AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gozlem yontemi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.614
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gözlem yöntemi ne demek?​

Gözlem tekniği; pozitif bilimler tarafından kullanılan bir teknik olmakla birlikte, sosyal bilimler açısından da kullanılan önemli bir tekniktir. Gözlem, doğal olay veya davranışların seçilmesi, kaydedilmesi ve kurallaştırılmasına yönelik sistematik faaliyettir.

Sistematik gözlem nedir nasıl yapılır?​

Sistematik Gözlem
- açıkça belirlenmiş bir araştırma amacına hizmet ettiği,
- ayrıntılı bir şekilde planlandığı,
- sistematik bir biçimde kaydedildiği, ve.
- güvenirliği ve geçerliği denetime konu olduğu zaman, bir araştırma aracı olur.

Doğrudan gözlem sürecinde araştırmacının rolü nedir?​

Doğrudan gözlem sürecinde araştırmacının rolü nedir?
Doğrudan Gözlem: Araştırmacı topluluğun sosyal ortamında katılımcı değildir, rolü sadece izlemek ve kaydetmektir. Bu yaklaşımda katılımcı gözlemde olduğu gibi araştırmanın amacına bağlı olarak gözlemcinin farklı rolleri bulunmaktadır. Gözlemcinin rolü, tam gözlemci ya da katılımcı olarak gözlemci olabilir.

Katılarak gözlem yöntemi nedir?​

Katılarak gözlem yöntemi nedir?
Katılmalı gözlemde yapılaşmamış bir kayıt tekniği kullanılır. Karasar’a göre katılarak gözlemde, gözlemci, gözlenenlerle birlikte olup, onlardan biri gibi davranır; ideal olarak, onun bir gözlemci olduğu da bilinmez. Bu tür gözlemler, özellikle antropologlarca, yoğun şekilde uygulanmaya çalışılmaktadır.

Gözlemin amaçları nelerdir?​

Bilimsel gözlem, canlı veya cansız varlıkları herhangi bir bilgiye ulaşmak amacıyla, belirli takip metotları ve kayıt yöntemlerini kullanarak, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle dikkatle izleme. Bilimsel bir araştırma metodu olan gözlemin astronomiden doğa tarihine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.

Nitel araştırma yöntemleri gözlem nedir?​

Nitel araştırma, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri ile oluşturulan bir araştırma türüdür. Olayların ve olguların gerçekçi bir ortamda bütüncül bir şekilde incelenmesine yönelik süreci temsil eder. Gözlem ve görüşmeye dayalı bu yöntemde, davranışları sayı ile açıklamak oldukça zordur.
 
Gözlem yöntemi, pozitif bilimlerde ve sosyal bilimlerde kullanılan önemli bir tekniktir. Doğal olay veya davranışların seçilmesi, kaydedilmesi ve kurallaştırılmasına yönelik sistemli bir faaliyettir. Sistematik gözlem, belirli bir araştırma amacına hizmet eden, detaylı bir şekilde planlanan, sistematik bir biçimde kaydedilen ve güvenirlik ve geçerlik açısından denetime tabi tutulan bir araştırma aracıdır.

Doğrudan gözlem sürecinde araştırmacı, topluluğun sosyal ortamında katılımcı olmayıp, sadece izleme ve kaydetme rolündedir. Katılarak gözlem yöntemi ise yapılandırılmamış bir kayıt tekniği kullanır. Araştırmacı, gözlenenlerle birlikte bulunur ve onlara biri gibi davranır. Gözlemin amaçları arasında canlı veya cansız varlıkları belirli bir bilgiye ulaşmak, çeşitli araçlar veya çıplak gözle dikkatlice izlemek yer alır.

Nitel araştırma yöntemleri, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleriyle oluşturulan bir araştırma türünü ifade eder. Olay ve olgular gerçekçi bir ortamda bütüncül bir şekilde incelenir. Gözlem ve görüşmelere dayalı bu yöntemde davranışları sayısal verilerle ifade etmek zordur. Bu yöntemler genellikle sosyal bilimlerde ve nitel araştırmalarda tercih edilmektedir.
 
Geri
Üst