- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 235.851
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gözlem yönteminin avantajları nelerdir?
Gözlem tekniğinin olumlu yönleri;Katılımlı gözlem nasıl oluyor?
Katılımcı Gözlem Bir gözlemcinin kendisinin katıldığı ve durumu not ettiği bir grubun faaliyetleri anlamına gelir. Grupla isteyerek karışır ve faaliyetlerini sadece durumu eleştiren bir katılımcı olarak değil, bir gözlemci olarak gerçekleştirir. Başka bir deyişle, faaliyetleri grubuyla paylaşır.Katılımcı gözlemci ne demek?
Gözlemci olarak katılımcı: Tam katılımcı gibi katılımcı rolünü üstlenmeye çalışır. Araştırmacı, grup üyesi olmadığını, grupta çalışan bir gözlemci olduğunu açıklar. Bu yaklaşımın bir avantajı; katılımcılardan araştırmacının ihtiyacı olan verileri toplama ve kaydetme iznini isteyebilmesidir.
Sosyoloji katılımlı gözlem nedir?
Katılımlı ve katılımsız gözlem olarak ikiye ayrılır. Katılımlı gözlemde araştırmacı sosyal ortama katılır ve o ortamın bir üyesi olarak gözlemlerini yürütür. Katılımsız gözlemde ise araştırmacı, dışarıdan, bir yabancı gibi incelemelerini sürdürür.
Katılımlı ve katılımsız gözlem ne demek?
Bu gözlem türünde gözlemci gözlenen kişi ya da kişiler gibi davranır. Katılımsız gözlemde gözlem yapan kişi gözlenen durumun dışında kalarak durumu objektif şekilde gözlemler. Bu gözlem türünde gözlenen bireyin gözlemciyi görme imkanı yoktur. Doğal gözlem, gözlenecek kişinin bulunduğu çevrede gerçekleşen gözlemdir.Gözlem çeşitleri nelerdir kaça ayrılır?
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.Görüşmenin avantajları nelerdir?
Görüşme tekniğinin, bellibaşlı avantajları arasında, değişik ve anında değişen koşullara uyabilme esnekliği, okuma yazma bilmeyenler dahil, hemen herkese uygulanabilirliği, geri besleme mekanizmasının anında işleyebilmesi, derinliğine bilgi elde edebilme, alınan ilk tepkilere göre izleyici ve zaman zaman da onları …
Bilgi toplamada yüz yüze görüşmenin avantajları nelerdir?
GÖRÜŞME TEKNİĞİ Bilgi alınacak kişilerle karşılıklı konuşma şeklinde yapılır. Yüz yüze bir ilişkiye dayanması verilerin elde edilmesinde açıklık ve kesinlik kazandırır. Konuyu daha fazla aydınlatmak için yeni sorular sorma olanağı vardır.
Gizliliğin ortadan kalkması: Görüşme yönteminde birey veya bireyler tanımlı ve belli olduğu için bu durum zaman zaman belirli bilgilerin elde edilmesini güçleştirebilir veya verilen bilgiler doğruyu yansıtmaktan ziyade sosyal olarak kabul edilebilir tarzda verilebilir.
2.2 Yarı Yapılandırılmış Görüşme Yarı yapılandırılmış görüşme türünde, görüşmeyi yapan kişi soruları önceden hazırlamıştır fakat görüşme sırasında katılımcıya kısmi esneklikler sağlar. Gerekirse soruların yeniden düzenlenmesine veya ilgili konu üzerinde tartışmaya izin verir.
Bilgi toplama görüşmesi nedir?
Bilgi Toplama Görüşmeleri a) Kamuoyu Görüşmeleri : Kamuoyunu ilgilendiren bir konu hakkında bireylerin görüşlerini, tutum ve inançları vb. saptamak amacıyla yapılan görüşmelerdir.
Yüz yüze görüşme tekniği nedir?
Görüşme, yüz yüze gelen iki veya daha fazla kişinin, belli bir amaçla sözel ve sözel olmayan iletişim araç ve tekniklerini kullanarak yarattıkları bir etkileşimdir.