Graves hastaligi iyilesir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Graves hastalığı iyileşir mi?​

Graves oftalmopatisi graves hastalığı tedavisi ile her zaman iyileşmez. İlk 3-6 ay daha da kötüleşebilir. Genellikle bir yıla kadar stabilize olur ve daha sonra, genellikle kendi başlarına iyileşmeye başlar.
Graves hastalığı ölümcül mü?
Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.

Graves hastalığında ameliyat şart mı?​

Hastalığın tedavisi antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot ve cerrahi tedaviyle yapılabiliyor. Özellikle 40 yaş altında iyot tedavisi ile olumlu sonuçlar alınıyor. Eğer hastalık diğer yöntemlerle kontrol edilemezse ameliyat tercih ediliyor.
Graves hastalığı tedavisi ne kadar sürer?
Hastayı ameliyata hazırlamak için kullanılıyorsa geçici olarak (4-8 hafta) kullanılır. İlaçlar kesildikten sonra sık aralıklarla tiroid hormon seviyeleri takip edilmelidir. Radyoaktif iyot tedavisinde hastalarda tiroid hormon düzeyi 2 ay içinde normale döner. Hastaların %50’sinde 6 ay boyunca normal düzeylerde kalır.
Hipertiroidi tedavi edilmezse kalp kasında hastalığa (kardiyomyopati), atrium fibrilasyonu denen kalbin çok hızlı atması durumuna ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Herhangi bir enfeksiyon, ishal, şiddetli travma veya ameliyat sırasında bu hastalar tiroid krizine girerler ve bu kriz ölüm riski taşır.
Graves kronik hastalık mıdır?
Graves’le ilgili iyi haber kanserleşme riskinin düşük olması yani iyi huylu bir hastalık olmasıdır. Kötü haber ise, kronik olması yani yıllarca devam etmesi ve hastaların yaklaşık 1/3’ünde hastalığın gözlere vurarak gözlerde dışarı doğru çıkma oluşturmasıdır.

Graves kalıcı mı?​

Sessiz Tiroid hastalığı, belirtileri nedeniyle ‘Graves’ adı verilen zehirli iltihaplı guatrla karıştırılıp hastalarda ömür boyu kalıcı hasarlar bırakıyor.
Zehirli guatr ameliyat şart mı?
Zehirli guatr teşhisinin konulmasının ardından tiroid nodüllerinin fazla tiroid hormonu salgılaması sonrasında “hipertiroidi” görülebilmektedir. İlk olarak ilaç tedavisi ile hormon seviyelerinin normale indirilmesi gerekmektedir. Gereklilik halinde daha sonra cerrahi tedavi önerilmektedir.

Graves hastalığında nodül olur mu?​

Basedow-Graves hastalığından bu oto antikorlar sorumludur. Bu hastalıkta tiroitte bulunan bir veya birden fazla nodül bağımsız olarak çalışır ve aşırı miktarda T3 ya da T4 hormonu veya her iki hormonu birlikte üretir. Bu nodüllere toksik otonom çalışan tiroit nodülleri denir.
 
Geri
Üst