Gozun hareketini saglayan yapi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
244.541
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Gözün hareketini sağlayan yapı nedir?​

Göz, orbita adı verilen kemikten bir koruyucu çukur içinde yer alır. Orbitanın içinde, altı adet göz dışı kas göze bağlanır. Bu kaslar gözün aşağı-yukarı ve yanlara doğru hareket etmesini ve gözün dönmesini sağlar.
Gözün içe hareketini hangi kas sağlar?
Göz küresinin hareketi orbita içinde ve göz küresinin etrafında bulunan altı adet ekstraoküler kas sayesinde gerçekleşir. Bu kasların dördü rektal göz kası olup gözü yukarı, aşağı, dışa ve içe; ikisi ise oblik göz kası olup göze çapraz hareketler sağlar.
Gözü korumak için ne yapmalıyız?
Göz sağlığını korumak için önemli 8 öneri
- Göz muayenelerinizi ihmal etmeyin.
- Doğru gözlük seçimi önemli:
- Kontakt lens kullanımına dikkat:
- Göz sağlığınız için gözyaşı fonksiyonlarınızı ölçtürün:
- Ekran mesafesini koruyun:
- Ortam aydınlatması doğru yapılmalı:

Görme olayı nasıl olur kısa?​

Beyinde oluşan ters görüntü, sarı lekede yer alan duyu almaçları aracılığı ile algılanır ve beyin ile sinirler görme merkezine taşınır. Beyindeki bulunan görme merkezinde ters görüntü düz bir şekilde algılanır ve bu sayede de görme olayı gerçekleşmiş olur.
4 sınıf görme olayı nasıl gerçekleşir?
Görme olayı şu şekilde gerçekleşir; Nesnelerden yansıyan ışık ışınları önce korneaya ulaşır ve buradan da Kornea tarafından kırılmış olan ışık ışınları göz bebeğinde bir araya toplanır. Işık ışınları göz bebeğinden geçtikten sonra ise, merceğe ulaşır.
Istemsiz göz hareketleri nelerdir?
Nistagmus; bir veya her iki gözün, istemsiz olarak hızlı şekilde belirli yönlere doğru hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda belirti göstermeden seyreden bir rahatsızlık olsa da genellikle bulanık görme gibi birtakım görme bozuklukları bu duruma eşlik edebilir.
Hareketli bir cismi veya hedefi takip etmede vizüel imaj foveadan kaydığında motor nöron deşarjı artar,vizüel hedef alana girerse hızlı (sakkadik) hareketlerle tekrar foküse olmak için gözler santrale döner,buna optokinetik nistagmus denir(l,3,4), Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi 38039 KAYSERi Nöroloji.
 
Geri
Üst