AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Grev suresince maas alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Grev süresince maaş alınır mı?​

Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.

Grevde maaş alınır mi?​

GREVDEKİ İŞÇİYE MAAŞ ÖDENİR Mİ? Grev veya lokavt süresince iş faaliyeti durur ve işçiye herhangi bir ücret ya da maaş ödenmez. Sigorta primleri ancak tahakkuk eden istihkaktan alınabileceğinden, bu dönem içinde işveren tarafından sigortaya herhangi bir prim ödemesi yapılmaz.
Sendika greve giderse ne olur?​
Anayasanın 54. maddesinin ikinci fıkrasına göre ” grev kararı alan bir sendika grevi iyiniyet kurallarına aykırı tarzda, toplum zararına ve milli serveti tahrip edecek bir şekilde kullanamayacaktır”.

Grev ne kadar sürer?​

Grev ne kadar sürer?
Yeni kanundaki düzenlemede 1. 6 işgününde karar alınamayacağı ve 2. 6 işgününde mutlaka karar alınması şeklindeki sınırlamalar kaldırılmıştır. Uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren 60 günlük süre içinde grev kararı alınabilecektir.

Grev oylaması yüzde kaç?​

Grev oylaması yüzde kaç?
Madde 35 – Kanuni bir grevin bir işyerinde uygulanabilmesi için oylama yapılmasını, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte biri, grev kararının işyerinde ilan edilmesinden başlayarak altı işgünü içinde yazılı olarak isterse, o işyerinde grev oylaması yapılır.

Kimler grev yapamaz?​

Buna göre ilaç imal eden işyerleri hariç olmak üzere, aşı ve serum imal eden müesseselerle, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde grev yasaklanmıştır. Yeni düzenleme ile sağlıkla ilgili işyerlerinde öngörülen grev yasağı hastaneler ile sınırlanmıştır.

Kimlerin grev hakkı var?​

54. Madde. Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.
Greve katılan işçiler işyerinden ayrılmak zorunda mı?​
Bu hak ve yükümlülükleri işçiler, işveren ve sendika açı- sından ayrı ayrı incelemekte fayda vardır. Kanuni greve katılan işçilerin işi bırakıp işyerinden ayrılmaları gerek- mektedir. Bu işçiler, grev esnasında başka bir işverenin yanında çalışamazlar. Greve katılan işçiler grev sona erince işlerinin başına dönerler.

Grev oylaması kaç kişi?​

Grev oylaması kaç kişi?
(5) Grev oylaması talebi, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyeri veya işletmede çalışan işçilerin en az dörtte birinin başvurusu ile yapılır. Bu orana ulaşılıp ulaşılmadığı görevli makamca belirlenir.

Grev oylaması grevi engeller mi?​

Grev oylaması grevi engeller mi?
Bu nedenle Kanunda, grev nedeniyle zarara uğramalarını önlemek amacıyla işçilere, grevin uygulanmasına engel olma olanağı tanınmıştır. Bu olanak, grev oylaması yapılmasını talep etme hakkıdır.

Memurlar neden grev yapamaz?​

Bu bağlamda, Anayasa’nın 53’üncü maddesinde memurlar için toplu sözleşme hakkı düzenlenmiş grev hakkı ise 54’üncü maddede sadece işçiler için düzenlenmiştir. Buna göre, memurlar tarafından tertip edilen grev düzenlemesi fiilen var ama lokavt yoktur.

Kimler greve katılamaz?​

2. Bir işyerinde uygulanan greve, o işyerinde çalışan bütün işçiler katılmak zorunda değildirler. Greve kararını alan sendikanın üyesi bulunan işçi dahi greve katılıp katılmamakta serbesttir. Öte yandan yasal greve katılan işçi bir süre sonra vazgeçerek çalışmak isteyebilir.
Greve nasıl çıkılır?​
Grev ve Lokavtı Sona Erdirme Kararı 6356 sayılı kanunun 75. Maddesine göre, kanuni bir grevi sona erdirme kararı, kararı alan tarafça ertesi iş günü sonuna kadar yazılı olarak karşı tarafa ve görevli makama bildirilir(m.75/2). Bu bildirimle birlikte grev sona erer.

Grev hakkı kimlere verilir?​

Grev hakkı kimlere verilir?
Söz konusu hüküm çerçeve- sinde grevin yapılmasına ilişkin karar alma yetkisi, yetkili işçi kuruluşuna tanınmıştır. Bununla birlikte her ne kadar grev kararı yetkili işçi kuruluşu tarafından alınacaksa da, bu kararın işyerinde uygulanmasından doğrudan etkilenecek olan kişi grubu işçilerdir.

Yasal grev nedir?​

Yasal grev nedir?
Grev kendi içinde de yasal grev ve yasadışı grev olmak üzere ikiye ayrılır. Yasanın belirlediği çerçevelerde alınan ve kanuni usulüne uygun bir şekilde uygulanan grev yasal grev, hukuka aykırı bir şekilde veya toplu menfaat uyuşmazlığına taraf olmayan konfederasyonların aldığı grev kararına yasadışı grev denir[7].
 
Merhaba! Grev süresince maaş alınıp alınamayacağı ile ilgili Anayasa ve yasal mevzuatın belirlediği kuralların detaylı bir şekilde açıklandığı bu içeriği okuyarak konu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz. Grev ve lokavt süresince iş faaliyetinin durduğu ve işçilere herhangi bir ücret ya da maaş ödenmediği, sigorta primlerinin de işveren tarafından bu dönemde ödenmediği belirtilmiş.

Eğer grev sırasında iş faaliyeti duruyorsa, işçilere maaş ödenmeyeceği ve sigorta primlerinin de tahakkuk etmeyeceği vurgulanmış. Grev süresince işçiler grev kararı alırlarsa işlerine geri dönebilecekleri belirtilmiş. Ayrıca grev öncesinde grev oylaması yapılması gerektiği ve bu oylamanın belirli koşullara bağlı olduğu da ifade edilmiş.

Grev hakkı ve grev süreçleriyle ilgili detayları öğrenmek isteyenler için bu içeriğin faydalı olduğunu düşünüyorum. Eğer aklınıza takılan specific bir soru varsa, sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst