AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Granger yontemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.608
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Granger yöntemi nedir?​

Granger nedensellik sınaması, bir zaman serisinin başka bir zaman serisini tahmininde kullanışlı olup olmadığının bir istatistiksel hipotez sınamasıdır.

Granger nedensellik testi nasıl yorumlanır?​

granger(1969) değişkenler arasında nedenselliği tanımlayan basit bir test geliştirmiştir. granger’e göre y’nin öngörüsü x’in geçmiş değerlerinin kullanıldığı durumda, diğer terimler değilmezken x’in geçmiş değerlerinin kullanılmadığı duruma göre daha başarılı ise x y’nin granger nedenidir.

Engle Granger eşbütünleşme testi nedir?​

Engle Granger eşbütünleşme testi nedir?
Değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin olup olmadığını sınamak için Engle Granger eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Değişkenlerin aynı dereceden durağan halde olması ile birlikte hata düzeltme modeli kurulmuştur.

Toda Yamamoto nedensellik testi nedir?​

Toda Yamamoto nedensellik testi nedir?
Toda-Yamamoto nedensellik testinin uygulandığı çalışma sonucunda, ekonomik küreselleşmeden büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Ekonomik Küreselleşme, Toda-Yama- moto Nedensellik Yöntemi.

Eşbütünleşme testi neden yapılır?​

Eşbütünleşme analizi, aynı sırada bütünleşik zaman serileri arasında uzun dönemli bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak için geliştirilmiş bir yöntemdir.

Vektör otoregresif model nedir?​

Vektör otoregresyon(VAR), tek değişkenli AR modellerini genelleştiren, çoklu zaman serileri arasındaki gelişimi ve karşılıklı bağımlılığı veren ekonometrik bir modeldir.

Granfer nedir?​

Granfer nedir?
Granger nedensellik testi, ekonometri araştırmacılarının zaman serisi ile çalıştığı hemen her çalışmada karşımıza çıkan eşsiz bir veri analizi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonometrik analiz programlarının gelişimi sayesinde bu testi birkaç adımda kolayca uygulama imkânına sahibiz.

Eşbütünleşme testleri nelerdir?​

Eşbütünleşme testleri nelerdir?
Johansen eşbütünleşme testi, Søren Johansen ve Katarina Juselius tarafından 1988 ve 1990 yıllarında geliştirilen test seviyelerinde durağan olmayan en az iki serinin durağan bir bileşimi olduğunu ifade eden eşbütünleşme kavramını test etmek amacıyla kullanılan modeldir.

Durağan olmayan seriler ile gerçekleştirilen regresyon tahmini hangi soruna neden olabilmektedir?​

Yanıltıcı regresyonun sebebi ise durağan olmayan serilerin stokastik eğilim etkisi içermeleridir. Stokastik eğilim dikkate alınmadan regresyon analizi yapıldığında iki değişken arasında varmış gibi görünen ilişkinin aslında rastlantısal olarak gelişen bir eğilime dayalı olduğu gösterilebilir.

Vektör hata düzeltme modeli nedir?​

Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM), Hata Düzeltme Modelinden (ECM) farklı olarak birden çok denklem ile çalışmaya izin veren ve birden çok içsel değişkenin karşılıklı ilişkilerini de analiz edebilen bir modeldir.

Varyans ayrıştırma nedir?​

Varyans ayrıştırma nedir?
Varyans ayrıştırması bir değişkendeki değişimin yüzde kaçı kendi, yüzde kaçınınsa diğer değişkenlerden kaynaklandığını araştırır. Varyansdaki değişimin yüzde yüze yakın bir değerini kendi başına açıklıyorsa dışsal değişken olarak nitelendirilir. Bu analizde değişkenlerin sıralanması oldukça önemlidir.

Grangers ne demek?​

Grangers ne demek?
Içinden sayfaları keserek kitablı düzenini bozmak.

Birim kök testi ne demek?​

Dickey Fuller testi istatistikte bir zaman serisinin birim kök içerip içermediğini test etmeye yarayan bir işlemdir. D. A. Dickey ve W. A. Fuller tarafından 1970’li yıllarda geliştirilmiştir. olduğu gösterilibiliyorsa birim kökün varlığından söz edilir.
 
Granger yöntemi, ekonometride zaman serileri arasındaki nedensellik ilişkilerini incelemek için kullanılan bir yöntemdir. Granger, bir zaman serisinin başka bir zaman serisini tahmininde kullanılabilir olup olmadığını test etmek amacıyla bir istatistiksel hipotez testi geliştirmiştir. Eğer bir değişkenin geçmiş değerleri, diğer bir değişkenin tahmininde başarılı bir şekilde kullanılıyorsa, Granger yöntemine göre bu değişken, diğer değişkenin Granger nedenidir.

Engle Granger eşbütünleşme testi ise değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir testtir. Bu test, değişkenlerin aynı dereceden durağan olması ve hata düzeltme modelinin kurulması prensibine dayanır.

Toda Yamamoto nedensellik testi ise ekonomik küreselleşme gibi konularda tek yönlü nedensellik ilişkisini araştırmak için kullanılan bir yöntemdir.

Eşbütünleşme testleri, zaman serileri arasında uzun dönemli bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan analizlerdir. Johansen eşbütünleşme testi, en az iki serinin durağan bir bileşiminin varlığını test etmek amacıyla kullanılan bir modeldir.

Durağan olmayan serilerle gerçekleştirilen regresyon tahmini, yanıltıcı sonuçlara sebep olabilir. Bu durumun temel sebebi, durağan olmayan serilerin içerdikleri stokastik eğilim etkisi nedeniyle ortaya çıkan rastlantısal ilişkilerdir.

Vektör hata düzeltme modeli, birden fazla değişken arasındaki ilişkileri analiz etmek için kullanılan bir modeldir. Varyans ayrıştırma ise bir değişkendeki varyansın hangi oranda kendi kendine, hangi oranda ise diğer değişkenlerden kaynaklandığını inceleyen bir analiz yöntemidir.

Son olarak, "Grangers" sözcüğü ise kitaplı düzenini bozmak anlamına gelmektedir. Birim kök testi ise zaman serilerinin birim kök içerip içermediğini belirlemek için kullanılan bir istatistik testidir.
 
Geri
Üst