- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 254.573
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gözün önüne bir zar gelmesi neden olur?
Gözün yaşlanma sürecinde, gözün içini dolduran vitreus dediğimiz yapıda yapısal değişiklikler oluşur. Vitreusta oluşan bu değişiklikler, makula bölgesindeki retinanın iç katlarında degişikler oluşturur ve makulada retina önünde zar oluşumuna yol açabilir.Gözde epiretinal membran nedir?
Epiretinal membran nedir? Gözde keskin ve renkli görmeyi sağlayan merkezi retina bölgesinin üzerinde parlak ve saydam zar şeklinde bir doku gelişmesine epiretinal membran adı verilir.Göze gaz verilmesi ne demek?
Amaç yer çekimine bağlı olarak gazın göz içi boşluğunda hasarlı bölgede üstte çıkarak retina yüzeyine baskı yapmasını sağlatmaktır. Makula cerrahisinde hastaya yüzükoyun yatması istenir. Çünkü makula gözün tam arkasında olduğundan sadece bu pozisyondaki bir yatışta gaz kabarcığının mekanik etkisinden faydalanılır.
Vitrektomi ameliyatı sonrası görme ne zaman olur?
Verilen maddenin türüne göre iyileşme zamanları ve ameliyat sonrası yapılması gerekenler farklılık gösterebilir. Göz içine gaz verilmişse gözün önünde karartı hissedilmesi normaldir. Göz içine verilen gaz, türüne göre 2-6 hafta kadar gözde kalır ve bu süre içinde görmeyi engellemesi normaldir.Makula nedir ne demek?
Makula, retina dediğimiz görmeyi sağlayan göz tabakamızın merkez bölgesidir. Okumak, araba sürmek gibi keskin görme gerektiren işleri yapmamızı sağlar. Makula deliği ise makulanın tam ortasında (merkezinde) oluşan deliktir. Makula hastalıkları arasındadır ve göz arkası delik yada makuler hole olarak da bilinir.Göz ERM ne demek?
Yaşla birlikte görülme sıklığı artan epiretinal membranlar (ERM) özellikle maküler alanda (sarı nokta) retina yüzeyinde ortaya çıkan zar oluşumlarıdır. Makular pucker, preretinal makuler fibrozis, epiretinal fibrozis veya gliozis, yüzey kırışıklık retinopatisi veya selofan makulopati adlarıyla da bilinmektedir.
Vitrektomi ameliyatı neden yapılır?
Vitrektomi, gözün arka boşluğundaki kanamaların temizlenmesi, retina yırtık ve ayrılmalarının tedavisi, retina üzerinde gelişen zarların temizlenmesi, sarı nokta hastalıklarının ve gözün içindeki yabancı cisimlerin çıkarılması gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde uygulanabilmektedir.Göz zarı ameliyatı nasıl yapılır?
Sklera adı verilen beyaz görünen tabakaya mikro cerrahi yöntemiyle 3 kesi yapılır. Deliklerden birinden göz içine sıvı verilir. Bu sıvı ameliyat sırasında çıkarılan vitreusun yerine geçer. Diğer delikten sokulan ışık kaynağı ameliyat süresince göz içini aydınlatır.Göz ameliyatından sonra neden yüzüstü yatmak?
Hastalar ameliyat sonrası yaklaşık 3-5 gün süre ile mümkün olabildiğince yüzüstü pozisyonda dinlenmelidir. Böylelikle sarı noktadaki delik üzerine bası yapan tampon gaz ile delik tıkanmakta hastamızın görmesi haftalar içinde önemli derecede artmaktadır.
Vitrektomi tehlikeli mi?
Günümüzde başarı oranı yüksek ve komplikasyonları az bir cerrahidir. Yine de belli riskleri içermektedir. En sık komplikasyon katarakt gelişimidir. Bunun dışında: kanama, enfeksiyon, göz içi basıncında yükselme, hastalığın nüks etmesi, retinada yırtık, retinada ışık hasarı gibi komplikasyonlar görülür.Retina ameliyatından sonra göz ne zaman görür?
Retina ayrılması ameliyatı sonrası iyileşme ortalama 2 aydır. Ameliyat sırasında göz içine silikon yağı verilen hastalarda en erken 2 ay sonra silikon yağı çıkartılır.Vitrektomi ameliyatı tehlikeli mi?
Ameliyat komplikasyonları nadir görülür fakat enfeksiyon, kanama, yüksek ya da düşük göz içi basınç, katarakt, retina dekolmanı ve görme kaybını içerir.
Makula hastalıkları Nelerdir?
Sarı nokta hastalığı veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu; gözün retina tabakasında, en net görmeden sorumlu olan makula bölgesindeki (sarı nokta) reseptör hücrelerin ilerleyici kaybı sonucu merkezi görmenin yitirilmesidir.Macula Nelerden Oluşur?
Yapısı: Makula, retinanın en merkezinde bulunan retinanın pigmentli kısmıdır. Makula merkezinde fovea, belki de gözün en önemli kısmıdır. Fovea en iyi görme keskinliği alanıdır. Çok miktarda koni içerir ve yüksek keskinlikte fotoreseptör olan sinir hücrelerinden oluşmaktadır.Damar tıkanıklığı göze vurur mu?
‘Retinal ven damar tıkanıklığının en yaygın belirtisi, aniden gelişen bulanık görme ve görme kaybıdır. Genellikle tek gözde şikayetlere yol açar. Bazen gözün önünde uçuşan lekeler görülür. Hastalık tedavi edilmediği sürece retinadaki hasarın artmasına bağlı olarak bulanık görme veya görme kaybı da artar.