
Grev işçilere ne sağlar?
Grev; işçilerin, topluca çalışmamak suretiyle, işyerinde faaliyeti durdurmak veya önemli ölçüde aksatmak amacıyla işi bırakmalarıdır. Kanuni greve katılan veya katılmayan işçilerin iş sözleşmeleri grev süresince askıda kalır.Hangi hallerde grev yapılamaz?
Geçici grev ve lokavt yasağının bulunduğu hâllerde grev yapılamaz, yapılmakta olan greve devam edilemez. Bu dönem içerisinde grev kararı da alınmasında yasal bir engel yoktur. Ancak alınan grev kararının uygulanması bu dönem içerisinde mümkün değildir.Grev ertelemeleri yasanın 63. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır: “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği, bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı13 bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir.
Özel sektör işverenleri sendika kurucusu olabilir mi?
Özel sektör işverenleri sendika kurucusu olabilir mi?6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, güçlü sendikacılığın gelişmesi amacıyla sendikaların işkolu düzeyinde örgütlenmesini ilke olarak benimsemiştir. Özel sektör işverenleri ise işyerinin girdiği işkolunda bir sendika kurucusu olabilirler ve bu sendika ancak kendi işkolunda faaliyet gösterebilir.
Sendikalar Kanununa göre işçi ve işveren sendikalarına kimler üye olamaz?
Sendikalar Kanununa göre işçi ve işveren sendikalarına kimler üye olamaz?Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz.