AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Graves hastaligi olumcul mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Graves hastalığı ölümcül mü?​

Graves hastalığında seyrek karşılaşılan ancak ölümcül seyredebilen bir diğer tablo ise “tiroid fırtınası” olarak adlandırılan durumdur. Ağır stresler ve geçirilen cerrahi müdahaleler bu tabloya yol açabilir. Tiroid fırtınası acil tedavi gerektiren ve ölümcül olabilen bir durumdur.
Graves hastalığı kendiliğinden geçer mi?
İlaçlarla hastalığın tamamen iyileşme olasılığı P civarındadır. Döküntü, eklem ağrısı, karın ağrısı gibi yan etkileri de vardır. Bu ilaçlar hormon üretimini azaltmaz, hormonların vücut üzerindeki etkisini engeller. Çarpıntı, terleme, sinirlilik, kas zayıflığı gibi belirtileri yatıştırır.

Zehirli guatra ne iyi gelmez?​

Zehirli guatr hastalarının dikkat etmesi gereken beslenme önerileri. Bazı besin gruplarının çok tüketilmesi tiroit bezine zarar verebilir. Bu noktada karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin çok tüketilmemesi önerilir. Tüketilecekse bile sağlıklı yağlar tercih edilmelidir.
Graves hastalığında neler vardır?
Duygusal ve fiziksel stres: Stresli olaylar ya da hastalıklar, genetik olarak Graves’e yatkın olan kişilerde hastalığı tetikleyebilir. Sigara: Sigara içilmesi bağışıklık sistemini etkileyerek riski artırır. Ayrıca sigara içen Graves hastalarında hastalığa bağlı göz tutulumu görülme ihtimali artar.

Graves hastalığı kalıcı mı?​

Radyoaktif iyot tedavisinde hastalarda tiroid hormon düzeyi 2 ay içinde normale döner. Hastaların %50’sinde 6 ay boyunca normal düzeylerde kalır. Diğer hastalarda tiroid bezinin fazla veya az çalışması görülebilir.
Guatra zararlı yiyecekler nelerdir?
Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler) aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.

Göz büyümesi geçer mi?​

Göz Bulgularının Seyri Gözlerdeki büyüme veya hastalık % 66 hastada, yani çoğu kişide, hipertiroidi tedavisi sırasında (Propiltiourasil veya Metimazol ilaçları kullanırken) düzelir ve gerileme olur, ancak % 8’inde düzelme olmaz ve göz belirtilerinde artma olabilir.
Graves hastalığı tedavisi ne kadar sürer?
Graves hastalığı tedavisi ne kadar sürer? Antitiroid ilaçlarla 6 aydan kısa süreli tedavilerde Graves hastalığı tekrarlama riski fazladır. Bu açıdan ortalama 13 aylık (1-2 yıl) tedaviler yapılmaktadır. İlaç kesildikten 1-2 yıl sonra %40-80 oranında hastalık tekrardan ortaya çıkabilir.

Oftalmopati neden olur?​

Bu hastalığa tıp dilinde ” Ötiroid Graves Oftalmopatisi” denir. Bunun anlamı tiroid hormonlarının normal olmasına karşılık gizli tiroid hastalığı nedeniyle göz büyümesinin olması durumudur ve nadir görülür ( Bu tür hastalık oftalmopatili olguların % 3’nü oluşturur).
 
Geri
Üst