AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Graves hastaligi hangi bolume gidilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Graves hastalığı hangi bölüme gidilir?​

Tiroid bezleriyle ilgili bir sorundan şüpheleniyorsanız ‘İç Hastalıkları Polikliniği’ne başvurmalısınız. İç hastalıkları uzmanı gerek duyması halinde sizi Endokronoloji bölümüne yönlendirecektir.
Graves hastalığı kronik mi?
Graves’le ilgili iyi haber kanserleşme riskinin düşük olması yani iyi huylu bir hastalık olmasıdır. Kötü haber ise, kronik olması yani yıllarca devam etmesi ve hastaların yaklaşık 1/3’ünde hastalığın gözlere vurarak gözlerde dışarı doğru çıkma oluşturmasıdır.

Graves tedavisi ne kadar sürer?​

Hastayı ameliyata hazırlamak için kullanılıyorsa geçici olarak (4-8 hafta) kullanılır. İlaçlar kesildikten sonra sık aralıklarla tiroid hormon seviyeleri takip edilmelidir. Radyoaktif iyot tedavisinde hastalarda tiroid hormon düzeyi 2 ay içinde normale döner. Hastaların %50’sinde 6 ay boyunca normal düzeylerde kalır.
Graves hastalığı ilerlerse ne olur?
Hipertiroidi hiç tedavi edilmezse ne olur? Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi ve buna bağlı şok ve ölüm meydana gelebilir. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Tiroit bezlerinden kaynaklanan bir sorun oluştuğu zaman hastanelerin iç hastalıkları ( dahiliye) bölümüne gidilmelidir. Eğer uzman doktor gerek görürse iç salgı bezleriyle ilgilenen endokrinoloji bölümüne de yönlendirebilir.

Zehirli guatr hangi testle anlaşılır?​

Graves hastalığında muayene dışında kan tetkikleri, ultrason ve tiroid sintigrafi ve iyot uptake testi yapılabilir. Genellikle T3,T4 değerleri yüksek, TSH hormon değeri ise düşük saptanır. Bunun dışında tiroid antikorları (anti-TPO, anti-Tg, TSH reseptör antikoru ) yüksek saptanabilir.
Zehirli guatrın belirtileri nelerdir?
Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Belirtileri Nelerdir?

Graves hastalığı ilaçla geçer mi?​

İlaçlarla hastalığın tamamen iyileşme olasılığı %50 civarındadır. Döküntü, eklem ağrısı, karın ağrısı gibi yan etkileri de vardır. Bu ilaçlar hormon üretimini azaltmaz, hormonların vücut üzerindeki etkisini engeller. Çarpıntı, terleme, sinirlilik, kas zayıflığı gibi belirtileri yatıştırır.
Zehirli guatr için hangi doktora gidilir?
Guatr hastalığı şüphesi ile hastaneye gidecek olan kişilerin Dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Dahiliye bölümü uzmanlarının muayenesi sonucunda hasta guatrın büyüklüğü ve oluşum sebebine göre hastayı Endokrinoloji bölümüne sevk edebilmektedir.

Zehirli guatr kan tahlilinde çıkar mı?​

Zehirli guatr kan tahliliyle tespit edilir Tiroid hormonlarında T3 ve T4 yüksek, TSH düşük, anti TPO ve anti Tg antikorları yüksek olur. Tanıyı kesinleştirmek için TSH reseptör antikoru istenebilir, hastaların büyük bölümünde sonuç pozitif çıkar.
Guatr kanda hangi değer?
TSH yüksekliği kan testleriyle belirlenir. TSH’ın normal değerleri genel olarak 0,35-4,5 mIU/L olarak kabul edilmektedir. Normal aralıklar laboratuvardan laboratuvara farklılık gösterebilse de genel olarak TSH 4,5 mIU/L üstündeyse yüksek olarak değerlendirilmektedir.

Zehirli guatr ilerlerse ne olur?​

Zehirli guatr hastaları ne yememeli?
Öncelikle iyot değeri yüksek olan besinlerden uzak durulması gerekilir. Çünkü iyot, tiroit hormonunun salgılanmasını artıran bir elementtir. Bu noktada iyotlu tuz, soya sütü, soya proteini, soya fasulyesi, yumurta sarısı, süt ürünleri, deniz ürünleri tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Oftalmopati ne demek?​

Sesli Sözlük – göz hastalığı, oftalmopati.
 
Geri
Üst