Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Graffiti nedir kisa?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Graffiti nedir kısa?​

Grafiti, çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerdir. Modern şehirlerde otobüslerin içlerine sivri bir aletle kazınan yazılardan sokak duvarlarına sprey boyayla çizilen resimlere kadar pek çok uygulama grafitinin kapsamına girmektedir.

Graffiti sanatçılarına ne denir?​

Writer: Graffiti sanatçılarına verilen isimdir. Heykeltraş, Ressam vs. gibi düşünebiliriz. Sketch: Taslak anlamına gelen sketch, graffiti çalışmasının duvara ya da başka bir alana çizilmeden önce deftere,kağıda vs. çizilen şeklidir.

Graffiti nerelerde kullanılır?​

Graffiti nerelerde kullanılır?
Grafitinin asi ruhu çizimlere, verilen mesajlara da, hatta harflerin yapısına bile yansımıştır. Sprey boyalarla ustaca icra edilen bu sanat, genelde herkesin görebileceği duraklara, işlek sokak veya cadde duvarlarına yapılıyor, istenen mesaj çok da net iletiliyor.

Bombing graffiti ne demek?​

Bombing graffiti ne demek?
Yarn Bombing (Örgü Bombardımanı): Bir sokak graffiti sanatı olarak 2004 yılında ortaya çıkan Yarn Bombing, sprey boya ya da tebeşir yerine iplikleri kullanarak ağaçları, bankları, köprüleri, araçları örgü ile giydirmektedir. Bugün dünyanın birçok yerinde Yarn Bombing sergileri düzenlenmektedir.

Graffiti nedir nasıl yapılır?​

Grafiti bugün pek çok kişi tarafında duvarlara yapılan ve oldukça güzel sanatlardan biri olmaktadır. Grafiti yapımı için özel alet ev eşyaların olduğu bilinmektedir. Ve genellikle spreyler ile sanat duvara işlenmektedir. Grafiti sanatı pek çok kişi tarafından önemsenmek ve oldukça değer verilmektedir.

Graffiti yapmak suç mu?​

Grafiti; çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler olarak[3] tanımlanmaktadır. Bu kapsamda bir kirletme eylemi olan grafitiler TCK kapsamında “mala zarar verme” suçunu oluşturmaktadır.

Graffiti ne ile boyanır?​

Graffiti ne ile boyanır?
Akçalı grafiti sprey boya ahşap, metal, beton, sıva, çimento gibi tüm yüzeylerde kullanılabilecek sentetik veya akrilik esaslı, hızlı kuruyan, solmaya mukavim UV korumalı ve parlak görünümlü uzun ömürlü bir boyadır.

Graffiti bir sanat mıdır?​

Graffiti bir sanat mıdır?
Bu yüzden grafiti uygulayıcıları gerçek isimlerini saklayıp imza yerine enteresan resimler ya da semboller kullanıyor. Sonuç olarak yasal alanlara yapılan grafiti sanat olarak kabul edilmekte, yasal olmayan alanlara yapılanlar ise saldırı niteliği taşımakta ve suç teşkil etmektedir.

Türkiyede graffiti yasak mı?​

Bu bağlamda grafitiler 05.12.1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ile 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) kesişim kümesinde ele alınacaktır. Bu kapsamda bir kirletme eylemi olan grafitiler TCK kapsamında “mala zarar verme” suçunu oluşturmaktadır.
 
Grafiti, genellikle kamusal alanlarda yer alan duvarlara çizilen, kazınan veya püskürtülen yazı ve çizimlerdir. Modern şehirlerde otobüslerin içlerine kazınan yazılardan sokak duvarlarına sprey boya ile çizilen resimlere kadar çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. Grafiti sanatçılarına "writer" denir ve grafiti çalışmalarının çizildiği kâğıt üzerindeki taslağa da "sketch" adı verilir.

Grafiti genellikle toplu yaşanan alanlarda, işlek sokak ve cadde duvarlarında yapılır ve mesajlar net bir şekilde iletmeyi hedefler. "Bombing graffiti" ise Yarn Bombing olarak da bilinir ve 2004 yılında ortaya çıkan bir sokak graffiti sanatıdır. Bu tür grafitide sprey boya veya tebeşir yerine iplikler kullanılarak çeşitli nesneler örgü ile kaplanır.

Grafiti yapımında genellikle sprey boyalar kullanılır ve duvarlara özel aletlerle çizimler yapılır. Grafiti sanatı birçok kişi tarafından önemsenmekte ve değer verilmektedir. Ancak, grafiti yapmak mala zarar verme suçu kapsamına girebilir ve yasal olmayan alanlara yapılan grafitiler suç teşkil edebilir.

Grafiti genellikle sprey boya olarak yapılsa da akçalı grafiti için özel olarak üretilen sentetik veya akrilik esaslı, hızlı kuruyan, solmaya karşı dayanıklı, uzun ömürlü ve UV korumalı boya kullanılır. Grafiti bir sanat olarak kabul edilmekte olup yasal alanlara yapılan grafitiler sanat olarak görülürken, yasadışı alanlara yapılanlar suç olarak değerlendirilir.

Türkiye'de grafitiler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun kesişim kümesinde ele alınır. Bu nedenle, grafiti mala zarar verme suçu kapsamında değerlendirilebilir ve yasal olmayan alanlara yapılan grafitiler suç teşkil edebilir.
 
Geri
Üst