AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

GPT mi MBR mi hangisi daha iyi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

GPT mi MBR mi hangisi daha iyi?​

GPT diskler MBR disklere göre bir adım daha öndedir. Gerek güncel işletim sistemlerinin UEFI desteği, gerek sınırsız bölüm oluşturabilmesi ve bir bölümü 2TB’dan daha fazla desteklemesidir.

MBR ve UEFI nedir?​

MBR ve UEFI nedir?
MBR günümüzde hala kullanılan, biraz daha eski; disk bölümlerini yönetmek için geliştirilmiş bir sistemdir. Depolama alanındaki düzenlenmiş disk bölümlerine ait bilgiler bu sistem tarafından tutulur. Ayrıca disk bölümlerini işletim sistemi için tarama kodunu barındırır. GPT ise UEFI ile gelen bir özelliktir.

Rufus ile GPT mi MBR mi?​

İlk olarak arama kutusuna “Sistem Bilgisi” yazıyoruz. Açılan pencerede “BİOS Modu” kısmında eski ise MBR , UEFİ ise Rufus yazılımında GPT seçiyoruz.

MBR nasıl GPT ye çevrilir?​

MBR nasıl GPT ye çevrilir?
- Başlat’ a tıklayın, aramaya başla kutusuna diskmgmt.
- Diskmgmt.
- Disk durumunun çevrimiçiolduğundan emin olun, daha sonra sağ tıklayın ve Diski Başlatöğesini seçin.
- Disk zaten başlatılmışsa, sol taraftaki etikete sağ tıklayın ve GPT diske Dönüştür öğesinetıklayın.

GPT bölüm düzeni nedir?​

GPT Nedir: GUID Pairtition Table (GUID Bölüm Tablosu) kısaltmasıdır. GUID nedir: Globally Unique IDentifier (Küresel Benzersiz Tanımlayıcı) kısaltmasıdır. Diskler bölümlerden oluşur. GPT, bu bölümlerin bilgisini tutan tablodur.

UEFI için GPT mi?​

UEFI için GPT mi?
GPT, UEFI Bios ile birlikte çalıştığı için işletim sisteminiz biraz daha hızlı açılacaktır. Fakat bilgisayar performansınızı arttırmaz. GPT disklerde yedek header özelliği sayesinde veri kurtarma şansınız daha yüksek olacaktır.

UEFI farkı nedir?​

UEFI, 32 Bit veya 64 Bit modunda çalışırken, BIOS 16 Bit modunda çalışır. Dolayısıyla UEFI, yalnızca klavyeyi kullanarak gezinmeye izin veren BIOS’un aksine fare ve arayüz desteklidir. UEFI BIOS’a nazaran normal BIOS’u güncellemek daha zor olabilir.

Windows 7 için MBR mi GPT mi?​

Windows 7 için MBR mi GPT mi?
Gigapat. UEFI desteklediği için GPT. MBR (Master Boot Record) Legacy BIOS’lar için uygun. Windows 7 için UEFI olmuş olmamış çok fark etmeyecektir ancak yine de daha günceli tercih etmekte fayda var.

Windows 7 GPT olur mu?​

Arkadaşlar öncelikle şunu iyi anlamamız gerekiyor. Windows 7 MBR stilindeki diske kurulabilir. Windows 8 ya da Windows 10 ise GPT stilindeki diske kurulabilir. Windows 8 ya da Windows 10 olan bir bilgisayara format atıp Windows 7 kurmak isterseniz Windows bu diske yüklenemez.

GPT (GUID Partition Table) diskler ve MBR (Master Boot Record) diskler arasındaki farklar oldukça önemli ve disklerinizi nasıl yönetmeniz gerektiği konusunda size fikir verebilir.

GPT diskler, MBR disklerden bir adım öndedir. Çünkü günümüz işletim sistemlerinin UEFI desteğine sahiptir, sınırsız bölüm oluşturabilme yeteneği vardır ve bir bölümü 2 TB'dan daha fazla destekler. Bunlar, daha modern ve verimli bir disk yönetimi sağlar.

MBR ve UEFI arasındaki ilişkiye gelince, MBR diskler genellikle daha eski ve basit bir yapıya sahipken, UEFI GPT disklerle uyumludur ve daha gelişmiş özelliklere sahiptir. UEFI, BIOS'a göre daha işlevsel bir sistemdir ve fare ve grafik arayüz desteği sunar.

Rufus ile GPT veya MBR seçimi yaparken, "Sistem Bilgisi" penceresinden BIOS modunu kontrol ederek uygun disk şemasını seçebilirsiniz.

MBR'den GPT'ye dönüşüm yapmak isterseniz, "diskmgmt" komutunu kullanarak bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu dönüşüm işleminden önce diskinizin çevrimiçi olduğundan emin olmalısınız.

GPT bölüm düzeni, disklerin bölümlerini yönetmek için kullanılan tablodur. GUID Partition Table (GUID Bölüm Tablosu) olarak da adlandırılan GPT, disk bölümlerinin bilgilerini tutar ve veri kurtarma şansınızı arttırır.

UEFI için GPT disk tercih edilir çünkü UEFI ile birlikte çalışarak işletim sisteminizin hızlı açılmasını sağlar ve veri kurtarma şansını artırır.

Windows 7 için GPT veya MBR tercihi yaparken, UEFI desteği nedeniyle GPT diskler tercih edilir. Ancak Windows 7 için MBR diskler de kullanılabilir; ancak daha güncel ve geleceğe dönük bir tercih yapmak için GPT diskleri tercih etmek daha uygundur.

Son olarak, unutmayın ki Windows 7 MBR stilindeki disklere kurulabilirken, Windows 8 ve Windows 10 GPT stilindeki disklere kurulabilir. Bu nedenle farklı Windows sürümlerini yüklemek istediğinizde disk şemasını dikkate almanız gerekmektedir.

Geri